Yhteisötaiteilija

Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssin tavoitteena on alusta alkaen ollut edistää vuorovaikutusta kartanon ja sitä ympäröivän yhteisön välillä. Taiteilijaresidenssin toiminta-ajatuksen näkökulmasta on luontevaa, että vuoropuhelua käydään nimenomaan taiteen keinoin. Keväällä 2012 kartanon yhteisötaiteilijana aloitti valokuvaaja Pia Bartsch.

”Olen sekä kuva- että yhteisötaiteilija, ja vuodesta 2006 alkaen olen toiminut erilaisissa yhteisötaiteellisissa hankkeissa ohjaajana, koordinaattorina tai työpajavetäjänä.

Taiteilijana minua erityisesti kiinnostaa ihmisten arki, sen merkitys ja merkityksellisyys.
Koen yksilölliset kokemukset, osaamiset, käytännöt, rituaalit, rutiinit, toiveet ja unelmat tärkeinä ja puoleensavetävinä sekä ihmisten tarinat kiinnostavina. Yhteisötaide voi olla niiden kertomista yhtä paljon kuin niiden kuuntelemista, mutta ennen kaikkea tavallisen elämän näkyväksi tekemistä muille.

Yhteisötaiteelliset projektit kehitän yhdessä kohderyhmän kanssa ja pidän tärkeänä, että yhteisötaiteellinen teos on tekijöidensä näköinen. Olen yhdistänyt pajoissani monet tekniikat, maalauksesta installaatioihin, puutarhajuhlista ääniteoksiin.

Yhteisötaiteilijana haluan puuttua nyky-yhteiskunnan ongelmiin kuten yksinäisyys, eriarvoisuus, työttömyys tai ahdistuneisuus. Mielestäni yhteisötaiteella on aito merkitys tässä ja nyt, sillä voi vaikuttaa!

Koen tärkeänä, että ihmiset saavat projektien kautta kohdata sekä itsensä että toisensa. Yhteisöllisyys on ollut työpajoissani usein tärkein anti. Kohtaaminen taiteen kautta on mahdollistanut kokemuksen tulla kuulluksi, joillekin ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa. Tämä taas herättää myös aidon kiinnostuksen muita kohtaan. Olen sitä mieltä, että yhteisötaiteellinen prosessi tasavertaista ihmistä.

Uskon siihen, että onni on ihmisen elämän lopullinen päämäärä.”

– Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch

Uutisia Saaren kartanon yhteisötaideprojekteista

Lumikki sai kesäkarvansa

Yhteisötaiteen triennaali 2019: Äänenavaus

Mynämäki sai ensimmäisen muraalitaideteoksensa

Yhteisötaiteen toimintapäivät: ”Taide on kohtaamista ihmisten kanssa”

”Upeinta on sellainen mielenosoituskulkue, jolla on aikaa pysähtyä jäätelökiskalle!”

​​Yhteisötaideprojekti työn alla Saaren kartanon residenssissä.

Yhteisötaide on yhdessä kasvamista