Saaren kartanon residenssin hakulomake ja verkkopalvelun ohjeet

Voit siirtyä haluamaasi osioon klikkaamalla alla näkyviä otsikoita. Pääset takaisin sivun yläreunaan klikkaamalla sivun oikeassa alareunassa näkyvää mustaa nuolta.

Luethan ohjeet huolella ennen hakemuksen täyttämistä.

HAKEMUKSEN LÄHETTÄMINEN VERKKOPALVELUSSA

Voit hakea residenssipaikkaa lähettämällä hakulomakkeen liitteineen apurahojen verkkopalvelussa.  Verkkolomake on auki vain hakuaikana.

Hakemuksia ei voi jättää verkkopalvelun sulkeuduttua.

Löydät ohjeita ja lisätietoja verkkolomakkeella ?-merkin takaa.

Palveluun kirjautuminen

Kirjaudu verkkopalveluun rekisteröitymällä valitsemalla ”Rekisteröidy apurahan hakijaksi tästä”. Sähköpostiosoitteesi toimii käyttäjätunnuksena. Rekisteröityminen vahvistetaan sähköpostiin saapuneen linkin avulla. Tarkista roskapostisi, mikäli et saa vahvistusta muutaman minuutin kuluessa.

Hakemuksen lähettäminen 

Valitse valikosta Tee hakemus -> Haluan tehdä uuden hakemuksen, valitse oikea hakemustyyppi ja täytä hakemuksen kaikki kohdat huolellisesti ohjeiden mukaisesti.

  • Löydät lisätietoja lomakkeesta ?-merkin takaa
  • Kielen voit valita oikeasta yläkulmasta (FI / EN, suomi / englanti)
  • Käsittelemme vain hakuaikana verkkopalvelun kautta lähetetyt hakemukset.
  • Hakemusta ei postiteta tai lähetetä sähköpostitse kartanon tai säätiön toimistoon.
  • Muista lähettää hakemus Lähetys-sivulta. Lähettämättömiä hakemuksia ei käsitellä.
  • Tee hakemus hyvissä ajoin. Emme suosittele tekemään muutoksia viime minuuteilla.
  • Hakemusta ei voi päivittää hakuajan päättymisen jälkeen.
  • Ilmoitathan verkkopalvelussa kuitenkin, jos sinulle myönnetään rahoitusta hakuajan päättymisen jälkeen.

Mikäli sinulla on kysyttävää tai ongelmia lomakkeen täyttämisessä, käytä verkkopalvelun sivun ylhäältä oikealta löytyvää Viestit-toimintoa. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.

Kun hakemus on lähetetty, näkyy sen tilana ”vastaanotettu”. Hakemuksen tilaksi päivittyy ”käsittelyssä”, kun olemme kuitanneet hakemuksen käsittelyyn. Tila päivittyy viimeistään viikon sisällä haun määräajasta.

Hakemuksen kieli

Hakemuksen liitteineen voi tehdä suomeksi tai englanniksi. Suomenkielisten hakijoiden tai suomenkielisistä hakijoista koostuvan ryhmän toivotaan kirjoittavan hakemuksensa liitteineen suomeksi.

HAKULOMAKKEEN OSIOT

Valitse aloitussivulla mihin hakuun kohdistat hakemuksesi. 

  • Saaren kartanon residenssihaku

Hakijatyyppi

  • Yksittäinen henkilö tai työpari, yksilöresidenssi
  • Työryhmä, ryhmäresidenssi
  • Y-tunnuksellinen yhteisö, ryhmäresidenssi

Yksilöhakija: tee hakemus omalla nimelläsi.  

Työparit: valitkaa, kumman tunnuksilla teette hakemukseen. Hakemukseen tarvitaan molempien hakijoiden tiedot.

Työryhmähakijat: valitkaa keskuudestanne vastuullinen johtaja, joka tekee hakemuksen omalla nimellään. Voitte antaa työryhmälle halutessanne nimen.  Työryhmän nimi julkaistaan säätiön verkkosivuilla, jos residenssipaikka myönnetään.

Y-tunnuksellinen yhteisöhakija: valitkaa hankkeelle vastuullinen johtaja, joka tekee hakemuksen omalla nimellään. Työryhmän nimi julkaistaan säätiön verkkosivuilla, jos residenssipaikka myönnetään.

Vastuullinen johtaja sopii kaikista maksatuksen yksityiskohdista, ja jos työsuunnitelman sisältö tai työryhmän kokoonpano muuttuu, on vastuullisen johtajan sovittava muutoksista Saaren kartanon kanssa. Vain vastuullinen johtaja voi sopia ja ilmoittaa muutoksista.

Voit hakea useampaa residenssipaikkaa (yksilö- ja ryhmäresidenssi) tai myös Koneen Säätiön apurahaa syksyllä. Asiasta tulee kuitenkin mainita jokaisessa hakemuksessa, hakemuslomakkeen osiossa ”Muu rahoitus”.

Hakijan tiedot

Täytä hakemukseen vaadittavat tiedot.

Ryhmäresidenssiä hakiessasi täytä lomakkeeseen kaikkien työryhmän jäsenten tiedot tai vähintään arvioi, kuinka monta henkilöä residenssissä yhtä aikaa olisi majoittumassa. Ryhmän jäseniä tulee olla vähintään kolme ja enintään 18. Ryhmäresidenssien aikana on käytössä yhteensä 9 asuntoa, joissa on nukkumismahdollisuudet yhteensä enintään 18 hengelle (yhdessä asunnossa voi asua 1–3 henkilöä ryhmän koosta riippuen).

Residenssissä työskentelevän työryhmän jäsenten tulee sitoutua residenssijaksoon ja olla paikalla koko myönnetyn residenssijakson ajan.

Hakemuksessa tulee ilmoittaa myös niiden työryhmän jäsenten nimet, jotka eivät osallistu työskentelyjaksoon Saaren kartanossa. Ryhmäresidenssiin ei ole mahdollista majoittaa lyhytkestoisesti työryhmän jäseniä, jotka eivät työskentele residenssissä koko myönnetyn ajan. Muut työryhmän jäsenet voivat vierailla residenssissä, mutta eivät majoittua.

Jos haet y-tunnuksellisena yhteisönä, huomaathan, että yhdistysrekisterinumero on korvaantunut y-tunnuksella syyskuusta 2019 lähtien

Yksilöresidenssiin hakija

Valitse haettava kuukausiapurahaluokka:

  1. 2 700 euroa/kk (uran alussa)
  2. 3 200 euroa/kk (uran keskivaiheilla, vähintään 10 vuotta taiteellista työskentelyä)
  3. 3 800 euroa/kk (kokenut tekijä, vähintään 20 vuotta taiteellista työskentelyä)

Jos haet apurahaluokkaa 2 tai 3, pyydämme sinulta hakemuksessa perustelua. Apurahaluokat määräytyvät kokemuksen mukaan eikä korkeampaa apurahaluokkaa voi perustella esim. matkoilla tai tarvikkeilla.

Apurahan maksaminen edellyttää työskentelyä ja asumista residenssissä.

Mikäli residenssipaikka myönnetään ja hakija saa samaan aikaan toista työskentelyapurahaa tai täyttä taiteilijaeläkettä, residenssiapurahojen summat ovat normaalisti puolet residenssiapurahasta.

Ryhmäresidenssin apurahoja haetaan ryhmäresidenssilomakkeen kohdassa 5 ”Residenssiapuraha”.

Työpari

Jos haluat tulla työskentelemään Saaren kartanoon yksilöresidenssijaksolle työparisi kanssa, tee hakemus yhteisellä lomakkeella. Merkitse lomakesivun alaosasta kohta ”Hakija on kahden henkilön työryhmä” ja tätä vaaditut tiedot. Työparin tulee kertoa myös majoitustoiveensa: ovatko he valmiit jakamaan asunnon vai haluavatko he omat asunnot.

HAETTAVA RESIDENSSI

Taiteenalat ja avainsanat

Voit lisätä taiteenaloja tai avainsanoja ja käsitteitä, jotka liittyvät projektiisi tai jotka kuvaavat työsi sisältöjä tai teemoja mielestäsi parhaiten.

Toivottu residenssijakson ajankohta ja kesto

Yksilöresidenssin hakijan tulee valita toivottu työskentelyjakson ajankohta. Voit valita vaihtoehdoista useamman; kannattaa valita kaikki sopivat ja mahdolliset jaksot ja ilmaista lisätiedoissa, mikäli sinulla on ensisijaisia ajankohtatoiveita. 

Kahden kuukauden mittaiset yksilöresidenssin työskentelyjaksot ovat:

  • 1. jakso: tammi–helmikuu 2025
  • 2. jakso: maalis–huhtikuu 2025
  • 3. jakso: syys–lokakuu 2025
  • 4. jakso: marras–joulukuu 2025.

Ryhmäresidenssiä hakevan on valittava ryhmälle residenssijakson kesto sekä sopiva ajankohta tai ajankohdat. Tarkempia toiveita ajankohdasta voi kirjoittaa lisätietokenttään.

Työryhmät työskentelevät residenssissä kesäkuusta elokuun puoleenväliin 2–4 viikon jaksoissa. Yhden viikon työskentelyjakso myönnetään vain erityistapauksissa, kuten esimerkiksi kääntäjien kritiikkityöpajat tai muut työryhmät, joilla on tarve kokoontua pienimuotoiseen seminaariin tai työpajaan (työtilana kokoontumistila).

Puoliso hakijana

Mikäli puolisosi hakee residenssipaikkaa, mutta eri projektiin, tulee hänen hakea sitä omalla hakemuksellaan ja molempien tulee mainita, että haette samaa residenssijaksoa yhdessä. Mainitse myös haluatko tulla valituksi residenssiin, vaikka puolisoasi ei valittaisi.

Yksilöresidenssijakson aikana on mahdollista majoittaa lyhytaikaisia vieraita, kuten työryhmän jäseniä.

Työtila

Hakulomakkeessa tulee sinun valita, millaista työtilaa tarvitset tai ryhmäsi tarvitsee. Työtiloihin voit tutustua täällä.

Työtilaa koskevia toiveita ja tarpeita voi kirjoittaa lisätietokenttään. Jos haet yksilöresidenssiin, kerro lisätiedoissa oletko kiinnostunut residenssijaksosta, vaikka et saisikaan käyttöösi ensisijaisesti toivomaasi tilaa.

Kohdassa ”Työskentely residenssissä” pyydämme kertomaan tarkemmin myös työskentelytavoista, jotta voimme kohdistaa työtilat paremmin tarpeiden mukaan. Taiteilijat työskentelevät residenssissä omilla työvälineillään ja hankkivat itse tarvitsemansa materiaalit.

Kerrothan mikäli olet kiinnostunut jakamaan työtilaasi. Huom.! Saaren kartano jakaa ja päättää tilojen käytöstä. Navetan työskentelytiloja on rajallisesti ja ne jaetaan ensisijaisten tarpeiden mukaan. Lähtökohtaisesti jokaisella on oma työskentelytila, jota ei ole pakko jakaa.

Perhe ja lapset

Perheet ovat tervetulleita residenssiin. Residenssissä on kuitenkin rajoitettu määrä perheelle sopivia asuntoja, ja residenssi on tarkoitettu ensisijaisesti siellä työskenteleville taiteilijoille ja tutkijoille.

Mikäli haluat tulla residenssiin perheesi kanssa, merkitse kohta ”Perhe/puoliso” (Haen residenssiin perheeni/puolisoni kanssa), ja kerro tarkemmin kohdassa ”Lisätietoja työtilaan, esteettömyyteen, saavutettavuuteen, perheeseen tai asuntoon liittyen” kuka on tulossa kanssasi, mahdollisten lasten ikä ja miten järjestät lastenhoidon työskentelysi ajaksi. Huoltajat järjestävät itse lapsilleen hoitajan työskentelyn ajaksi, Saaren kartanosta voi tarvittaessa tiedustella paikallisten lastenhoitajien yhteystietoja. Kerro myös otatko residenssipaikan vastaan, mikäli emme voi järjestää perheellesi majoitusta residenssissä.

Jos ryhmäresidenssissä työskentelevillä työryhmän jäsenillä on pieniä, alle kouluikäisiä lapsia, joiden hoitoa ei voida muuten residenssijakson aikana järjestää, ja lasten halutaan tulevan residenssiin, tulee se merkitä jo hakemuslomakkeessa, jotta voimme ottaa sen huomioon asumisjärjestelyissä. Huoltajat huolehtivat itse lasten peti- ja liinavaatteista sekä mahdollisista matkasängyistä. Mikäli residenssissä työskentelee samaan aikaan toinen työryhmä, kuulemme myös heidän mielipiteensä lasten läsnäolon suhteen.

Esteettömyys ja saavutettavuus

Merkitse lomakkeeseen ja kirjoita lisätietoja, mikäli tarvitset esteettömän asunnon ja työtilan. Tarkenna esteettömyyteen liittyviä toivomuksia kohdassa ja kerro, mikäli sinulla on avustaja sekä millaisia asioita tilassa tulisi huomioida liikkumisen, näkemisen, kuulemisen, kommunikaatioon liittyvän esteettömyyden suhteen.

Yksi asunnoistamme on esteetön ja siinä on keittiö, esteetön WC sekä kolme huonetta. Asunto on ensimmäisessä kerroksessa ja sinne on nostohissi. Navettarakennuksen työtiloihin tehdään lisää parannuksia lähivuosina

Ota yhteyttä, niin saat lisätietoja ja voimme keskustella erityistarpeistasi sekä mahdollisuuksien mukaan myös pyrimme huomioimaan ne toiminnassamme.

TYÖSKENTELYN TARKOITUS

Otsikoi projektisi tai kirjoita lyhyesti auki työskentelyn tarkoitus.

Kerro tiivistelmässä (2000 merkkiä) lyhyesti työsuunnitelma (työskentelyn pääsisältö ja työn toteutustavat), jossa voi kertoa lyhyesti myös omasta taiteellisesta ajattelusta. Liitäthän laajemman työsuunnitelman hakemuksen liitteisiin. Suunnitelman on tarkoitus tukea tiivistelmää ja avata projektin tarkoitusta yksityiskohtaisemmin.

Tiivistelmän merkitys on hakemuksen arvioinnin kannalta suuri, koska arvioija lukee osion usein ensimmäisenä hakemukselta. Tekstejä käytetään Saaren kartanon residenssin viestinnässä, ne muun muassa julkistetaan verkkosivuillamme

MOTIVAATIO

Hakulomakkeessa kysytään myös seuraavia yksilöresidenssiin hakevan motivaatioon ja kiinnostuksenkohteisiin liittyviä kysymyksiä:

  • Miksi haluat tulla työskentelemään Saaren kartanon residenssiin?
  • Minkälaiset asiat – työsi ohella – sinua kiinnostavat?
  • Saaren kartanon residenssin toiminnan keskiössä on Saaren Kaivo, joka tarkoittaa kohtaamista ja ajatusten ja ideoiden jakamista. Mitä haluat/haluatte jakaa muiden residenssivieraiden kanssa ja mitä toivot/toivotte heiltä itse saavasi/saavanne? Millaisia teemoja toivoisit/toivoisitte Saaren Kaivolle?


Ryhmiltä kysytään, miksi he haluavat tulla työskentelemään Saaren kartanon residenssiin.

Vastauksilla voi olla merkitystä, kun hakemusten arvioijat ehdottavat, ketkä taiteilijat työskentelevät residenssissä yhtä aikaa.

RYHMÄRESIDENSSIAPURAHA (VAIN RYHMÄRESIDENSSILOMAKKEESSA)

Työryhmät voivat hakea työskentelyapurahaa residenssijakson ajaksi. Ryhmäresidenssipaikkaan sisältyy majoitus, työtila ja jokaiselle työryhmän jäsenelle myönnettävä viikkokohtainen työskentelyapuraha. Ryhmäresidenssiapuraha myönnetään hakemuksessa esitetylle henkilömäärälle ja suunnitelmalle.

Ryhmäresidenssiapurahan erittely tehdään hakemuksen kohdassa 5. 

Emme tue Suomen sisäisiä matkoja, lentoja tai muita ekologisesti kestämättömiä matkustamistapoja (poikkeuksena globaalin etelän matkat). Emme myönnä tukea maateitse tehtäviin matkoihin, ellei matka ala Suomen ulkopuolelta. Emme myönnä ryhmäresidensseille tukea tarvikkeisiin, päivärahoihin tai palkkoihin.

Laske haettavat työskentelyapurahat perustuen residenssiviikkojen ja ryhmän jäsenten määrään. Lisää lomakkeeseen myös matkat sekä kustannuserittely, mikäli tulette globaalista etelästä. Liitä mukaan myös erillinen tarkempi kuluerittely PDF-muodossa.

Hakemukseen liitettävässä erittelyssä tulee arvioida kustannukset realistisesti ja tarkasti.

Koska työskentelyyn liittyy apuraha, residenssissä työskentelevän työryhmän jäsenten tulee sitoutua residenssijaksoon ja olla paikalla koko myönnetyn residenssijakson ajan.

Myönnämme jokaiselle residenssissä työskentelevälle työryhmän jäsenelle viikkokohtaisesti määräytyvän elinkustannuksiin tarkoitetun residenssiapurahan:

  • 1 viikko     800 € / hlö
  • 2 viikkoa   1 600 € / hlö
  • 3 viikkoa   2 400 € / hlö
  • 4 viikkoa   3 200 € / hlö.

Ryhmien tulee huomioida, että myönnetty summa voi olla eri kuin haettu, koska residenssiä ei välttämättä myönnetä esimerkiksi haetulle kestolle. Myönnetty summa ja residenssin kesto ilmenevät residenssipaikan saaneille lähetetystä myöntöpäätöksestä.

Vastuullinen johtaja sopii kaikista maksatuksen yksityiskohdista. Jos tuki pyydetään maksuun y-tunnukselliselle yhteisölle, tulee maksatuspyynnössä olla y-tunnus, viite ja yhteisön yhteystiedot.

MATKUSTUSTUKI

Kannustamme taiteilijoita ja työryhmiä hakemaan tukea ekologiseen matkustamiseen ja pidempää residenssijaksoa, jolloin myös yli viikon kestävään matkustamiseen maa- ja meriteitse voi hakea työskentelyapurahaa.

Residenssiin saapumiseen Suomen ulkopuolelta on mahdollista hakea ekologisen matkustamisen tukea, hitaan matkustamisen työskentelyapurahaa tai globaalin etelän matkustustukea. Jätä sivu tyhjäksi, jos et hae matkustustukia.

Mikäli hakija saa residenssipaikan ja saa matka-apurahan samalle matkalle muualta, tulee siitä ilmoittaa Saaren kartanoon. Emme myönnä päällekkäistä tukea matkustamiseen, joten toinen myönnetyistä tuista tulee perua.

Täytä matkakustannusten erittely ja lyhyt matkasuunnitelma lomakkeeseen kohdassa ”Matkasuunnitelma lyhyesti”. Liitä lisäksi tarkempi matkasuunnitelma kustannuserittelyineen PDF-muodossa osioon 8 Liitteet ja linkit. Hakemukseen liitettävässä erittelyssä tulee arvioida kustannukset realistisesti ja tarkasti.

Ekologisen matkustamisen tuki

Ekologisella matkustamisella tarkoitetaan lentämisen ja muiden ekologisesti kestämättömien kulkuvälineiden välttämistä. Ekologisen matkustamisen tukea on mahdollista hakea Suomen ulkopuolelta Saaren kartanon residenssiin saapumiseen ja sieltä lähtemiseen.

Mikäli matka kestää yhteensä yli viikon, on siihen mahdollista hakea myös hitaan matkustamisen työskentelyapurahaa. Mikäli haet työskentelyapurahaa matkallesi, kerro työsuunnitelmassa, millä tavalla matka-aika on sinulle myös työskentelyaikaa. Jos matka kestää yli viikon, lasketaan yksilöresidenssiin saapuvan hitaan matkustamisen työskentelyapuraha haetun apurahaluokan mukaan seuraavasti: 1 viikko on 25 % haetusta apurahaluokasta ja 2 viikkoa 50 % jne. 

Ryhmien työskentelyapuraha hitaaseen matkustamiseen määräytyy 2. apurahaluokan mukaan eli 1 viikko 800 € / henkilö ja 2 viikkoa 1 600 € / henkilö jne.

Mikäli haet ekologisen matkustamisen tukea työparisi kanssa, voit hakea sitä samalla lomakkeella.

Matkasuunnitelman apuna voi käyttää laskuria vähäpäästöisimmän matkustustavan määrittelemiseksi, esim. Eco Passenger tai Maata pitkin -sivustoa. Hyviä vinkkejä ekologisesta matkustamisesta voi lukea myös verkkosivuiltamme. Mikäli matka suuntautuu junalla läpi Euroopan, hyvä apu löytyy Deutsche Bahn -sovelluksesta. Myös verkkosivut, kuten Rome2Rio ja The Man in seat 61  tarjoavat hyviä vinkkejä ekologiseen matkustamiseen. Jos matkaat Saaren kartanon residenssiin Tukholman ja Turun kautta, suosittelemme yön yli kestävää laivamatkaa Viking Line Gracella tai Viking Line Glorylla. Voit lukea lisää ekologisesta matkustamisesta verkkosivuiltamme. 

Ekologisen matkustamisen tukea voi hakea matkustuskulujen lisäksi tarvittaessa yöpymisiin kohtuuhintaisissa majoituspaikoissa. Ekologisen matkustamisen tuki on tarkoitettu residenssipaikan saaneelle, sitä ei voi hakea esimerkiksi perheen matkoihin.

Valitse lomakkeesta matkasuunnitelmasi perusteella sopivin kustannusluokka matkoihin ja majoitukseen. Ekologisen matkustamisen matkoihin ja majoitukseen liittyvän tuen taso ei ole riippuvainen apurahaluokasta. Valitse kustannusluokka matkakustannusten perusteella.

Mikäli sinulle myönnetään residenssipaikka ja matkustustuki, tarkistamme myönnetyn ekologisen matkustamisen tuen ennen apurahan maksatuspyynnön tekemistä ja residenssijakson alkua.

Kerro lomakkeessa, miten ja millaisella aikataululla olet valmis saapumaan Suomen ulkopuolelta Saaren kartanoon ja lähtemään residenssistä suorinta mahdollista reittiä pitkin. Ryhmien tulee kertoa myös ketkä työryhmän jäsenistä matkustavat, miten ja milloin.

Tee matkakustannusten erittely lomakkeeseen ja liitä myös tarkempi matkasuunnitelma kustannuserittelyineen lomakkeen sivulle 8 Liitteet ja linkit. Katso esimerkki (englanniksi)

Ekologisen matkustamisen tukea ei voi hakea Suomen sisällä tehtäviin matkoihin.

Esimerkki ekologisen matkustamisen matkasuunnitelmasta kuluineen (englanniksi, yksilöresidenssi)

Esimerkki ekologisen matkustamisen matkasuunnitelmasta kuluineen (englanniksi, ryhmäresidenssi)

Tuki globaalista etelästä matkustaville

Osana Saaren kartanon residenssin sosiaalista kestävyyttä, monimuotoisuutta ja saavutettavuutta, globaalista etelästä saapuvat taiteilijat voivat hakea tukea matkoihin, myös lentomatkoihin ja viisumin hankintaan liittyviin kuluihin. 

Globaalista etelästä matkaavien tulee kertoa lomakkeen ”Matkasuunnitelma lyhyesti” -kohdassa lentosuunnitelma sekä mahdolliset viisumin hankintaan liittyvät matkat, mikäli viisumin hankinta edellyttää matkustamista esimerkiksi toiseen maahan. Lomakkeeseen tulevien tietojen lisäksi liitä erillinen kustannusten erittely sekä matkasuunnitelma liitteisiin. Hakemukseen liitettävässä erittelyssä tulee arvioida kustannukset realistisesti ja tarkasti.

Mikäli residenssipaikka myönnetään, residenssipaikan saajat hoitavat itse matkustukseen liittyvät järjestelyt. Mikäli residenssipaikan saajat saapuvat Schengen-alueen ulkopuolelta, tarvitsevat he viisumin päästäkseen Suomeen. Lisätietoja viisumiprosessista voi lukea Ulkoministeriön sivuilta.

Esimerkki kulujen erittelystä globaalista etelästä matkustaville (englanniksi, yksilöresidenssi)

Esimerkki kulujen erittelystä globaalista etelästä matkustaville työryhmille (englanniksi, ryhmäresidenssi)

MUU RAHOITUS

Ilmoita muualta saadut työskentelyapurahat kolmen viimeisen vuoden ajalta sekä vireillä olevat apurahahakemukset samaan tarkoitukseen. Ryhmäresidenssit ilmoittavat työryhmän (ei yksittäisten jäsenten) saamat apurahat samaan projektiin sekä siihen haussa olevat apurahahakemukset.

Ilmoita välittömästi verkkopalvelun kautta, jos sinulle myönnetään joku muu apuraha hakemuksen käsittelyaikana. Jos yksilöresidenssipaikan hakijalle myönnetään residenssipaikka ja hän saa samaan aikaan jotain toista työskentelyapurahaa, residenssiapurahojen summat ovat normaalisti puolet residenssiapurahasta.

Voimme perua residenssiapurahan, jos hakija ei ole ilmoittanut hakuaikana saamaansa muuta apurahaa.

Ilmoita, jos olet mukana jossain muussa hakemuksessa Saaren kartanon residenssiin. Nimeä tällöin hakemus/projekti. Ilmoita myös, oletko hakenut tai työskennellyt aiemmin Saaren kartanossa tai saanut Koneen Säätiöltä rahoitusta. Lisätiedoissa voit ilmoittaa tarkempia tietoja, mikäli olet aiemmin ollut residenssissä. Vastaukset eivät vaikuta hakemuksen arviointiin.

Kerro myös, mistä kuulit Saaren kartanon residenssistä.

Residenssiin hakevien tulee merkitä missä residensseissä he ovat työskennelleet viimeisen 5 vuoden aikana (listaa vuosi, residenssin nimi ja maa jokainen omalle rivilleen).

ARVIOIJIEN VALINTA

Valitse, minkä taiteenalan asiantuntijan haluat ensisijaisesti arvioivan hakemuksesi (1. valinta). Valintoja voi tehdä enintään kaksi, mutta hakemuksen arvioi yleensä se asiantuntija, jonka olet merkinnyt ensimmäiseksi. Jos valitset kaksi arvioijaa, kirjoitathan hakemukseen perustelut.

Lue lisää kohdasta Hakemuksen arvioijan valitseminen.

LIITTEET JA LINKIT

Tarkista ennen hakemuksen lähettämistä, mitkä liitteet hakemuksellasi tulee olla. 

Ks. osio Hakemuksen liitteet.

SUOSITTELIJAT

Voit liittää halutessasi myös suosituksen hakemukseesi, mutta se ei ole pakollinen liite. 

Ks. osio Suosituksen liittäminen hakemukseen.

LÄHIPIIRI

Hakulomakkeessa pyydetään ilmoittamaan, jos hakija tietää kuuluvansa säätiön lähipiiriin. Säätiölain mukaan säätiön lähipiiri nähdään varsin laajasti. Lähipiiriin kuuluminen ei ole este apurahan hakemiselle.

PALAUTE

Palauteosio on vapaaehtoinen ja sen voi ohittaa hakemuslomakkeella. Haluamme kehittää apurahahakuamme jatkuvasti paremmaksi, ja siksi pyydämme sinua kertomaan näkemyksiäsi. Palaute ei vaikuta hakemuksen arviointiin, eikä näy hakemuksen arvioijalle.

Koneen Säätiö pyrkii huomioimaan ja edistämään saavutettavuutta apurahahauissaan. Palauteosiossa voit halutessasi nostaa esiin huomioita, ehdotuksia tai epäkohtia liittyen esimerkiksi toimintarajoitteisiin ja toiminnallisiin tarpeisiin hakuohjeiden tai hakulomakkeen käyttäjänä. Vastaukset käsitellään säätiössä anonyymisti ja luottamuksellisesti.

LÄHETYS

Hakemuksesi (mukaan lukien liitteet) täytyy olla lähetetty määräaikaan 27.3. klo 16 mennessä. Hakuajan jälkeen et voi muokata hakemustasi.

Hakemuksen muokkaaminen hakuaikana

Jos haluat muokata jo lähettämääsi hakemusta, valitse ”Peruuta hakemuksen lähetys”. Peruuttaminen ei poista hakemuksen tietoja. Muista lähettää hakemus uudestaan määräaikaan mennessä.

Hakuajan jälkeen et voi enää muokata etkä lähettää hakemustasi. Vain verkkopalvelun kautta määräaikaan mennessä lähetetyt hakemukset otetaan käsittelyyn.

Sitoutuminen ehtoihin

Hakija sitoutuu noudattamaan Lähetys-sivulla annettuja ehtoja hakemuksen lähettämiselle ja tietojen käsittelylle Koneen Säätiössä.

Hakemus vastaanotettu

Kun hakemus on lähetetty, näkyy sen tilana ”vastaanotettu”. Hakemuksen tilaksi päivittyy “käsittelyssä”, kun olemme kuitanneet hakemuksen käsittelyyn. Tila päivittyy viimeistään viikon sisällä haun määräajasta.

Hakemuksen vastaanottamisesta ei lähetetä erillistä sähköpostiviestiä.

HAKEMUKSEN ARVIOIJAN VALITSEMINEN

Hakemusten käsittely perustuu vertaisarviointiin. Hakemusta tehdessäsi voit valita, minkä taiteenalan asiantuntijan haluat ensisijaisesti arvioivan hakemustasi.

Voit valita enintään kaksi arvioijaa, mutta on hyvä huomioida, että hakemuksesi arvioi yleensä se asiantuntija, jonka olet merkinnyt ensimmäiseksi. Mieti arvioijaa valitessasi, minkä alan asiantuntijan haluat hakemuksesi lukevan. Jos hakemuksesi on monitaiteinen, valitse arvioija sen perusteella, minkä alan arvioijan toivot ensisijaisesti lukevan hakemuksesi. Mikäli hakemuksen kannalta on tärkeää, että sen arvioi kaksi asiantuntijaa, perustele se kommentointiosiossa (esim. keskeisesti kahta eri taiteenalaa yhdistävä projekti).

Vertaisarvioijat ovat taiteenalan asiantuntijoita. Tavallisesti hakemuksen taiteellista ansiokkuutta ja kiinnostavuutta arvioi vain yksi asiantuntija. Näkemyksemme mukaan näin tuettavaksi valikoituu taiteellisesti kiinnostavampia hankkeita kuin usean arvioijan – usein kompromisseja edellyttävän – työn tuloksena. Asiantuntija-arvioijat vaihtuvat yleensä vuosittain, jotta näkökulmien moninaisuuden varmistamiseksi.

Emme julkista hakemuksia arvioineiden asiantuntijoiden nimiä. Arvioija ei näe aiempia hakemuksiasi tai mahdollisia raportteja aiemmin myönnetyistä apurahoista.

Koneen Säätiön arviointiprosessista arvioijan näkökulmasta voit lukea lisää Kaivolla-blogista.

ARVIOIJAPROFIILIT

  • audiovisuaaliset taiteet
  • esittävät taiteet
  • kirjallisuus
  • kuvataiteet
  • musiikki.

HAKEMUKSEN LIITTEET

Hakemuksen liitteiden avulla arvioidaan hakijan kykyä toteuttaa esittämänsä projekti menestyksekkäästi ja niiden avulla hakemuksen arvioija saa tärkeää lisätietoa esimerkiksi työn toteuttajasta tai työryhmän jäsenistä, kokonaisbudjetista tai projektin taustoista.

Tarkista ennen hakemuksen lähettämistä, mitkä liitteet hakemuksellasi tulee olla.

  • Hakemuksen liitteiden täytyy olla lähetetty määräaikaan 27.3. klo 16.00 mennessä.
  • Hakemusta ei voi enää muokata määräajan jälkeen. Tämän jälkeen saapuneita liitteitä tai hakemuksia ei huomioida.  
  • Poikkeuksen muodostavat todistukset, väittelyluvat ja esitarkastuslausunnot, jotka on myönnetty hakuajan umpeuduttua. Ne voi toimittaa osaksi hakemusta apurahojen verkkopalvelun kautta 15.4. mennessä. Huom.! Jos hakija haluaa itse liittää lausunnon hakemukselle, tulee lausunnon olla lisätty muiden liitteiden tapaan haun määräaikaan mennessä.
  • Lisää liitteet osaksi hakemustasi verkkopalvelussa. Tiedostoliitteiden tulee olla PDF-tiedostoja. Yhden liitteen maksimikoko on 6 Mt. Muista valita liitteen tyyppi alasvetovalikosta.
  • Emme vastaanota liitteitä postitse tai sähköpostitse.

HAKEMUKSEN PAKOLLISET LIITTEET

Yksilöresidenssi

  • työsuunnitelma (maks. 4 sivua)
  • ansioluettelo tai vastaava
  • portfolio.

Ryhmäresidenssi

  • työsuunnitelma (maks. 6 sivua)
  • ansioluettelo(t) tai vastaava(t)
  • portfolio työnäytteineen
  • budjetti.

LIITTEIDEN KUVAUKSET

Työsuunnitelma

Työsuunnitelman tarkoituksena on kuvata hakijan/projektin tärkeimpiä tavoitteita ja sitä, mitä hakija aikoo residenssijaksonsa aikana tehdä tavoitteidensa toteuttamiseksi.

Tavoitteena voi olla taideteoksen tekeminen tai yleisemmin luova työ sekä taiteellinen prosessi ja kehittyminen. Työsuunnitelmassa voi kertoa myös muun muassa omista työskentelytavoista ja aikataulusuunnitelmista. 

Työsuunnitelman arvioinnissa kiinnitetään huomiota: 

  • sen taiteelliseen ansiokkuuteen
  • sen toteutettavuuteen 
  • säätiön painopisteiden toteutumiseen hankkeessa

Hyvä suunnitelma vastaa kysymyksiin miksi, miten, milloin, kuka ja kenen kanssa

Ryhmäresidenssihakemuksen työsuunnitelmassa on selvitettävä kunkin hankkeeseen osallistuvan henkilön rooli työskentelyssä.

Suunnitelmassa kerrotaan lyhyesti muun muassa hankkeen tavoitteet:

  • sisältö eli millä tavoin tavoitteet on tarkoitus saavuttaa
  • toteuttajat ja mahdolliset yhteistyökumppanit
  • mikäli haet työskentelyapurahaa ekologisen matkustamisen yhteydessä, kerro, miten matka-aika on osa työskentelyäsi.

Ansioluettelo eli curriculum vitae (CV) 

Ansioluettelon tarkoituksena on kuvata ytimekkäästi residenssipaikan hakijan koulutusta ja kokemusta. Ansioluetteloon valitaan esimerkiksi merkittävät näyttelyt, esiintymiset, työtehtävät, residenssit, saadut apurahat ja palkinnot sekä julkaisut. Ansioluettelon sopiva mitta on 2–4 sivua. CV voi olla myös verkkolinkki verkossa luettavaan ansioluetteloon. 

Ryhmäresidenssin hakemukseen tulee liittää kaikkien projektissa työskentelevien henkilöiden CV:t. Suosittelemme ansioluetteloiden yhdistämistä yhdeksi tiedostoksi. Liitä mukaan myös muiden varsinaiseen työryhmään kuuluvien henkilöiden ansioluettelot, jos heidän työpanoksensa projektissa on oleellinen. 

CV voi olla myös linkki verkossa olevaan ansioluetteloon.

Portfolio

Portfolion tarkoitus on antaa arvioijalle kuva hakijan/työryhmän taiteellisesta työskentelystä. Tarkoitamme portfoliolla ensisijaisesti digitaalista näytekansiota (PDF), joka kuvaa hakijan taiteellista työskentelyä. Portfolio on vapaamuotoinen näyte ja todiste hakijan ilmaisutavasta, taiteellisen ajattelun laadusta, osaamisesta sekä erityistaidoista.

Voit itse päättää portfoliosi sisällön. Portfolio voi sisältää esimerkiksi kuvia, tekstiä, linkkejä tai listauksen kirjallisista tuotoksista. 

Voit koota portfolion myös omille verkkosivuillesi ja liittää linkin hakemukseen. 

Kirjallista työtä tekevien tulee liittää hakemukseen tekstinäytteitä (3–5 sivun mittainen tekstinäyte joko suomeksi tai englanniksi).

Jos haet residenssipaikkaa työryhmälle, voitte liittää hakemukseen yhden yhteisen portfolion. 

MUUT LIITTEET

RYHMIEN BUDJETTI JA MATKUSTUSTUKIIN LIITTYVÄT LIITTEET

Jos haet yksilöresidenssin ja et hae tukea matkustamiseen, sinun ei tarvitse liittää hakemukseen erillistä budjettia.

Mikäli haet ryhmäresidenssiä työryhmälle, sinun tulee laatia erillinen budjettiliite työryhmälle haettavista apurahoista. Ryhmäresidenssiin haettavat apurahat eritellään erillisen liitteen lisäksi myös verkkopalvelun hakulomakkeessa. Vaikka hakisit Koneen Säätiöstä vain osaa projektin rahoituksesta, sinun tulee esittää koko hankkeen rahoitussuunnitelma. Yksityiskohtainen ja eritelty budjetti helpottaa säätiötä tekemään rahoituspäätöstä. Merkitse budjettiin selkeästi osuudet, joita haetaan Koneen Säätiöltä.  

Matkustustuet ja niiden liitteet

Jos haet myös matkustustukea ekologiseen matkustamiseen Suomen ulkopuolelta Suomeen tai globaalista etelästä residenssiin saapumiseen (ml. viisumikulut), sinun tulee tehdä lomakkeeseen ilmoittamiesi tietojen lisäksi tarkempi matkasuunnitelma kuluineen. Arvioi kustannukset mahdollisimman realistisesti ja tarkasti.

Erittelyssä tulee selvitä, miten ja millaisella aikataululla olisit matkustamassa suorinta mahdollista reittiä pitkin Saaren kartanoon (matkasuunnitelma) sekä mahdolliset majoituskulut sekä työskentelyapurahat matkan ajaksi, mikäli matka-aika ylittää yhteensä viikon.

Jos haet matkustustukea työparisi kanssa, voit tehdä sen samassa liitteessä.

Ryhmien tulee eritellä ketkä, miten ja milloin sekä mahdolliset majoituskulut sekä työskentelyapurahat matkan ajaksi, mikäli matka-aika ylittää yhteensä viikon. Mikäli ryhmä hakee myös tukea matkustamiseen tukea,  se voidaan yhdistää samaan tiedostoon muun budjetin kanssa.

Mikäli haet työskentelyapurahaa matkan ajaksi, kerro miten matka-aika on myös työskentelyaikaa työsuunnitelman yhteydessä.

Emme myönnä tukea lentämiseen. Poikkeuksena ovat globaalista etelästä saapuvat hakijat, jotka voivat hakea tukea lentomatkoihin sekä viisumiin liittyviin kuluihin.

Muista merkitä tiivistetty matkasuunnitelma ja kustannuserittely myös lomakkeessa sille merkittyihin kohtiin.

Huom. Ekologisen matkustamisen tuki ei koske Suomen sisällä tehtäviä matkoja, ellei matka ei ole alkanut toisesta maasta.

Voit katsoa esimerkin täältä (englanniksi).

KOPIOT TODISTUKSISTA

Hakemukseen voi liittää kopion viimeisimmästä tutkintotodistuksesta tai haettavan residenssipaikan kannalta oleellisista todistuksista, mutta tärkeintä on, että koulutus ja suoritetut tutkinnot käyvät ilmi ansioluettelosta. Kopion ei tarvitse olla oikeaksi todistettu.

Kaikki hakemuksen liitteet toimitetaan hakemuksen mukana verkkopalvelussa määräaikaan mennessä.

SUOSITUKSEN LIITTÄMINEN HAKEMUKSEEN

Voit pyytää suosituksen Saaren kartanon hakemukseesi taiteellisen työsi hyvin tuntevalta henkilöltä. Suositus ei ole pakollinen liite.

Kaksi tapaa toimittaa suositus

1) Suosittelija jättää lausunnon sähköpostilinkin avulla 

Suosituspyyntö lähetetään suosittelijalle sähköpostilla hakulomakkeen välilehdellä 9 ”Suosittelijat”. 

Suositusta varten tarvitset suosittelijalta sähköpostiosoitteen. Olethan yhteydessä suosittelijaan ennen pyynnön lähettämistä, jotta suosituksen lähettämiselle jää riittävästi aikaa. Pyyntö lähetetään sähköpostitse vain kerran kullekin suosittelijalle, joten varmistathan, että sähköpostiosoite on oikein kirjoitettu. Mikäli pyyntö on lähetetty virheelliseen sähköpostiosoitteeseen, voit poistaa virheellisen suosittelijan ja lisätä uuden pyynnön. Huomioi kuitenkin, että jos poistat suosittelijan, poistuu myös hänen mahdollisesti antamansa suositus.

Täytä lomakkeessa pyydetyt tiedot (etunimi, sukunimi, puhelin ja sähköpostiosoite) ja paina Lähetä suosituspyyntö. Apurahojen palvelusta lähtee tämän jälkeen automaattisesti sähköpostiviesti suosittelijalle suomeksi ja englanniksi. Suosittelija saa sähköpostissa linkin, joka ohjaa hänet apurahojen verkkopalveluun. Suosittelija täyttää suosituksensa verkkopalvelun lomakkeeseen, joka siirtyy suoraan hakemuksesi liitteeksi. 

Suosittelija näkee verkkopalvelussa hakemuksen liitteeksi lisätyn työ- tai tutkimussuunnitelman, mutta ei muita tietoja hakemuksestasi. Jos päivität työsuunnitelmaasi, versio päivittyy myös suosituspalveluun.  

Residenssipaikan hakija ei näe lähetettyä suositusta apurahapalvelussa.

2) Liitä saamasi suositus hakemukseesi itse

Jos olet saanut suosituksen suoraan suosittelijalta, voit liittää sen hakemukseesi PDF-muodossa kohdassa Liitteet ja linkit. Tällöin suosituksen tulee olla lisätty muiden liitteiden tapaan haun määräaikaan 27.3. klo 16.00 mennessä Suomen aikaa. Huomaathan, että emme vastaanota lausuntoja postitse tai sähköpostilla.

HAKIJAN MUISTILISTA

Residenssipaikan hakijan muistilistan tarkoituksena on auttaa sinua laatimaan mahdollisimman hyvä hakemus. Kun alat kirjoittaa hakemustasi, hahmottele ensin vastaukset seuraaviin kysymyksiin. 

1. Tarkista ensin, voitko hakea residenssipaikkaa. 

Varmista, että projektisi sopii Koneen Säätiön ja Saaren kartanon residenssin painopisteisiin ja täyttää hakukriteerit. Olethan ammattitaiteilija? Koneen Säätiö ei tue harrastustoimintaa. 

Suosittelemme tutustumaan myös residenssipaikansaajan ohjeisiin ennen hakemuksen jättämistä. Ne sisältävät tärkeää tietoa esimerkiksi residenssipaikan vastaanottamisesta sekä residenssin toiminnasta.

2. Millaista residenssipaikkaa haet ja milloin?   

Yksilöresidenssit ovat aina kahden kuukauden mittaisia keväällä, syksyllä ja talvella, ja emme myönnä esimerkiksi vain kuukauden kestäviä yksilöresidenssipaikkoja tai yksittäisiä residenssipaikkoja kesäkuukausina. Yksilöresidenssiin voi hakea myös työparin kanssa.

Ryhmäresidenssit ovat 2–4 viikon mittaisia kesäkuukausina. Ryhmissä tulee olla vähintään 3 henkilöä ja enintään 18 henkilöä.

Merkitse hakemuksen lisätietoihin, mikäli sinulla on toivomuksia ajankohdan suhteen tai mitkä jaksot käyvät sinulle parhaiten.

Myönnetty apuraha on tarkoitettu seuraavan kalenterivuoden aikana tapahtuvaan työskentelyyn.  Apurahoja ei myönnetä takautuvasti. 

3. Kuinka suurta kuukausiapurahaa haet? 

Haettavissa olevat apurahaluokat ovat syksystä 2023 alkaen yksilöresidenssissä 2 700 €, 3 200 € ja 3 800 € / residenssikuukausi. Kuukausiapurahan suuruus vaihtelee kokemuksen mukaan.  Ryhmäresidenssien apurahat perustuvat 2. apurahaluokkaan.

 Apurahaluokat:  

  • apuraha 1: 2 700 euroa / kk, uran alkuvaiheessa
  • apuraha 2: 3 200 euroa / kk, uran keskivaiheilla (vähintään 10 vuotta taiteellista työskentelyä)
  • apuraha 3: 3 800 euroa / kk, kokenut (vähintään 20 vuotta taiteellista työskentelyä)

Jos haet apurahaluokkaa 2 tai 3, pyydämme sinulta hakemuksessa perustelua. Apurahaluokat määräytyvät kokemuksen mukaan eikä korkeampaa apurahaluokkaa voi perustella esim. matkoilla tai tarvikkeilla.

4. Haetko tukea myös matkoihin? 

Voit hakea tukea Suomen ulkopuolelta Suomeen suuntautuvaan ekologiseen ja globaalista etelästä suuntautuvaan matkustamiseen. Laadi näiden kulujen osalta hakemuksen liitteeksi budjetti.

Emme myönnä tukea tarvikkeisiin, Suomen sisäisiin matkoihin tai matkoihin ekologisesti kestämättömien kulkuvälineiden avulla Suomen ulkopuolelta Saaren kartanoon, päivärahoihin tai palkkoihin.

5. Liitä hakemukseesi erillinen työsuunnitelma.   

Tiivistelmän lisäksi hakemukseen tulee liittää työsuunnitelma, joka vastaa kysymyksiin miksi, miten, mitä, milloin, kuka ja kenen kanssa.  

Lisäohjeita suunnitelman tekemiseen löydät kohdasta Hakemuksen liitteet. 

6. Haetko rahoitusta samalle projektille tai työskentelylle Koneen Säätiön lisäksi jostain muualta?   

Sinulla on velvollisuus päivittää hakemustasi verkkopalvelussa, jos sinulle myönnetään rahoitusta muualta ennen myöntöpäätöksiämme tai jos tilanteesi muuttuu merkittävästi hakemuksen jättämisen jälkeen.  

7. Mitkä liitteet ovat pakollisia hakemuksessasi? 

Tarkista ennen hakemuksen laatimista kohdasta Hakemuksen liitteet, mitkä liitteet sinun tulee valmistella hakemuksellesi.  

9. Tarvitsetko hakemukseesi suositusta? 

Suositus ei ole pakollinen liite. Suositus voi olla arvioijalle avuksi arviointityössä. Suosittelijan on hyvä tuntea hakija ja projekti, jolle rahoitusta haetaan niin hyvin, että suositus tuo lisäarvoa hakemukselle. Suositus voi esimeriksi vahvistaa projektin merkitystä taiteen kentällä (alaa uudistavat hankkeet) tai avata suunniteltua yhteistyötä hakemuksen arvioijalle.

Lue ohjeet suosittelusta ja ole yhteydessä suosittelijaasi hyvissä ajoin.  

Tärkeät päivämäärät

  • Residenssihaku on auki 1.-27.3. Hakemus tulee lähettää liitteineen verkkopalvelun kautta 27.3. klo 16.00 mennessä.
  • Tutkintotodistuksia ja väittelylupia otetaan vastaan verkkopalvelussa 15.4. saakka.
  • Myönnetyt apurahat julkistetaan 15.6.

Palaa Residenssipaikan hakijalle -pääsivulle