Uutiset

Saaren kartanon residenssi

16.12.2016

Yhteisötaiteen värikartta -kirja avaa arjen taikaa

Perjantaina 9.12. julkaistiin Mynämäellä ”Saaren kartanon julkaisuja 3: Yhteisötaiteen värikartta – kohtaamisia ja arjen taikaa. Pia Bartschin Saaren kartanolla koordinoimia yhteisötaidehankkeita”.


Yhteisötaiteen värikartta – kohtaamisia ja arjen taikaa esittelee kuusi Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartschin vetämää projektia osallistujien haastattelujen, tutkijoiden analyysien sekä taiteilijoiden omien ajatuksien kautta. Hankkeet ovat toteutuneet Saaren kartanon lähialueella Mynämäellä.

Kirjassa kuljetaan kuvitteellisen talon seitsemässä huoneessa: punaisessa huoneessa esitellään Saaren Seireenit, oranssissa huoneessa Ruususilta, vihreässä huoneessa Surutalo, turkoosissa huoneessa Rokokoo Grunge Caramel, sinisessä huoneessa Siniset Enkelit sekä violetissa huoneessa Yhteisötaiteen kesäkaivon työpajat. Yhteisötaiteelliset teokset suunniteltiin ja toteutettiin vuosina 2012–2014.

– Yhteisötaideprojekteissa olemme tutustuneet taiteen keinoin niin tuttuihin kuin uusin ihmisiin, paikkoihin tai tapahtumiin. Yhteisten tavoitteiden ja suunnitelmien kautta olemme miettineet ja käsitelleet erilaisia mielipiteitä, ja pyrkineet yhdessä ratkaisemaan ongelmia. Yhteisötaiteellisten teosten takana ovat kaikkien osallistujien kokemukset ja tiedot. Monet uudet ajatukset ja toimintatavat tulivat meille tutuiksi, ja prosessin oivallukset ulottuivat arkipäivän realiteetteja paljon pidemmälle. Vaikka projektit olivat jo itsessään merkityksellisiä, on teosten julkinen esittäminen antanut niihin lisäarvoa, Pia Bartsch kuvailee Yhteisötaiteen värikartta -kirjaa.

– Näitä projekteja ovat toteuttaneet sadat ihmiset, jotka ovat antaneet aikaansa ja energiansa. Yhdessä olemme yrittäneet tehdä maailmasta vähän parempaa paikkaa. Toivomme, että iloistamme, surustamme, naurustamme ja kekseliäisyydestämme myös lukijat saavat taikaa omaan arkeensa, Bartsch jatkaa.

Saaren Seireenit antoi äänen suureen ikäluokkaan kuuluville naisille. Ryhmä koostui 13 lähiseudun eläkkeellä olevasta naisesta, jotka kertoivat elämäntarinansa heille järjestetyssä kukkaisjuhlassa. Ruususilta on yhteisötaiteellinen neulegraffititeos, jota oli kesällä 2012 mukana tekemässä yli 30 naista. Surutalo on kartanon maille keväällä ja kesällä 2013 toteutettu talo, johon surutyöpajoihin osallistujat voivat jättää surunsa luonnon hoivaan. Karnevalistinen Rokokoo Grunge Caramel perustuu ajatukseen tableaux vivant – elävät kuvat -esityksestä, jossa siihen osallistuvat ihmiset pyrkivät jäljittelemään jotakin kuuluisaa maalausta tai veistosta olemalla liikkumatta paikallaan. Pia Bartsch ja projektin osallistujat halusivat tehdä rosoisen, nykyaikaisen tulkinnan rokokoohenkisestä teoksesta, joka menisi vielä askeleen pidemmälle kuin Sofia Coppolan Marie Antoinette -elokuva. Siniset Enkelit puolestaan oli kurkistus paikallisen maatalouskonetehtaan Jukon merkitykseen paikkakunnalle neljän miehen työelämään liittyvien muistojen kautta. Yhteisötaiteen kesäkaivon työpajat kokosi Saaren kartanoon kesällä 2013 sekä koti- että ulkomaisia taiteilijoita toteuttamaan kahden viikon aikana neljä eri taideprojektia lähiseudulla. Lopuksi he esittelivät projektit yhteisötaiteen peruskysymyksiä käsittelevässä seminaarissa Turussa.

Lue Pia Bartschin ajatuksia yhteisötaiteesta ja tutustu hänen Saaren kartanolla koordinoimiin hankkeisiin