Uutiset

Saaren kartanon residenssi

05.10.2018

”Upeinta on sellainen mielenosoituskulkue, jolla on aikaa pysähtyä jäätelökiskalle!”

Ääneen!-yhteisötaiteellisten toimintojen ja väliintulojen sarja sai alkunsa, kun vietimme tuttujen ja tuntemattomien ystävien kanssa taiteellisen työn juhlaa vappuviikonloppuna! Vappuaattona pidimme etkot järjestämällä Turun Titanik-galleriassa kaikille avoimen työpajan Susinukke Kosolan, Ishmael Falken ja Sandrina Lindgrenin ohjauksella. Erityisesti taiteilijaosallistujista hyvin haastavalta tuntuva ajatustyö moninaisine mielipiteineen ja ajatuksineen muuntui askel askeleelta mietelauseiksi ja kylteiksi taiteen eri keinoin.

Vappupäivänä kokoonnuimme taas yhteen aloittaaksemme oman pienen vappumarssimme. Henkilökohtaisesti minua yllätti eniten, kuinka paljon huomiota, hymyilyä ja kuiskailua me – itsetekoisella ja ironisella julistuksellamme sekä Monty Pythonin Silly walks -ministeriön inspiroimilla typerillä kävelytyyleillämme – saimme Turun kirjastosillan ja teatterisillan välisellä reitillä. Mielenosoituksellinen kävelykierroksemme päättyi yhteiseen piknikkiin Samppalinnan puistoon, johon Suvi oli taikonut osallistujille mitä ihanimpia eväitä.

Ehkä parasta koko tapahtumassa oli mielestäni yhteinen kävelymme, ja vasta sen kautta ymmärsin oikeasti oman ”mielenosoituksemme” tarkoituksen – jos sillä sellainen oli. Jotkut mini-hankkeemme osallistujat kuvailivat vapputempaustamme omaksi henkiseksi kodikseen, jota haluamme jatkaa taas ensi vuonna.

Kiitos yhteisötaiteen läänintaiteilija Suvi Solkiolle, kaikille osallistujille ja erityisesti työpajan ohjaajille Susinukke Kosolalle (retoriikka), Ishmael Falkelle (visuaalisuus) sekä Sandrina Lindgrenille (Silly walks -koreografia ja videot).

Ihana vappumieli heijastuu Facebook-kommenteissa:

”Suuremmoinen kiitos! Tämä on parasta. Tuntuu sydänalassa asti – yhteisöllinen, ystävyydessä kylpevää kohtaamista, näkyväksi tulemista, itseilmaisua ja sit vielä tää aurinko. Kiitos jokaiselle yksilölle erikseen ja yhdessä.”

”T. ja T. rakentelevat legoilla olohuoneessa ja huutavat yhteen ääneen: ’Ei alleviivata! Ei alleviivata!’”

”Jos et päässyt paikalle, niin ei hätää! Susinuken vinkit vappumarssille nyt myös sähköisinä! https://youtu.be/_afgtbBVO5o

”Paljon kiitoksia hyvästä työpajasta! Olemme onnellisia kylteistämme!”

”Rakkautta politiikkaan.”

”Upeinta on sellainen mielenosoituskulkue, jolla on aikaa pysähtyä jäätelökiskalle!”

Ääneen! on yhteisötaiteellisten toimintojen ja väliintulojen sarja. Osa sitä ovat Asialliset illalliset, jotka ovat vuonna 2015 järjestettyjen, yhteisötaiteen triennaalia alustaneiden keskustelukahviloiden uusi muoto. Konsepti yhdistää kotihippojen rentoutuneen ilmapiirin asiapitoiseen luentoon ja keskusteluun. Vappupäivänä pidetty piknik-keskustelu oli ensimmäinen Asiallinen illallinen.