Kuka voi hakea residenssipaikkaa?

Apurahaa haetaan lähettämällä hakulomake liitteineen apurahojen verkkopalvelussa. Vuosittaisen haun hakuaikana maaliskuussa verkkopalvelu on auki ilmoitettuun määräaikaan asti. Hakemuksia ei voi jättää verkkopalvelun sulkeuduttua. Residenssipaikkoja haetaan aina hakua seuraavalle vuodelle.

KUKA VOI HAKEA?

Eri alojen ammattitaiteilijat ja taiteelliset työryhmät kaikkialta maailmasta voivat hakea residenssipaikkaa ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen Saaren kartanon residenssissä. Residenssiin eivät voi hakea tietokirjailijat tai tutkijat.

Haettavissa on kaksi eri residenssiohjelmaa: yksilö- ja ryhmäresidenssi.

Yksilöresidenssipaikkaa voivat hakea

  • yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat, kirjailijat, runoilijat, kääntäjät, säveltäjät, kuraattorit, kriitikot sekä työparit

Yksilöresidenssin kahden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot ovat tammi–helmikuu, maalis–huhtikuu, syys–lokakuu ja marras–joulukuu. Emme myönnä kahta kuukautta pidempiä tai lyhempiä yksilöresidenssijaksoja.

Ryhmäresidenssipaikkaa voivat hakea

  • erilaiset taiteilijaryhmät, kuten yhteisö- ja ympäristötaiteilijat tai vapaat tanssi- ja teatteriryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö).
  • ryhmän koko on 3–18 henkeä.

Ryhmäresidenssijaksot ovat 2–4 viikon pituisia ja ne sijoittuvat kesäkuusta elokuun puoliväliin. Yhden viikon työskentelyjaksoja myönnämme vain erityistapauksissa, esimerkiksi kääntäjien kritiikkityöpajoille tai muille työryhmille, joilla on tarve kokoontua pienimuotoiseen seminaariin tai työpajaan.

MIHIN RESIDENSSIPAIKKAA VOI HAKEA?

Residenssipaikkaa voi hakea taiteelliseen työskentelyyn. Etusijalla ovat monialaiset, uudet tai valtavirran ulkopuoliset taiteenalat ja aiheet. Arvostamme pitkäjänteistä, kiireetöntä ja syventyvää työskentelyä.

Yksilöresidenssi

Jokaiselle residenssijaksolle pyritään valitsemaan Suomessa asuvia ja ulkomaalaisia taiteilijoita, useiden eri alojen taiteilijoita ja sekä nuoria että pitemmän uran tehneitä taiteilijoita. Yhtenä painopisteenä on, että taiteilijan työ on taidetta uudistavaa ja ajankohtaista. Tavoite on, että osa taiteilijoista edustaa uusia taiteenaloja.

Ryhmäresidenssi

Ryhmäresidenssivalinnoissa painotetaan taidetta uudistavaa ja ajankohtaista työtä sekä uusia taiteenaloja. Kannustamme monialaisiin, myös tiedettä ja taidetta yhdistäviin, hankkeisiin. Erityisesti toivomme hakemuksia, joissa on yhteistyötä suomalaisten ja ulkomaisten taiteilijaryhmien välillä. Ryhmän on valittava joukostaan – mahdollisuuksien mukaan suomalainen – vastuullinen johtaja, joka täyttää hakemuksen ja toimii yhteyshenkilönä.

KONEEN SÄÄTIÖN APURAHALLA TYÖSKENTELEVIEN TUTKIJOIDEN RESIDENSSIPAIKAT

Koneen Säätiön apurahalla työskentelevät tutkijat ja tietokirjailijat voivat työskennellä Saaren kartanossa kahden kuukauden kestoisten yksilöresidenssijaksojen aikana. Paikkaa ei haeta residenssihaussa, vaan he voivat olla suoraan yhteydessä residenssin johtaja Leena Kelaan.

Tarjottava työskentelyjakso Koneen Säätiön rahoittamalle tutkijalle edellyttää akateemisessa kontekstissa tehtävää tutkimusta, mikä voi olla myös taidekorkeakoulussa tehtävää taiteellista tutkimusta. Taiteilijat, joiden työssä on tutkiva ote, mutta joiden työ ei asetu akateemiseen kontekstiin, eivät valitettavasti kuulu tutkijoille tarkoitetun residenssipaikan piiriin. He voivat hakea residenssijaksoa vuosittaisessa haussamme maaliskuussa.

Residenssin työskentelyjaksot säätiön tutkijoille ovat samat kuin yksilöresidenssissä.

Säätiön rahoittamat tutkimushankkeiden intensiivijaksot

Lisäksi säätiön tukemat tutkimushankkeet voivat tiedustella kokoontumistiloja lyhyille intensiivijaksoille kartanon päärakennuksen yläkerran majoitustiloissa (saari@koneensaatio.fi). Yläkerrassa on neljä kahden hengen huonetta, kaksi kylpyhuone-WC:tä sekä kokoontumistila ja keittiö. Saapuminen viikon tai kahden mittaisille intensiivijaksoille on mahdollista sovitun ajankohdan maanantaina klo 12 jälkeen ja poistuminen on aina lauantaina klo 12 mennessä.

Palaa Residenssipaikan hakijalle –pääsivulle