Apurahat+

Koneen Säätiön Apurahat+ -ohjelma koostuu palveluista, jotka on suunniteltu apurahansaajiemme työn tukemiseen. Osallistuminen on täysin vapaaehtoista: voit itse valita, haluatko ja ehditkö hyödyntää jotakin tarjoamastamme tuesta.

Koneen Säätiön Apurahat+ -ohjelma koostuu palveluista, jotka on suunniteltu apurahansaajiemme työn tukemiseen. Osallistuminen on täysin vapaaehtoista: voit itse valita, haluatko ja ehditkö hyödyntää jotakin tarjoamastamme tuesta.

KOULUTUS JA VERTAISMENTOROINTI

Järjestämme apurahansaajille vaihtelevilla teemoilla koulutuksia ja muita mahdollisuuksia vertaisoppimiseen. Koulutusten ja mentoroinnin tavoitteena on antaa välineitä ja tukea oman työskentelyn kehittämiseen sekä mahdollisuuksia verkostoitumiseen. 

Vertaismentoroinnin ryhmissä apurahansaajat saavat ja antavat tukea matalalla kynnyksellä toisilleen tasavertaisina keskustelukumppaneina. 

Viestinnän koulutuksissa saat työkaluja ja osaamista viestiä hankkeestasi haluamillesi sidosryhmille 

Tiedotamme koulutustarjonnasta apurahansaajien omissa Apurahat+ -uutiskirjeissä. 

TILAT

Säätiöllä on Helsingissä apurahansaajien maksuttomasti varattava tila Kamari. Punavuoressa sijaitseva Kamari on luova tila hankkeiden kokoontumiseen, keskustelutilaisuuksiin tai pieniin seminaareihin. 

Kamari on 60 neliömetrin kokoinen tila, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi seminaarin, keskustelutilaisuuden, hankkeen palaverin tai verkostoitumistilaisuuden järjestämiseen. Kamarin voi varata, jos järjestettävä tilaisuus liittyy Koneen Säätiön tukemaan hankkeeseen, jonka työskentely on käynnissä. Kamari sijaitsee Tehtaankadulla Helsingissä. 

Kamarin varustelu: 

 • 60m2 huoneisto, jossa on noin 30 henkilölle sopiva esityssali 
 • vapaasti muunneltava tila, jossa on 30 tuolia sekä muutama pöytä 
 • esityskone, videoprojektori, äänentoisto, kanavanvaihdin ym. 
 • kahvinkeitin, vedenkeitin, mikroaaltouuni, jääkaappi, astioita ja siivousvälineitä 

Tila ei ole esteetön. Talossa on hissi, mutta kulkureiteillä on myös portaita. Esteetöntä kulkua tarvitsevien tulee olla yhteydessä säätiön toimistoon hyvissä ajoin. 

Kamari sijaitsee kerrostalossa, joten tilaisuudet eivät saa aiheuttaa melu- tai muuta haittaa kerrostalon asukkaille. Tilassa tulee noudattaa kaikkia säätiön ja taloyhtiön antamia ohjeita. 

Kamarin voi varata vähintään yhdeksi tunniksi ja enintään yhdeksi päiväksi kerrallaan. Varauksia voi tehdä useammille päiville, mutta viikon aikana Kamarin voi varata käyttöön korkeintaan kolmeksi päiväksi. Varaathan aikaa myös Kamarin siivoamiselle tilaisuutesi päätteeksi. Varauspyyntö Kamariin tehdään ajanvarauskalenterissa. Varaus astuu voimaan, kun olemme vahvistaneet varauksen sähköpostilla. Vahvistamme varauksen viikon sisällä varauksen lähettämisestä. Vahvistusviestissä saat ohjeet Kamarin käyttöön. 

TUTKIJOIDEN RESIDENSSIT SAAREN KARTANOSSA

Huom. Päärakennuksen remontin vuoksi emme voi valitettavasti tarjota säätiön tukemille tutkimushankkeille kokoontumistiloja lyhyille intensiivijaksoille. 

Koneen Säätiön rahoittamat tutkijat ja tietokirjailijat voivat työskennellä Saaren kartanon residenssissä Mynämäellä, Varsinais-Suomessa. Talvisaikaan yksi asunto ja työtila on varattu residenssitutkijalle. Säätiön tukemat tutkimushankkeet voivat myös kokoontua kartanon päärakennukseen lyhyille intensiivijaksoille. Residenssityöskentelyn kesto on pääsääntöisesti kaksi kuukautta. 

Työskentelyjakso residenssissä edellyttää akateemisessa kontekstissa tehtävää tutkimusta. Tähän lasketaan myös taiteellinen tutkimus esimerkiksi Taideyliopistossa tai Aalto-yliopistossa. Taiteilijat, joiden työssä on tutkiva ote, mutta joiden työ ei asetu akateemiseen kontekstiin, eivät valitettavasti kuulu tutkijoille tarkoitetun residenssipaikan piiriin. Taiteilijat voivat hakea residenssijaksoa vuosittaisessa residenssihaussa

Lisätietoja antaa Saaren kartanon toiminnanjohtaja Leena Kela (leena.kela@koneensaatio.fi). Kevään paikkoja voi tiedustella elokuun loppuun mennessä ja syksyn paikkoja voi hakea helmikuun loppuun mennessä. 

HANKKEIDEN NEUVONTA

Haluaisitko kysyä asioista, jotka liittyvät tutkimushankkeesi edistymiseen, varojen käyttöön, raportointiin tai viestintään? Säätiön tiedejohtaja, apurahakoordinaattorit ja viestintäpäällikkö järjestävät tapaamisia apurahansaajien kanssa Zoomissa tai puhelimitse. Vastaanottoajoista ja niiden varaamisesta tiedotetaan tapahtumakalenterissa, Apurahat+ -uutiskirjeessä sekä sosiaalisessa mediassa. 

TILAISUUDET JA TAPAHTUMAT 

Järjestämme verkossa tai koronapandemian hellittäessä Lauttasaaren kartanossa puheohjelmaa, johon olet lämpimästi tervetullut mukaan keskustelemaan ja verkostoitumaan. 

Seuraa tapahtumatarjontaa säätiön verkkosivujen kalenterista, uutiskirjeestämme sekä sosiaalisen median kanavistamme. 

UUTISKIRJE

Kätevin keino pysyä ajan tasalla säätiön apurahansaajille tarjoamista palveluista, tilaisuuksista ja muista uutisista on seurata uutiskirjettämme. Apurahansaajanamme saat kuukausittain Apurahat+ -uutiskirjeen sekä noin kuusi kertaa vuodessa Kaivolla-uutiskirjeen. Voit tilata apurahansaajien oman Apurahat+ -uutiskirjeen täältä ja Koneen Säätiön Kaivolla-uutiskirjeen täältä

APURAHANSAAJIEN SLACK

Koneen Säätiön apurahansaajien yhteinen Slack-työtila on tarkoitettu työskentely- ja viestintäalustaksi esimerkiksi apurahansaajien kohtaamisiin, vertaistukeen, verkostoitumiseen ja hankkeiden sisäiseen viestintään. 

Apurahansaajien yhteisen Slackin tavoitteena on tukea apurahansaajien työtä ja yhteisöllisyyttä. Kevään ja syksyn 2021 aikana testaamme ja ideoimme kokeiluluontoisesti parhaita tapoja kohtaamisiin Slackissa. 

Palvelu on tarkoitettu tällä hetkellä aktiivisten tai pian käynnistyvien hankkeiden apurahansaajille ja muille jäsenille. 

LIITY APURAHANSAAJIEN SLACKIIN 

HANKKEESTA VIESTIMINEN

Apurahansaajien työn näkyväksi tekeminen on osa Apurahat+ -työtämme. Tuemme apurahansaajien viestintäosaamisen kehittämistä tarjoamalla koulutusta, minkä lisäksi kerromme apurahansaajiemme työstä säätiön omissa juttusarjoissa. 

Säätiö ei edellytä hankkeilta viestintää. Useimmiten viestiminen kuitenkin hyödyttää hanketta ja sen tekijöitä monin eri tavoin ja on siksi työpanoksen arvoinen. Kannustamme hankkeen viestinnän miettimiseen erityisesti väliraportoinnin avulla. 

Kun ryhdyt suunnittelemaan hankkeesi viestintää, kannattaa aivan aluksi tehdä viestintäsuunnitelma, jossa pohdit seuraavia asioita: 

 • Tavoite: Mitä haluat saavuttaa viestinnällä? 
 • Kohderyhmät: Keiden on tärkeää kuulla hankkeestasi? 
 • Viesti: Mikä on hankkeessasi tärkeää? Onko siinä uutinen, jonka haluat jakaa? 
 • Kanavat: Mitä kanavia haluat käyttää ja mitä sinulla on jo käytössäsi? Tarvitsetko verkkosivustoa vai hoituuko viestintä sosiaalisessa mediassa? Jos laadit tiedotteen, lähetä aiheeseen erikoistuneelle toimittajalle myös sähköposti tai soita hänelle. Ole itse tavoitettavissa tiedotteen lähettämisen tai muun yhteydenoton jälkeen. 
 • Aikataulu: Missä vaiheessa kerrot hankkeesi käynnistymisestä, entä tuloksista? Älä viesti vain lopputuloksesta vaan myös välivaiheista! 
 • Visuaalisuus: Miltä projektisi näyttää? Millaisia valo- tai kuvituskuvia hankkeestasi saisi omaan viestintääsi tai median viestintään. Voidaanko infografiikalla visualisoida tuloksia? 
 • Vastuut: Työryhmän jäsenten keskinäisestä työnjaosta sopiminen on tärkeää. Miettikää yhdessä, miten jaatte viestintävastuuta ja muistakaa resursoida viestintään käytetty aika työsuunnitelmaanne. Viestinnän toteuttamiseen tarvitaan aikaa.Jos mahdollista, pyri viestimään hankkeestasi oman organisaatiosi, esimerkiksi yliopiston kanavissa. Hyödynnä myös henkilökohtaista sosiaalista mediaasi, esimerkiksi Facebookia, Twitteriä ja Instagramia. 
   

Hankkeesi näkyväksi tekemiseksi voit miettiä esimerkiksi seuraavia vaihtoehtoja:  

 • Mieti, mikä hankkeessa voi kiinnostaa mediaa ja kirjoita hankkeesta uutisoiva tiedote. Hyödynnä tiedottamisessa katto-organisaatiosi viestinnän asiantuntijoita ja kanavia, kuten esimerkiksi yliopiston viestintäyksikköä, tai käytä omaa jakelulistaa. 
 • Kirjoita tekstistä artikkeli tai blogiteksti ja tarjoa sitä johonkin yleisjulkaisuun. Koneen Säätiön Kaivolla-blogi on yksi mahdollinen julkaisukanava. 
 • Järjestä hankkeesta tai johonkin siihen läheisesti liittyvästä näkökulmasta keskustelutilaisuus tai jokin muu yleisölle avoin tilaisuus, kuten klubi, luento tai työpaja. Kutsu tilaisuuteen yleisöä oman lähipiirin ulkopuolelta. Koneen Säätiön kamaria voi hyödyntää maksuttomana keskustelutilana. 
 • Tarjoudu mukaan esiintymään, keskustelemaan tai moderoimaan keskustelua johonkin laajalle yleisölle avoimeen tapahtumaan, jonka aihepiiri liittyy hankkeeseesi ja asiantuntemukseesi. Tällaisia ovat esimerkiksi Kirjamessut, Tieteen Päivät ja SuomiAreena. 
 • Ota yhteyttä toiseen Koneen Säätiön rahoittamaan hankkeeseen ja järjestä yhteinen tapaaminen, jossa kerrotte toisillenne hankkeistanne. 
 • Kuvaa hankkeestasi tai siihen liittyvästä aiheesta video ja lataa se YouTubeen. Jaa video sosiaalisessa mediassa. Video voi olla myös luentotaltiointi. Videon voi kuvata myös puhelimen kameralla. Podcast on myös hyvä vaihtoehto, jos sinulla tai työryhmälläsi on osaamista tuottaa podcast ja jakaa sitä eteenpäin. 

Pidäthän myös säätiön viestintää ajan tasalla kuulumisistasi. Kun kerrot hankkeestasi sosiaalisessa mediassa, tägää säätiö (@koneensaatio). Osaamme näin jakaa kuulumisesi eteenpäin ja samalla kerrot, että olet osa Koneen Säätiön apurahansaajien joukkoa. 

KAIVOLLA-BLOGI 

Apurahansaajien oma Kaivolla-blogi verkkosivustollamme muuttunee lähitulevaisuudessa jonkin verran verkkosivu-uudistuksen myötä. Toistaiseksi blogi pyörii entiseen malliin eli voit hyödyntää blogia verkkosivustollamme hankkeestasi kertomiseen. 

Lähetä meille enintään 5000 merkin mittainen kirjoituksesi, jossa on otsikko, ingressi ja mahdolliset väliotsikot sekä ainakin yksi kuva, johon sinulla on käyttöoikeus. Sovi säätiön viestijöiden kanssa ennen kirjoittamiseen ryhtymistä tekstin julkaisuaikataulusta (koneensaatio@koneensaatio.fi).