Residenssipaikan saajalle

Onnea saamastasi residenssipaikasta! Tutustuthan huolella alta löytyviin residenssipaikan saajan ohjeisiin. Kartanon monipuoliset työtilat, historiallinen ympäristö ja rauhallinen sijainti luonnonsuojelu- ja lintuvesialueen tuntumassa tarjoavat sinulle erinomaisen mahdollisuuden antoisaan residenssijaksoon työsi parissa.
Metsäläiset. Kuva: Marko Rantanen

Residenssijakson lähestyessä residenssipaikan saajille lähetetään lisätietoja Saaren kartanosta ja siellä työskentelystä ja asumisesta. Saaren kartanon väki vastaa mielellään mahdollisiin kysymyksiin.

Toivomme alumnimme kertovan projektiensa etenemisestä, mielenkiintoisista tuloksista ja tapahtumista. Jaamme mielellämme tietoa näistä Facebookissa ja muissa tiedotuskanavissamme.

Residenssipaikan vastaanottaminen

Ilmoita residenssipaikan vastaanottamisesta Saaren kartanoon 28.7. mennessä. Samalla sinulla on mahdollista kommentoida residenssijaksosi ajankohtaa.


Residenssiapurahan käyttö ja siirtäminen

Yksilöresidenssipaikkaan kuuluu 2 400, 2 800 tai 3 500 euron kuukausiapuraha, joka on tarkoitettu elinkustannusten, matkakustannusten sekä muiden residenssijakson kulujen kattamiseen.

Apurahan maksaminen edellyttää työskentelyä ja asumista residenssissä. Olet oikeutettu yksilöresidenssiin kuuluvaan apurahaan, jos asut kahden kuukauden residenssijaksosi aikana kartanolla vähintään 42 päivää.

Jos saat samaan aikaan jotain toista työskentelyapurahaa, ilmoita siitä heti Saaren kartanon toimistoon. Tällaisissa tapauksissa maksetaan alennettua kuukausiapurahaa, joka on yleensä noin puolet kuukausiapurahan määrästä.

Ryhmäresidenssituki on myönnetty hakemuksessa esitetylle henkilömäärälle ja suunnitelmalle. Myönnetty tuki on tarkoitettu matka- ja elinkustannuksiin sekä residenssijakson aikana tarvittaviin tarvikkeisiin. Jos suunnitelmaan tulee muutoksia, tulee asiasta olla yhteydessä Saaren kartanon toimistoon. On mahdollista, että myönnettyä tukea pienennetään, jos esimerkiksi ryhmäresidenssin osallistuvien henkilöiden lukumäärä on suunniteltua pienempi.

Siirtäminen

Residenssipaikan saajan on ilmoitettava äitiys-/isyys-/vanhempainlomasta tai lapsen hoitamisesta. Näissä tapauksissa neuvotellaan residenssikauden siirrosta eli yleensä em. tapauksissa ei ole mahdollista työskennellä residenssissä. Mahdollisuudesta tulla residenssiin lapsen/lasten kanssa on aina neuvoteltava etukäteen ja huolehdittava itse lastenhoidon järjestämisestä.

Ryhmäresidenssipaikkaa ei voi siirtää seuraavalle vuodelle.


Residenssiapurahan ja ryhmäresidenssituen maksaminen

Residenssiapuraha

Yksilöresidenssijaksojen apuraha maksetaan kuukausittain siten, että residenssijakson toisen kuukauden apurahasta maksetaan kyseisen kuun alussa vain puolet. Loppuosa maksetaan residenssijaksoa seuraavan kuun alussa vain siinä tapauksessa, että oleskelun vähimmäismäärä on täyttynyt.

Ryhmäresidenssituki

Ryhmäresidenssituki maksetaan sen kuun alussa, jolloin residenssijakso alkaa.

Pyydä apuraha maksuun

Saat apurahan maksuun tekemällä maksatuspyynnön viimeistään ensimmäistä maksukuukautta edeltävän kuun 16. päivä. Kirjaudu apurahapalvelun verkkopalveluun samoilla tunnuksilla, jotka olivat käytössäsi hakemusta tehdessä.

Maksatukseen tarvitsemme tilinumeron lisäksi henkilötunnuksen (Y-tunnuksellisten yhteisöjen kohdalla Y-tunnuksen) ja yhteystiedot.

Löydät apurahasi ja lisää ohjeita verkkopalvelusta otsikon Omat apurahat alta.

Jos maksatuspyynnössä on jotain epäselvää, näkyy selvityspyyntömme punaisella otsikon Käsittelyä odottavat maksatuspyynnöt alla. Hyväksytyt maksatuspyynnöt löytyvät otsikon Hyväksytyt erät alta.

Hakemusten verkkopalveluun


Saapuminen Saaren kartanoon

Ole yhteydessä Saaren kartanoon saapumisesi ajankohdasta.

Residenssijaksot alkavat myöntökirjeen liitteenä olevan aikataulun mukaisesti. Lähetämme residenssiin liittyvää lisätietoa sähköpostilla lähempänä residenssijaksoa. Huomaathan saapumissuunnitelmissasi, että Saaren kartanon henkilökunta ei asu kartanolla. Saapuminen on mahdollista ilmoitettuna arkipäivänä klo 12.00–16.30.

Kahden kilometrin päähän kartanosta pääsee bussilla. Aikataulutietoja voi tiedustella Saaren kartanosta, ja lisätietoja löytyy myös Saaren kartanon oppaasta, joka lähetetään saapujille residenssikauden lähestyessä. Voimme myös noutaa sinut bussilta.


Asuminen Saaren kartanossa

Yksilöresidenssissä käytössä on työtila ja asunto, jossa on perusvarusteltu yhteis-, mini- tai tavallinen keittiö, suihku ja wc. Asunnon varustukseen kuuluvat astiat, vuodevaatteet ja pyyhkeet. Jokaisessa asunnossa on myös kiinteä internet-yhteys. Huom. Saaren kartanolla ei ole langatonta verkkoyhteyttä. Jokaisesta asunnosta löytyy Ethernet-kaapeli.

Ryhmäresidenssissä yhdessä asunnossa voi asua 1–3 henkilöä ryhmän koosta riippuen.

Kartanolla on polkupyöriä, joita voi lainata. Yksilöresidenssijaksojen aikana on kerran viikossa mahdollisuus autokyytiin Mynämäelle, jossa voi käydä muun muassa kaupassa ja kirjastossa.

Ryhmäresidenssi on tarkoitettu ryhmäresidenssiin hakeneelle ja paikan saaneelle työryhmälle. Ryhmäresidenssien aikana ei ole mahdollista majoittaa työryhmän ulkopuolisia vieraita. Jos työryhmän jäsenillä on pieniä, alle kouluikäisiä lapsia, joiden hoitoa ei voida muuten residenssijakson aikana järjestää, voi työryhmä keskenään sopia asumisjärjestelyissä heille osoitetuissa majoitustiloissa. Ryhmän tulee tällöin huolehtia itse lasten peti- ja liinavaatteista sekä mahdollisista matkasängyistä. Asiasta pitää olla yhteydessä Saaren kartanoon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mikäli residenssissä työskentelee samaan aikaan toinen työryhmä, kuulemme myös heidän mielipiteensä lasten läsnäolon suhteen.


Verotus

Yksilöresidenssiin myönnetyt apurahat ovat verovapaita valtion vuotuista taiteilija-apurahaa vastaavaan euromäärään (20 728,49 € vuonna 2019) saakka.

Muiden kulujen, kuten eläkevakuutusmaksujen, ammattikirjallisuuden ja matkakulujen, vähennyskelpoisuutta voi tiedustella verottajalta.

Lisätietoa apurahojen verotuksesta: WWW.VERO.FIWWW.SAATIOPALVELU.FI


Raportointi

Residenssiin valittujen on raportoitava kolmen kuukauden kuluessa residenssijakson päättymisestä. Työryhmien raportoinnista vastaa vastuullinen johtaja.

Loppuraportti on toimitettava vaikka apurahan käyttö myönnettyyn tarkoitukseen olisi toteutunut vain osittain tai ei ollenkaan. Raportin laiminlyöminen vaarantaa vastaiset mahdollisuudet saada apuraha. Voimme myös periä apurahan tai ryhmäresidenssituen takaisin.

Raportoinnilla halutaan varmistua siitä, että apuraha on käytetty hakemuksessa ilmoitettuun tarkoitukseen. Tämä on tärkeää muun muassa apurahahakijoiden ja -saajien keskinäisen oikeudenmukaisuuden kannalta. Raporteista saadaan myös tärkeää tietoa apurahojen vaikuttavuudesta.

Täytä loppuraportti ja lähetä se Koneen Säätiölle hakemusten verkkopalvelussa valitsemalla Raportti residenssijaksosta -lomake kohdassa Luo uusi lomake. Voit kirjautua palveluun samoilla tunnuksilla, jotka olivat käytössä hakiessasi apurahaa. Raporttia ei postiteta säätiöön eikä siihen liitetä kuitteja.

Kun olet täyttänyt kaikki raportointilomakkeen tiedot, hyväksy raportti ja lähetä se kohdassa Hyväksy raportti ja lähetä se sähköisesti Koneen Säätiölle. Kun raportointilomake on lähetetty, näkyy verkkopalvelun pääsivulla lomakkeen tilana Lähetetty. Jos haluat vielä kuitenkin muokata raporttia ja perua sähköisen lähettämisen, palaa hakujärjestelmään ja valitse Peruuta raportti. Peruuttaminen ei tuhoa raportin tietoja. Peruutuksen jälkeen raporttia voi vielä muokata ja sen voi lähettää uudestaan, kunnes raportti on vastaanotettu Koneen Säätiössä.

Residenssihaun verkkopalvelu


Koneen Säätiön mainitseminen

On hyvän tavan mukaista kiittää apurahasta tieteellisessä opinnäytetyössä, julkaisussa tai muussa vastaavassa yhteydessä. Esimerkiksi teoksen nimiön kääntöpuolella, saatesanoissa tai artikkelin alaviitteessä voi mainita, että on saanut tukea Koneen Säätiöltä.

Lisäksi säätiö suosittaa, että sen rahoittamat projektit käyttävät säätiön tunnusta esimerkiksi painotuotteissa, julkaisuissa tai hankkeen verkkosivuilla.

Koneen Säätiön tunnuksen löydät täältä.


Viestintä

Kuulemme kernaasti vieraidemme kuulumisia.

Heti residenssijakson alussa lähetämme tiedotteen, jossa kerrottaan täällä työskentelevistä vieraistamme. Tämän vuoksi tarvitsemme verkkosivujamme ja tiedotusta varten (ennen tuloasi) pienen esittelytekstin siitä, mitä aiot täällä ollessasi tehdä. Samalla voit lähettää myös kuvasi, joskin sen voimme ottaa myös täällä. Tutustu jo täällä oleskelleiden residenssivieraiden esittelyihin täällä .

Kerromme mielellämme avajaisista, kirjanjulkistamisista, radio- tai TV-esiintymisistä yms., joista satumme tietämään eritoten sosiaalisessa mediassa. Voit pitää meidät ajan tasalla myös sähköpostitse: saari@koneensaatio.fi.

Jos käytät sosiaalista mediaa, muistathan tykätä meistä Facebookissa ja seuraa meitä Twitterissä ja Instagramissa:

Saaren kartano Facebookissa
Saaren kartanon alumniryhmä
Twitter: @SaariResidence
Instagram: saariresidence

Voit käyttää Saaren kartanon yhteydessä seuraavia tunnistesanoja:

#SaariResidence
#SaariFellow

#LifeInSaari
#artistinresidence

Työskentelyjaksosi jälkeen muista myös #saarialumni.

Lähetämme kuukausittain Saaren Kaivolla -kirjeen, jossa kerromme tulevista ja menneistä tapahtumista sekä muista ajankohtaisista asioista. Jos et vielä ole saanut uutiskirjettämme, tilaa se täältä.

Verkkosivuillamme on Rohkeus-blogissa kirjoituksia myös residenssivierailtamme. Jos haluat kirjoittaa, voit olla suoraan yhteydessä residenssikoordinaattori Pirre Naukkariseen.


Lisätiedot

Residenssijakson lähestyessä residenssipaikan saajille lähetetään lisätietoja Saaren kartanosta ja siellä työskentelystä ja asumisesta. Saaren kartanon ja Koneen Säätiön väki vastaa mielellään mahdollisiin kysymyksiin.