Residenssipaikan hakijalle

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilija ja -tutkijaresidenssi Mynämäellä. Sen tehtävä on tarjota eri alojen taiteilijoille ja tutkijoille rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka.
Kuva: Riku Pihlanto

Hakuaika Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssiin on vuosittain 1.–15.8. Näissä ohjeissa kerromme käytännön ohjeita residenssipaikan hakijoille. 

Residenssipaikkahakemus liitteineen lähetetään sähköisesti Koneen Säätiön apurahahakemusten verkkopalvelussa. Emme vastaanota hakemuksia sähköpostilla tai muilla tavoin verkkopalvelun ulkopuolella. Käsittelemme vain hakuaikana verkkopalvelun kautta lähetetyt hakemukset, myöhästyneitä hakemuksia emme käsittele. Luethan hakuohjeemme huolellisesti ennen hakemuksen laatimista.

 

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilija ja -tutkijaresidenssi Mynämäellä ja sen tehtävä on tarjota eri alojen ammattitaiteilijoille ja Koneen Säätiön tutkijoille rauhallinen työskentely-ympäristö ja hedelmällinen kohtauspaikka.

Saaren kartanon vuosittainen residenssipaikkojen haku alkaa 1. elokuuta ja päättyy 15. elokuuta klo 16.00 Suomen aikaa. Residenssipaikkoja haetaan apurahahakemusten verkkopalvelussa.

Residenssipaikkaa voi hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset taiteilijat, kääntäjät, kuraattorit, kriitikot ja taiteilijaryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö) ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen Saaren kartanossa.

Kahden kuukauden mittaiset yksilöresidenssijaksot sijoittuvat tammi–huhtikuuhun ja syys–joulukuuhun. Yksilöresidenssiin sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha, joka määräytyy kokemuksen mukaan. Erilaiset taiteilijaryhmät, kuten yhteisö- ja ympäristötaiteilijat tai vapaat teatteri- tai tanssiryhmät, voivat hakea työskentelyjaksoa ja ryhmäresidenssitukea matka- ja elinkustannuksiin residenssikauden ajaksi 2–4 viikon jaksolle touko–elokuussa.

Työskentely Saaren kartanossa

Saaren kartanon residenssissä työskentelee kevään ja syksyn aikana yleensä 8 residenssivierasta kerrallaan neljän 2 kuukauden mittaisen jakson aikana, ja kesällä toukokuusta elokuuhun kaikki tilat on varattu ryhmille. Yksilöresidenssien aikana kartanolla työskentelee Saaren kartanon kutsutaiteilija syyskuusta huhtikuun loppuun. Lisäksi residenssissä työskentelee lisäksi läpi vuoden yhteisötaiteilija.

Residenssi tarjoaa kuukausiapurahan/ryhmäresidenssituen lisäksi taiteilijoiden käyttöön kolme studiota sekä tanssistudion sekä asuntojen yhteydessä olevat kirjoitustyötilat. Jokaisella yksilöresidenssiin valitulla on käytössään oma perusvarusteltu asunto (joko omalla keittiöllä, minikeittiöllä tai yhteiskeittiöllä varusteltuna) sekä oma työskentelytila, jota ei tarvitse jakaa muiden kanssa. Kesän ryhmäresidensseissä ryhmät majoittuvat tiiviimmin, mutta jokaisella ryhmällä on oma työskentelytila.  Tutustu Saaren kartanon tiloihin

Saaren kartanon residenssi sijaitsee rauhallisessa luonnonläheisessä maaseutumiljöössä 30 km:n päässä Turusta.

Residenssissä voi keskittyä omaan luovaan prosessiin, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen muiden residenssissä työskentelevien kanssa.

Myös Koneen Säätiön rahoittamat tutkijat ja tutkimushankkeet voivat hakeutua residenssiin, mutta heidän ei tarvitse hakea paikkaa residenssihaussa. Lue lisää

Tutustu Saaren kartanon residenssiin

Kenelle, mihin ja mille ajalle

Kuka voi hakea?

Residenssipaikkaa voi hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat, kääntäjät, kuraattorit, kriitikot ja taiteilijaryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö) ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen Saaren kartanossa.

Yksilöresidenssin kahden kuukauden työskentelyjaksot ovat kevät, syksy ja talvi, ja ryhmäresidenssin 2–4 viikon jaksoja toukokuusta elokuuhun voivat hakea erilaiset taiteilijaryhmät, kuten yhteisö- ja ympäristötaiteilijat tai vapaat tanssi- ja teatteriryhmät.

Mihin residenssipaikkaa voi hakea?

Residenssipaikkaa voi hakea taiteelliseen työskentelyyn. Etusijalla ovat monialaiset, uudet tai valtavirran ulkopuoliset taiteenalat ja aiheet.

Yksilöresidenssi

Jokaiselle residenssijaksolle pyritään valitsemaan suomalaisia ja ulkomaalaisia taiteilijoita, useiden eri alojen taiteilijoita ja sekä nuoria että pitemmän uran tehneitä taiteilijoita. Yhtenä valintaperusteena on, että taiteilijan työ on taidetta uudistavaa ja ajankohtaista. Tavoite on, että osa taiteilijoista edustaa uusia taiteenaloja.

Ryhmäresidenssi

Ryhmäresidenssivalinnoissa painotetaan taidetta uudistavaa ja ajankohtaista työtä sekä uusia taiteenaloja. Erityisesti toivomme hakemuksia, joissa on yhteistyötä suomalaisten ja ulkomaisten taiteilijaryhmien välillä. Tällöin ryhmän on valittava joukostaan suomalainen vastuullinen johtaja, joka täyttää hakemuksen ja toimii yhteyshenkilönä.

Ajankohta

Residenssipaikkaa haetaan aina hakua seuraavalle vuodelle.

Yksilöresidenssi

Yksilöresidenssin kesto on kaksi kuukautta ja työskentelyjaksot ovat seuraavat:

 1. jakso: tammi–helmikuu
 2. jakso: maalis–huhtikuu
 3. jakso: syys–lokakuu
 4. jakso: marras–joulukuu.

Ryhmäresidenssi

Ryhmäresidenssipaikkaa voi hakea 2–4 viikon ajaksi touko–elokuussa.

Yksilöresidenssin kuukausiapuraha ja ryhmäresidenssituki

Yksilöresidenssin kuukausiapuraha

Yksilöresidenssipaikkaan sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha.

Kuukausiapurahan suuruus vaihtelee kokemuksen mukaan. Residenssiapuraha on tarkoitettu elinkustannusten, matkakustannusten sekä muiden kulujen kattamiseen. Apurahan maksaminen edellyttää työskentelyä ja asumista residenssissä.

Yksilöresidenssin kuukausiapurahaluokat:

 • apuraha 1: uran alkuvaiheessa 2 400 euroa / kk
 • apuraha 2: uran keskivaiheilla 2 800 euroa / kk
 • apuraha 3: kokenut 3 500 euroa / kk

Jos hakija hakee apurahaluokkaa 2 tai 3, tulee kokemus perustella hakemuksessa.

Yksityisten säätiöiden, kuten Koneen Säätiön myöntämät kuukausiapurahat ovat verottomia valtion vuotuiseen taiteilija-apurahaan saakka. Lue lisää residenssiapurahan verotuksesta

Ryhmäresidenssituki

Ryhmäresidenssituki myönnetään hakemuksessa esitetylle henkilömäärälle ja suunnitelmalle. Ryhmät voivat hakea tukea matka- ja elinkustannuksiin residenssikauden ajaksi. Tukea voidaan myöntää myös residenssijakson aikana tarvittaviin tarvikkeisiin. Residenssipaikkaan sisältyy ryhmäresidenssituen lisäksi asunnot ja työskentelytila. Ryhmäresidensseille emme myönnä kuukausiapurahoja tai palkkaa.

Koneen Säätiön apurahalla työskentelevien tutkijoiden residenssipaikat

Myös Koneen Säätiön rahoittamat tutkijat voivat hakeutua residenssiin: talvisaikaan yksi asunto ja työtila on varattu tutkijalle ja lisäksi säätiön tukemat tutkimushankkeet voivat kokoontua kartanon päärakennukseen lyhyille intensiivijaksoille. Heidän ei kuitenkaan tarvitse hakea paikkaa residenssihaussa, vaan he voivat olla suoraan yhteydessä toiminnanjohtaja Leena Kelaan. Yhteydenotto täytyy tehdä viimeistään kuukautta ennen jakson alkamista.

Koneen Säätiön apurahalla työskentelevät tutkijat ja tietokirjailijat voivat työskennellä Saaren kartanossa kahden kuukauden kestoisten yksilöresidenssijaksojen aikana.

Huom. Tarjottava työskentelyjakso Koneen Säätiön rahoittamalle tutkijalle edellyttää akateemisessa kontekstissa tehtävää tutkimusta, sisältäen myös taiteellisen tutkimuksen (mm. Taideyliopistossa tai Aalto-yliopistossa). Taiteilijat, joiden työssä on tutkiva ote, mutta joiden työ ei asetu akateemiseen kontekstiin, eivät valitettavasti kuulu tutkijoille tarkoitetun residenssipaikan piiriin. He voivat hakea residenssijaksoa vuosittaisessa haussamme elokuussa.

Residenssin työskentelyjaksot ovat seuraavat:

 1. jakso: tammi–helmikuu
 2. jakso: maalis–huhtikuu
 3. jakso: syys–lokakuu
 4. jakso: marras–joulukuu.

Saavutettavuus

Saaren kartanon residenssitoiminnassa on pyritty huomioimaan saavutettavuus.

Lue lisää saavutettavuudesta


Hakuaika ja käsittely

Hakuaika

Residenssien vuosittainen hakuaika alkaa 1.8. ja päättyy 15.8. klo 16.00 Suomen aikaa.

Vain hakuaikana verkkopalvelun kautta lähetetyt hakemukset otetaan käsiteltäviksi. Residessihakemusten verkkopalvelu on auki vain hakuaikana.

Hakemuksen käsittely säätiössä

Hakemusten käsittely perustuu vertaisarviointiin. Vertaisarvioijat ovat taiteenalan asiantuntijoita.

Tavallisesti hakemuksen taiteellista ansiokkuutta ja kiinnostavuutta arvioi vain yksi asiantuntija. Näkemyksemme mukaan näin tuettavaksi valikoituu taiteellisesti kiinnostavampia hankkeita kuin usean arvioijan – usein kompromisseja edellyttävän – työn tuloksena. Asiantuntija-arvioijat vaihtuvat yleensä vuosittain, jotta näkökulmien moninaisuus toteutuu.

Emme julkista hakemuksia arvioineiden asiantuntijoiden nimiä. Uskomme, että anonyymeinä arvioijat tekevät rohkeampia ehdotuksia residenssipaikkojen saajiksi.

Päätökset

Päätökset myönnettävistä residenssipaikoista tekee Koneen Säätiön hallitus kokouksessaan, joka järjestetään lokakuussa.

Julkaisemme listan residenssipaikan saajista verkkosivuillamme pian kokouksen jälkeen. Ilmoitamme residenssipaikasta residenssipaikan saajille sekä sähköpostitse että postitse. Residenssipaikan saajien nimet julkaistaan myös säätiön vuosikertomuksessa.

Perustelut

Koneen Säätiön hallitus ei perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä eikä julkista hakemuksia arvioineiden asiantuntijoiden nimiä. Residenssihakemusten arviointi ja rahoituspäätökset perustuvat mm. seuraaviin seikkoihin:

 • Päätöksiä ohjaavat Koneen Säätiön strategiassa määritellyt painopisteet, joista kerrotaan säätiön verkkosivuilla.
 • Hakemuksen taiteellisia ansioita arvioidaan vertaisarviointina, joka perustuu hakijan työsuunnitelmaan, CV:hen ja portfolioon sekä hakemukseen liitettäviin lausuntoihin. Työsuunnitelman arvioinnissa kiinnitetään huomio suunnitellun työskentelyn taiteelliseen ansiokkuuteen, toteutettavuuteen, ajankohtaisuuteen, rohkeuteen sekä uusiin näkökulmiin.
 • Yhtenä valintaperusteena on, että taiteilijan työ on taidetta uudistavaa ja ajankohtaista. Tavoite on, että osa taiteilijoista edustaa uusia tai marginaalisia taiteenaloja. Kullekin yksilöresidenssijaksolle pyritään valitsemaan suomalaisia ja ulkomaalaisia taiteilijoita, useiden eri alojen taiteilijoita sekä nuoria että pitemmän uran tehneitä taiteilijoita.
 • Taiteellisten ansioiden lisäksi arvioidaan myös hakijan mahdollista panosta residenssijakson aikana tapahtuvaan taiteilijoiden väliseen vuorovaikutukseen eli ns. Kaivo-toimintaan.
 • Lisäksi päätöksiin vaikuttavat monet käytännön näkökohdat: Kullekin yksilöresidenssijaksolle voidaan valita vain yksi tanssistudiota käyttävä taiteilija tai enintään kolme kuvataiteilijoiden työtiloja käyttävää taiteilijaa. Muut taiteilijat työskentelevät pääasiassa kirjoituspöydän ääressä, muutamat myös puuverstaassa. Jokaiselle neljälle yksilöresidenssijaksolle valitaan yleensä seitsemän taiteilijaa. Valintaan vaikuttaa näin ollen muun muassa se, mitkä residenssiajankohdat sopivat kullekin hakijalle.
 • Arviointiin vaikuttaa myös se, millaisen kokonaisuuden hakemukset kulloinkin muodostavat: hakemuksia arvioidaan suhteessa toisiinsa. Lisäksi päätöksenteossa otetaan huomioon yhteiskunnallisia sekä tiede- ja taidepoliittisia näkökohtia, sillä säätiö pyrkii päätöksillään edistämään tieteen, taiteen ja muun suomalaisen kulttuurin monipuolista kehitystä.

Tietosuoja

Koneen Säätiöön saapuneita hakemuksia käsitellään luottamuksellisesti. Hakemuksia käsittelevät ja arvioivat henkilöt eivät kerro sivullisille tietoja hakijoista.

Lähettäessään apurahahakemuksen Koneen Säätiölle hakijat luovuttavat säätiölle itseään koskevia tietoja, joista muodostuu säätiölle henkilötietoja sisältävä rekisteri. Rekisterinpitäjän oikeudesta kerätä, tallettaa, käyttää sekä muutoin käsitellä henkilötietoja säädetään lailla. Yleissäännökset sisältyvät henkilötietolakiin.

Jokaisella on oikeus tarkastaa itseään koskevat henkilötiedot. Henkilötietolain mukaan jokaisella on salassapitosäännösten estämättä oikeus saada tietää, mitä häntä koskevia henkilötietoja henkilörekisteriin on talletettu tai ettei rekisterissä ole häntä koskevia tietoja. Rekisterinpitäjän on samalla ilmoitettava rekisteröidylle rekisterin säännönmukaiset tietolähteet sekä mihin henkilörekisterin tietoja käytetään ja säännönmukaisesti luovutetaan.

Tarkastusoikeus voidaan evätä tietyissä henkilötietolaissa säädetyissä tilanteissa, ja tarkastusoikeutta ei ole lainkaan esimerkiksi pelkästään tieteelliseen tutkimustarkoituksiin ja tilastointitarkoituksiin kerättyihin tietoihin.

Rekisteritietojen tarkistuspyyntö on esitettävä Koneen Säätiölle kirjallisesti tai henkilökohtaisesti säätiön toimistossa. Säätiön tulee antaa tiedot ilman aiheetonta viivytystä, ymmärrettävässä muodossa ja pyydettäessä kirjallisena. Tarkastusoikeus on maksuton kerran vuodessa toteutettuna.

Tietoa Koneen Säätiön apurahahakija- ja -saajarekisteristä sekä tarkastusoikeuden toteuttamisesta löytyy Tietosuojaseloste 5.12.2014.


Hakemuksen tekeminen

Residenssihakemusten verkkopalvelu

 • Residenssipaikkaa haetaan lähettämällä hakulomake liitteineen residenssihakemusten verkkopalvelussa.
 • Vuosittaisen haun hakuaikana verkkopalvelu on avoinna 15.8. klo 16 asti Suomen aikaa.
 • Hakemuksia ei voi jättää verkkopalvelun sulkeuduttua.
 • Vain hakuaikana verkkopalvelun kautta lähetetyt hakemukset käsitellään.
 • Hakemusta ei postiteta tai lähetetä sähköpostitse kartanon tai säätiön toimistoon.
 • Tee hakemus hyvissä ajoin, koska verkkopalvelu ruuhkautuu ja hidastuu määräajan lähestyessä.
 • Varmista että olet lähettänyt verkkolomakkeen liitteineen määräaikaan mennessä. Verkkopalvelussa hakemuksen tilana lukee tällöin Lähetetty.

Residenssihakemusten verkkopalveluun

Residenssihakemusten englanninkieliseen verkkopalveluun

Hakemuksen luominen, muokkaaminen ja lähettäminen

 1. Kirjaudu verkkopalveluun vanhoilla tunnuksillasi tai jos olet uusi hakija, luo tunnukset kohdasta Luo uusi käyttäjätunnus.
 2. Luo uusi residenssihakemus, valitse joko yksilö- tai ryhmäresidenssihakemus.
 3. Täytä verkkohakemuksen osat 1–10.
 4. Lähetä hakemus verkkopalvelun kautta 15.8. klo 16 mennessä.

Kun verkkolomake on lähetetty, näkyy verkkopalvelun pääsivulla hakemuksen tilana Lähetetty.  Jos hakemusta halutaan lähettämisen jälkeen muokata, valitaan Peruuta hakemus. Peruuttaminen ei tuhoa hakemuksen tietoja. Muista lähettää hakemus uudestaan määräaikaan mennessä.

Jos hakemuksen tilana näkyy Vastaanotettu ja hakija haluaa muokata vielä hakemusta, tulee hänen olla yhteydessä Saaren kartanon toimistoon.

Hakemuksen kieli

Suomenkielisten hakijoiden tai suomenkielisistä hakijoista koostuvan ryhmän toivotaan kirjoittavan hakemuksensa liitteineen suomeksi. Jos suomenkielinen hakija tai suomenkielisistä hakijoista koostuva ryhmä tekee hakemuksensa englanniksi, tulee hakemukseen täytettävien apurahan tarkoituksen, hakemuksen tiivistelmän ja rohkean avauksen olla suomen kielellä. Ansökningar kan också fyllas i på svenska.


Verkkohakemuksen osat

Hakijan on tärkeää valita oikea residenssityyppi (yksilö- tai ryhmäresidenssi).

Haettava residenssi

Toivottu residenssijakson ajankohta

Hakijan tulee valita toivottu työskentelyjakson ajankohta. Voit valita vaihtoehdoista useamman; kannattaa valita kaikki sopivat ja mahdolliset jaksot. Ryhmäresidenssiä hakevan on valittava ryhmälle residenssijakson kesto sekä sopiva ajankohta tai ajankohdat. Tarkempia toiveita ajankohdasta voi kirjoittaa lisätietokenttään.

Jos hakija haluaa tulla työskentelemään Saaren kartanoon yksilöresidenssijaksolle puolisonsa tai työparinsa tai suuremman työryhmän kanssa, hakevat kaikki paikkaa erikseen. Hakemuksessa tulee mainita, että paikkaa haetaan yhdessä. Hakemuksessa tulee myös mainita, haluaako tulla valituksi residenssiin, vaikka paria tai työryhmää ei valittaisi.

Kahden kuukauden mittaiset yksilöresidenssin työskentelyjaksot ovat:

 1. jakso: tammi–helmikuu
  2. jakso: maalis–huhtikuu
  3. jakso: syys–lokakuu
  4. jakso: marras–joulukuu.

Ryhmät voivat hakea voivat hakea käyttöönsä tiloja 2−4 viikon ajaksi touko–elokuussa. Hakemukseen tulee täyttää työryhmän jäsenten tiedot tai vähintään arvioida, kuinka monta henkilöä residenssissä yhtä aikaa olisi majoittumassa. Ryhmäresidenssissä yhdessä asunnossa voi asua 1–3 henkilöä ryhmän koosta riippuen, ja nukkumismahdollisuudet koko residenssissä on yhteensä enintään 18 hengelle. Ryhmän jäsenten on valittava keskuudestaan vastuullinen johtaja, joka lähettää hakemuksen. Vastuullinen johtaja sopii kaikista maksatuksen yksityiskohdista, ja jos työsuunnitelman sisältö tai työryhmän kokoonpano muuttuu, on vastuullisen johtajan sovittava muutoksista Saaren kartanon kanssa. Vain vastuullinen johtaja voi sopia ja ilmoittaa muutoksista.

Ryhmäresidenssi on tarkoitettu ryhmäresidenssiin hakeneelle ja paikan saaneelle työryhmälle. Ryhmäresidenssien aikana ei ole mahdollista majoittaa työryhmän ulkopuolisia vieraita. Jos työryhmän jäsenillä on pieniä, alle kouluikäisiä lapsia, joiden hoitoa ei voida muuten residenssijakson aikana järjestää, voi työryhmä keskenään sopia asumisjärjestelyissä heille osoitetuissa majoitustiloissa. Ryhmän tulee tällöin huolehtia itse lasten peti- ja liinavaatteista sekä mahdollisista matkasängyistä. Asiasta pitää olla yhteydessä Saaren kartanoon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mikäli residenssissä työskentelee samaan aikaan toinen työryhmä, kuulemme myös heidän mielipiteensä lasten läsnäolon suhteen.

Jos otat yhteyttä Saaren kartanoon, käytä osoitetta saari@koneensaatio.fi. Mainitse yhteydenotossa hakijan nimi ja hankkeesi nimi (tunnistekoodia ei tarvita).

Yksilöresidenssin kuukausiapurahaluokka ja ryhmäresidenssituki

Yksilöresidenssipaikkaan sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha.

Kuukausiapurahaluokat:

 • 2 400 euroa/kk (uran alussa)
 • 2 800 euroa/kk (uran keskivaiheilla)
 • 3 500 euroa/kk (kokenut tekijä)

Kuukausiapurahan suuruus vaihtelee hakijan kokemuksen mukaan. Jos hakija hakee apurahaluokkaa 2 tai 3, tulee kokemus perustella hakemuksessa. Apuraha on tarkoitettu elinkustannusten, matkakustannusten sekä muiden kulujen kattamiseen. Apurahan maksaminen edellyttää työskentelyä ja asumista residenssissä.

Ryhmät voivat hakea tukea matka- ja elinkustannuksiin residenssikauden ajaksi. Tukea voidaan myöntää myös residenssijakson aikana tarvittaviin tarvikkeisiin. Ryhmäresidenssituki myönnetään hakemuksessa esitetylle henkilömäärälle ja suunnitelmalle.

Ryhmäresidenssituen erittely lisätään hakemukseen kohdassa Liitteet, mutta kokonaissumma ilmoitetaan Haettava residenssi -sivulla. Erittelyssä on hyvä koettaa arvioida kustannukset realistisesti ja tarkasti. Elinkustannusten arvioinnin pohjana voi käyttää esimerkiksi verottajan päivärahasummia. (Ks. www.vero.fi). (Ks. Esimerkki). Residenssipaikkaan sisältyy ryhmäresidenssituen lisäksi majoitus ja työskentelytila. Emme myönnä ryhmäresidensseille kuukausiapurahoja tai palkkaa.

Mikäli yksilöresidenssin hakija hakee residenssipaikkaa kriitikkona tai kuraattorina, tulee hänen rastittaa sille varattu kohta lomakkeesta.

Työtila

Hakulomakkeessa hakijan tulee valita, millaista työtilaa hän tai ryhmä tarvitsevat. Työtiloihin voi tutustua kohdassa Tilat. Työtilaa koskevia toiveita ja tarpeita voi kirjoittaa lisätietokenttään. Yksilöresidenssipaikan hakijan kannattaa kirjoittaa lisätietokenttään, jos hän on kiinnostunut residenssijaksosta, vaikka ei saisikaan käyttöönsä ensisijaisesti toivomaansa tilaa.

Ryhmäresidenssien aikana on käytössä yhteensä 9 asuntoa, joissa on nukkumismahdollisuudet yhteensä enintään 18 hengelle (yhdessä asunnossa voi asua 1–3 henkilöä ryhmän koosta riippuen).

Mikäli hakija tarvitsee esteettömän asunnon ja työtilan, tulee hänen merkitä se lomakkeeseen ja kirjoittaa lisätietoja Ajankohtaa ja työtilaa koskevia muita toiveita -kohtaan. Yksi asunnoista on perusremontin yhteydessä muutettu esteettömäksi, ja siinä on keittiö, esteetön WC sekä kolme huonetta. Asunto on ensimmäisessä kerroksessa ja sinne on luiska. Navettarakennuksen työtilat ovat myös esteettömiä (mm. tanssisalissa on luiska ja suihkutilaan ja WC:hen mahtuu pyörätuolin kanssa) ja sinne tullaan tekemään lisää parannuksia lähivuosina.

Lue lisää Saaren kartanon esteettömyydestä

Työskentelyn tarkoitus

Tiivistelmässä kerrotaan lyhyesti työsuunnitelma (työskentelyn pääsisältö ja työn toteutustavat), jossa voi kertoa lyhyesti myös omasta taiteellisesta ajattelusta.

Tiivistelmän merkitys on hakemuksen arvioinnin kannalta suuri, samoin hakijan kuvaus siitä, miksi hanke on rohkea avaus. Tekstejä käytetään Saaren kartanon tiedotuksessa, mm. säätiön verkkosivuilla.

Hakijan tiedot

Jos hakijana on työryhmä, on ryhmän jäsenten valittava keskuudestaan vastuullinen johtaja, joka tekee hakemuksen omalla nimellään. Työryhmälle voi antaa myös halutessaan nimen. Nimi julkaistaan säätiön verkkosivuilla, jos residenssipaikka myönnetään.

Jos hakijana on y-tunnuksellinen yhteisö, on hakijan valittava hankkeelle vastuullinen johtaja. Vastuullinen johtaja sopii kaikista maksatuksen yksityiskohdista, ja jos työsuunnitelman sisältö tai työryhmän kokoonpano muuttuu, on vastuullisen johtajan sovittava muutoksista Saaren kartanon kanssa. Vain vastuullinen johtaja voi sopia ja ilmoittaa muutoksista.

Yksilöresidenssin hakija tekee hakemuksen omalla nimellään.

Muu rahoitus

Hakulomakkeessa ilmoitetaan muualta saadut apurahat kolmen viimeisen vuoden ajalta sekä vireillä olevat apurahahakemukset samaan tarkoitukseen. Ryhmäresidenssit ilmoittavat työryhmän (ei yksittäisten jäsenten) saamat apurahat sekä samaan projektiin haussa olevat apurahahakemukset. Hakijan on välittömästi ilmoitettava Saaren kartanon toimistoon, jos hänelle myönnetään joku muu apuraha hakemuksen käsittelyaikana.

Voimme perua residenssiapurahan, jos hakija ei ole ilmoittanut hakuaikana saamaansa muuta apurahaa.

Jos yksilöresidenssin kuukausiapurahan saaja saa samaan aikaan jotain toista työskentelyapurahaa, maksamme pääsääntöisesti vain osan residenssiavustuksesta.

Arvioijien valinta

Hakulomakkeessa valitaan, minkä alan asiantuntijan haluaa ensisijaisesti arvioivan hakemuksen. Valintoja voi tehdä enintään kolme, mutta on hyvä huomioida, että hakemuksen arvioi yleensä se asiantuntija, jonka hakija on merkinnyt ensimmäiseksi.

Monialaisuuden edistämiseksi kokeilemme tänä vuonna arviointia myös teemojen avulla. Hakija voi valita joko taiteen alan tai taiteen teeman asiantuntijan. Hän voi siis valita onko työssä ja sen arvioinnissa tärkeämpää metodi vai sisältö. Valintaa voi kommentoida hakemuslomakkeessa siihen varatussa kohdassa.

Taiteenalat ja teemat ovat:

Taiteenalat

 • Elokuva
 • Esittävä taide
 • Kirjallisuus ja sanataide
 • Kuratointi
 • Kuvataide
 • Käsitetaide
 • Media- ja äänitaide
 • Musiikki
 • Paikka- ja tilannesidonnainen taide
 • Taidekritiikki

Teemat

 • Dekolonisaatio
 • Energia ja postfossiilisuus
 • Feminismi
 • Hybridinen suunnittelu, teknologia
 • Keho
 • Kuunteleminen
 • Köyhyys
 • Migraatio
 • Muisti
 • Oikeus ja laki
 • Onnellisuus
 • Osallisuus
 • Posthumanismi
 • Raja
 • Sanan- ja ilmaisunvapaus
 • Sukupuoli

Liitteet ja linkit

Hakemuksen liitteenä olevien työsuunnitelman, ansioluettelon(-luetteloiden), ryhmäresidenssituen erittelyn, portfolion ja todistusten pohjalta arvioidaan hakijan kykyä toteuttaa esittämänsä hanke menestyksekkäästi.

Määräajan jälkeen saapuneita liitteitä tai hakemuksia ei huomioida. Poikkeuksen muodostavat todistukset ja väittelyluvat, jotka on myönnetty hakuajan umpeuduttua. Ne voi toimittaa kartanon toimistoon, mielellään sähköpostitse, vielä viimeistään 31.8. mennessä.

Liitteet ladataan osaksi hakemusta verkkopalvelussa. Liitteiden tulee olla pdf-tiedostoja. Yhden liitteen maksimikoko on 3 Mt. Muista valita liitteen tyyppi alasvetovalikosta.

Liite voi olla myös linkki esimerkiksi omalle verkkosivulle tai videopalveluun. Muista valita Linkin lisäys -kohdan alasvetovalikosta oikea linkkityyppi.

Huom. Emme vastaanota liitteitä postitse tai sähköpostitse.

Pakolliset liitteet:

Yksilöresidenssi

 • työsuunnitelma (maks. 3 sivua)
 • ansioluettelo tai vastaava
 • portfolio

Ryhmäresidenssi

 • työsuunnitelma (maks. 3 sivua)
 • ryhmäresidenssituen erittely (budjetti)
 • ansioluettelo(t) tai vastaava(t)
 • portfolio työnäytteineen

Katso liitteiden tarkemmat kuvaukset

Lausunnonantajat

Hakulomakkeen kohtaan Lausunnonantajat täytetään lausunnonantajan nimi ja yhteystiedot.

Hakija ohjeistaa lausunnonantajaa antamaan lausuntonsa lausuntojen verkkopalvelussa. Lausunnon voi lähettää jo ennen kuin hakija on lähettänyt hakemuksensa.

Lausunnon voi myös liitää hakemuksen liitteeksi, jos se on hakijalla.

Huom. Koneen Säätiöltä ei lähde automaattista lausuntopyyntöä, vaan hakijan on ohjeistettava lausunnonantajaa antamaan lausunto lausuntojen verkkopalvelussa määräaikaan mennessä. Apurahanhakija saa hakemuksessaan koodin, joka hänen pitää lähettää lausunnonantajalle. Koodin avulla lausunto ohjautuu oikeaan hakemukseen. Hakemukseen voi halutessaan liittää useamman lausunnon.

Huomaathan, että emme vastaanota lausuntoja postitse tai sähköpostilla.

Lausuntojen verkkopalveluun

Lausuntojen englanninkieliseen verkkopalveluun

Motivaatio

Hakulomakkeessa kysytään myös seuraavia hakijan motivaatioon ja kiinnostuksenkohteisiin liittyviä kysymyksiä:

 • Miksi haluat tulla työskentelemään Saaren kartanon residenssiin?
 • Minkälaiset asiat – työsi ohella – sinua kiinnostavat?
 • Mihin suuntaan haluat yhtäältä työurallasi, toisaalta elämässäsi kehittyä?
 • Mitä haluat jakaa muiden residenssivieraiden kanssa ja mitä toivot heiltä itse saavasi?
 • Millaisia teemoja toivoisit mahdollisiin yhteisiin työpajoihin tai Saaren Kaivon aiheiksi?

Vastauksilla on merkitystä, kun hakemusten arvioijat päättävät, ketkä taiteilijat työskentelevät residenssissä yhtä aikaa.

Lähipiiri

Hakulomakkeessa pyydetään ilmoittamaan, jos hakija tietää kuuluvansa säätiön lähipiiriin.

Uusi säätiölaki astui voimaan 1.12.2015 ja toimintakertomuksessa on kaikkien säätiöiden ilmoitettava lähipiiritoimet. Lain mukaan säätiön lähipiiri nähdään varsin laajasti. Lähipiiriin kuuluminen ei ole este apurahan hakemiselle.

Sitoumus

Hakija sitoutuu noudattamaan Koneen Säätiön ohjeita residenssipaikan saajalle, jos apuraha myönnetään hänelle.


Lausuntojen verkkopalvelu

Lausunnon voi pyytää hakijan työn hyvin tuntevalta henkilöltä. Lausunto ei ole pakollinen liite, mutta lausunnolla voi olla ratkaiseva merkitys, jos samalla sijalla on kaksi hakijaehdokasta.

Täytä lausunnonantajan nimi ja yhteystiedot hakulomakkeen kohtaan Lausunnonantajat. Löydät lausunnonantajan tietojen  yläpuolelta hakemusta koskevan lausuntokoodin. Koodin avulla lausunto ohjautuu oikeaan hakemukseen. Koneen Säätiöltä ei lähde automaattista lausuntopyyntöä, vaan hakijan on annettava hakemusta koskeva koodi lausunnonantajalle sekä ohjeistettava tämä antamaan lausunto lausuntojen verkkopalvelussa määräaikaan mennessä.

Jos lausunnonantaja ei ole aiemmin käyttänyt lausuntojen verkkopalvelua, on hänen ensin luotava omat tunnukset kohdassa Luo uusi käyttäjätunnus.

Hakemukseen voi halutessaan liittää useamman lausunnon. Lausunnonantajat voivat lähettää lausuntonsa jo ennen kuin itse hakemus on lähetetty. Voit myös liittää lausunnon osaksi hakemustasi, jos se on sinulla. Suosittelemme kuitenkin käyttämään lausuntopalvelua lausuntojen antamiseen.

Lausunnot on jätettävä viimeistään 15.8. klo 16.00 Suomen aikaa. Lausuntoja ei voi jättää verkkopalvelun sulkeuduttua. Vain hakuaikana lähetetyt lausunnot huomioidaan.

Huomaathan, että emme vastaanota lausuntoja postitse tai sähköpostilla.

Lausuntojen verkkopalveluun

Lausuntojen englanninkieliseen verkkopalveluun


Liitteiden kuvaukset

Työsuunnitelma

Työsuunnitelman tarkoituksena on kuvata hakijan tärkeimpiä tavoitteita ja sitä, mitä hakija aikoo residenssijaksonsa aikana tehdä tavoitteidensa toteuttamiseksi.

Tavoitteena voi olla taideteoksen tekeminen tai yleisemmin luova työ sekä taiteellinen prosessi ja kehittyminen. Työsuunnitelmassa voi kertoa myös muun muassa omista työskentelytavoista ja aikataulusuunnitelmista. Hyvä suunnitelma vastaa kysymyksiin miksi, miten, milloin, kuka ja kenen kanssa. Työsuunnitelman tulee olla laajuudeltaan 1–3 sivua.

Suunnitelmassa kerrotaan lyhyesti muun muassa hankkeen

 • tavoitteet
 • sisältö eli millä tavoin tavoitteet on tarkoitus saavuttaa
 • toteuttajat ja mahdolliset yhteistyökumppanit
 • aikataulu.

On myös tärkeää tuoda suunnitelmassa esiin, millä tavoin oma työ on rohkea avaus.

Ryhmäresidenssihakemuksen työsuunnitelmassa on selvitettävä kunkin hankkeeseen osallistuvan henkilön rooli työskentelyssä.

Ansioluettelo eli curriculum vitae (CV)

Ansioluettelon tarkoituksena on kuvata ytimekkäästi apurahan hakijan koulutusta ja kokemusta. Ansioluetteloon valitaan esimerkiksi merkittävät näyttelyt, esiintymiset, työtehtävät, saadut apurahat ja palkinnot sekä julkaisut. Ansioluettelon sopiva mitta on 2–4 sivua.

Portfolio

Portfoliolla tarkoitetaan näytekansiota, joka kuvaa hakijan osaamista taiteen kentällä ja antaa kuvan henkilöstä taiteilijana. Portfolio on näyte ja todiste hakijan ilmaisutavasta, taiteellisen ajattelun laadusta, osaamisesta sekä erityistaidoista. Portfolio voi sisältää taiteellisten näytteiden lisäksi esimerkiksi hakijan teoksia koskevia lehtiartikkeleita ja arvosteluja. Portfolion voi myös koota omille verkkosivuille ja liittää hakemukseen linkin.

Ryhmäresidenssituen erittely

Ryhmät voivat hakea tukea matka- ja elinkustannuksiin residenssikauden ajaksi. Erittelyssä on hyvä koettaa arvioida kustannukset realistisesti ja tarkasti. Elinkustannusten arvioinnin pohjana voi käyttää esimerkiksi verottajan päivärahasummia. (Ks. www.vero.fi). Tukea voidaan myöntää myös residenssijakson aikana tarvittaviin tarvikkeisiin. Ryhmäresidensseille emme myönnä kuukausiapurahoja tai palkkaa.

Katso esimerkki ryhmäresidenssituen erittelystä 

Kopiot todistuksista

Hakemukseen voi liittää kopion viimeisimmästä tutkintotodistuksesta tai haettavan residenssipaikan kannalta oleellisista todistuksista, mutta tärkeintä on, että koulutus ja suoritetut tutkinnot käyvät ilmi ansioluettelosta. Kopion ei tarvitse olla oikeaksi todistettu.

Kaikki hakemuksen liitteet toimitetaan hakemuksen mukana määräaikaan mennessä. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin todistukset, jotka on myönnetty hakuajan umpeuduttua. Ne voidaan toimittaa Saaren kartanon toimistoon vielä viimeistään 31.8. mennessä, mielellään sähköpostitse.


Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olen tutkija/tietokirjailija ja minulla ei ole Koneen Säätiön apurahaa. Voinko silti hakea residenssipaikkaa?
Valitettavasti residenssihaussa ei ole mahdollista hakea erillistä tutkija- tai tietokirjailijapaikkaa, sillä vain Koneen Säätiön apurahalla työskentelevät tutkijat ja tietokirjailijat voivat työskennellä residenssissä. Voit lukea Koneen Säätiön apurahoista lisää täältä.

Haluaisin työskennellä residenssissä työparini kanssa. Onko tämä mahdollista ja onko tällöin kyse yksilö- vai ryhmäresidenssistä? Miten teen hakemuksen?
Kyllä, voit hakea yksilöresidenssiin myös työparin kanssa. Jos haluat tulla työskentelemään Saaren kartanoon puolisosi tai työparisi tai suuremman (2–6 henkeä) työryhmän kanssa, tulee teidän kaikkien hakea paikkaa erikseen. Mainitkaa hakemuksissa, että paikkaa haetaan yhdessä. Hakemuksessa tulee myös mainita, haluatko tulla valituksi residenssiin, vaikka paria tai työryhmää ei valittaisi. Voitte hakea ryhmänä myös ryhmäresidenssiin, joka on 2 –4 viikon mittainen jakso kesäaikana. Tällöin lähetetään vain yksi hakemus.

Yritin kirjautua hakupalveluun, mutta se ei onnistu ja sieltä ei löydy hakemuslomaketta. Mistä tämä johtuu?
Hakemusten verkkopalvelu on auki vain hakuaikana. Hakemusta ei voi tehdä muina aikoina.

Voinko lähettää portfolioni postitse?
Liitteet tulee ladata osaksi hakemusta verkkopalvelussa. Liitteiden tulee olla pdf-tiedostoja. Yhden liitteen maksimikoko on 3 Mt. Muista valita liitteen tyyppi alasvetovalikosta.

Liite voi olla myös linkki esimerkiksi omalle verkkosivulle tai videopalveluun. Muista valita Linkin lisäys -kohdan alasvetovalikosta oikea linkkityyppi.

Huom. Emme vastaanota liitteitä postitse tai sähköpostitse.

Onko lausunto pakollinen?
Ei, lausunto ei ole pakollinen, mutta sillä voi olla merkitystä, mikäli kaksi residenssipaikan hakijaa on samalla sijalla.

Voiko lausunnon lähettää myöhässä?
Ei, sillä lausunnot tulee lähettää lausuntojen verkkopalvelussa viimeistään 15.8. klo 16 Suomen aikaa. Tämän jälkeen lausuntopalvelu sulkeutuu eikä lausuntoja voi enää jättää. Vain hakuaikana lähetetyt lausunnot hyväksytään.

Lausunnonantajani lähetti lausuntonsa vain paperisena. Mitä teen?
Lausunto on suositeltavaa tehdä lausuntojen verkkopalvelussa. Jos lausuntopalvelua ei voi käyttää, voi lausunnon liittää verkkohakemuksen liitteeksi. Emme vastaanota lausuntoja postitse tai sähköpostitse.

Täytyykö hakemus myös postittaa?
Ei. Hakemus lähetetään ainoastaan verkkopalvelun kautta. Vain verkkopalvelun kautta lähetetyt hakemukset huomioidaan.

Voinko hakea samassa haussa useampaa eri apurahaa/residenssipaikkaa?
Voit hakea useampaa apurahaa ja residenssipaikkaa (yksilö- ja ryhmäresidenssi). Asiasta tulee kuitenkin mainita jokaisessa hakemuksessa (hakemuslomakkeen kohta Muu rahoitus).

Millä kielillä hakemuksen voi tehdä? Voiko liitteet olla englanniksi ja itse hakemus suomeksi?
Suomenkielisten hakijoiden toivotaan kirjoittavan hakemuksensa liitteineen suomeksi. Jos suomenkielinen hakija kuitenkin tekee hakemuksensa englanniksi, tulee hakulomakkeeseen täytettävien apurahan tarkoituksen ja hakemuksen tiivistelmän olla suomen kielellä.

Sähköpostini ei ole enää käytössä, kuinka saan tilattua unohtuneen salasanan?
Luo uusi käyttäjätunnus.

Milloin Saaren kartanon residenssipaikojen hakuaika päättyy?
Haku päättyy 15.8. klo 16.00 Suomen aikaa.

Milloin päätökset myönnettävistä residenssipaikoista tehdään?
Päätökset julkistetaan lokakuun alkupuolella. Ilmoitamme päivästä lähempänä tarkemmin. Saajille lähetämme sekä sähköpostin että kirjeen. Julkaisemme saajien nimet myös verkkosivuilla.

Miksi minulle ei myönnetty residenssipaikka?
Koneen Säätiö ei perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä. Saamme vuosittain paljon hyviä hakemuksia, joille ei kaikille kuitenkaan voida myöntää residenssipaikkaa.