Asuminen ja työskentely Saaren kartanossa

TILAT

Saaren kartano sijaitsee haja-asutusalueella maaseudulla, ja kartanon läheisyydessä on pieni metsä ja laajat pellot, joita viljellään ja laidunnetaan kesäisin. Lähin isompi kaupunki on puolen tunnin matkan päässä. Kartanoa ympäröi noin kolmen hehtaarin kokoinen puisto, jonka viihtyvyyttä hoidetaan. Alueella huolletaan myös kartanon kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia.

Yksilöresidenssissä käytössäsi on työtila ja asunto, jossa on perusvarusteltu yhteis-, mini- tai tavallinen keittiö, suihku ja wc. Asunnon varustukseen kuuluvat astiat, vuodevaatteet, pyyhkeet ja wc-paperit. Jokaisessa asunnossa on myös kiinteä internet-yhteys (valokaapeli).

Ryhmäresidenssissä yhdessä asunnossa voi asua 1–3 henkilöä ryhmän koosta riippuen.

Huomi.! Saaren kartanolla ei ole langatonta verkkoyhteyttä. Jokaisesta asunnosta löytyy Ethernet-kaapeli. Lisäksi kartanolla on erilaisia adaptereita, jotka sopivat suurimpaan osaan ilman RJ45-porttia olevia tietokoneita.

Saaren kartanon residenssi jakaa ja päättää tilojen käytöstä. Käytössäsi on hakemuksesi pohjalta määräytyvä työtila. Työtiloissa on Internet-yhteys. Residenssin puuverstasta saa käyttää henkilökunnan työaikoina vain laitteisiin koulutuksen saanut henkilö, jolle se on myönnetty työtilaksi.

Kartanon navetalla on residenssiläisten yhteiskäytössä olevat keittiö sekä pyykkitupa (pesuaine mukaanlukien). Kartanon puulämmitteinen sauna on residenssiläisten käytettävissä ympäri vuoden. Suosittelemmme saunan lämmittämisen suhteen saunavuorojen suunnittelua samaan lämmityskertaan.

Kartanolla on polkupyöriä, joita voi lainata. Residenssiläisillä on mahdollisuus lainata myös kartanon kolmea sähköavusteista polkupyörää erikseen sovittaessa, muun muassa pidempien polkupyöräretkien tekemiseksi. Lisäksi residenssissä on sähköauto, jota residenssipaikan saaja voi lainata erillistä kirjallista sopimusta vastaan viikoittaista kauppamatkalle.

Residenssissä työskentelevät ovat velvollisia ilmoittamaan poissaolostaan residenssistä, jotta henkilökunta on selvillä residenssissä olijoista esimerkiksi hätätapauksissa.

Saaren kartanon residenssi ei ole vastuussa residenssiläisen työskentelyn aiheuttamista vahingoista, laiminlyönneistä tai tappioista kyseessä olevalle henkilölle, toisille residenssiläisille tai kolmansille osapuolille.

TURVALLISEMPI TYÖSKENTELY-YMPÄRISTÖ

Saaren kartanon residenssiin ovat tervetulleita kaikki ammattitaiteilijat ja tutkijat ikään, sukupuoleen, kieleen, terveyteen, vammaisuuteen, rotuun, sukupuoliseen suuntautumiseen tai kulttuuritaustaan katsomatta.

  • Emme salli mitään syrjinnän muotoja, kuten rasismia, seksismiä, homofobiaa, transfobiaa, ableismia, seksuaalista häirintää tai kiusaamista.
  • Emme salli väkivaltaa, vandalismia tai mitään haittaa tuottavia toimia.
  • Häirintää on henkilön tai ryhmän tarkoituksellinen loukkaaminen ja vihamielisen ilmapiirin luominen.

Mikäli tunnet millään tavoin olosi epämukavaksi tai turvattomaksi, otathan oitis yhteyttä Saaren kartanon henkilökuntaan. Häirintäyhdyshenkilömme on residenssiemäntä Iiris Lahti (iiris.lahti@koneensaatio.fi).

Emme hyväksy syrjintää emmekä häirintää missään muodossa ja haluamme, että kaikki syrjintä- ja häirintäkokemukset tulevat tietoomme, jotta niihin voidaan puuttua.

TYÖSKENTELY JA SIIHEN LIITTYVÄT TOIVEET

Taiteilijat työskentelevät residenssissä omilla työvälineillään ja hankkivat itse tarvitsemansa materiaalit. Navetalla on yhteiskäytössä oleva tietokone (PC) ja tulostin-skanneri. Kartanolla on rajallinen määrä lainattavia laitteita: kaksi työskentelyä varten lainattavaa videotykki sekä valkokangas. Kartanolta löytyy myös kameranjalusta (SLIK Pro 400DX) kino- ja videopäällä.

Mikäli teillä on erityistarpeita tai -toiveita Saaren kartanolla työskentelynne suhteen (esim. työtilat tai kontaktit lähialueen toimijoihin), voitte ottaa yhteyttä jo etukäteen, niin voimme mahdollisuuksien mukaan varautua niihin ennen tuloanne. Jos haluatte hankkia taiteilijatarvikkeita, isoja materiaaleja tai muita erityistarvikkeita residenssijaksonne aikana ja tarvitsette apua hankintapaikkojen kartoittamiseen, ottakaa yhteyttä mielellään jo ennen residenssijaksonne alkamista.

LEMMIKIT

Yksi pienemmistä asunnoista on ns. koira-asunto eli residenssiin on mahdollista tulla koiran kanssa. Asiasta tulee olla sovittu etukäteen. Kissoja ei valitettavasti voi tuoda kartanolle.

Koiran tulee osata olla yksin asunnossa, koska allergiasyistä sitä ei saa viedä yleisiin tiloihin, työskentelytiloihin tai muihin asuntoihin.

Koiran ulosteet pitää kerätä pois puistosta ja uroskoiran merkkailua tulee rajoittaa rakennusten läheisyydessä. Koiran on oltava ulkona aina kytkettynä. ”Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella.” (Metsästyslaki 53 §). Pihassa saattaa liikkua ihmisiä, jotka pelkäävät koiria. Alueella liikkuu myös muun muassa käärmeitä, rusakoita, peuroja, kettuja ja supikoiria. Kesäisin alueella on runsaasti pesiviä lintuja.

Huomiothan ulkoillessasi koirasi kanssa, että Saaren kartano sijaitsee luonnonsuojelualueen vieressä (luonnonsuojelualueella koiran tulee kulkea aina, ympäri vuoden, kytkettynä) ja kesäisin lähipelloilla on myös lehmiä ja lampaita. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että peltoja eivät koske jokamiehenoikeudet eli niillä ei saa kulkea.