Tarinat ja julkaisut

15.03.2015

Avaruuden muukalaisia ja roskia

Tammi–helmikuussa 2015 Saaren kartanossa työskennelleet taiteilijat järjestivät helmikuussa roskapäivän Pyhän esikoululaisille.

Projekti sai alkunsa, kun kirjailija Alexandra “Saša” Salmela löysi kävelyretkellään kartanon lähialueelta vanhasta tammimetsästä roskakasan, ja hän ehdotti muille taiteilijoille yhteistä projektia tähän liittyen. Ideasta kehittyi yhteistyö kartanon lähellä olevan esikoulun kanssa. Muut mukana olleet taiteilijat olivat Anaïs Héraud, Jaakko Pesonen, Joonas Rutanen sekä Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch.

Roskapäivän tarinana oli kaukaisesta ulkoavaruudesta tulleet muukalaiset, joiden alus rikkoutuu ja he tekevät pakkolaskun maapallolle. Pyhän koululla he keräsivät roskia uuden aluksen rakentamista varten.

Lapset olivat tapahtuman päähenkilöitä, ja he suunnittelivat ja toteuttivat yhdessä taiteilijoiden kanssa asut sekä ”avaruustilpehöörit” kuten viitat, silmälasit ja päähineet. Lopuksi lapset rakensivat lumesta ja roskista avaruusalusveistoksen. Päivän innostus jatkui vielä seuraavanikin päivänä, ja lapset rakensivat tuoleista, peitoista ja palikoista avaruusaluksen ja leikkivät avaruusmatkaa.