Uutiset

Saaren kartanon residenssi

23.08.2018

Mynämäki sai ensimmäisen muraalitaideteoksensa

Viime viikonvaihteessa Mynämäki sai kylän keskustaan uutta väriä, kun Mynämäen lukion seinään valmistui upea seinämaalaus paikallisten osallistujien sekä Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartschin ja yhteisötaiteilija Heidi Hännisen nelipäiväisessä työpajassa.

Saaren kartanon residenssi avasi 10-vuotisen toimintansa kunniaksi yhteisöllisen tilan Mynämäen keskustaan keväällä 2018. Saarekkeen avajaisissa 25.4.2018 pyysimme avajaisvierailtamme ehdotuksia siitä, mitä he toivoisivat tapahtuvan niin Saarekkeessa kuin myös yhteisötaiteilijan kanssa. Seinämaalauksen tekeminen tuli esille ensimmäisen kerran tässä yhteydessä. Kaksi viikkoa myöhemmin yhteisötaiteilija ja kokenut seinämaalari Heidi Hänninen saapui ensimmäisen kerran Mynämäkeen, ja vain neljä kuukautta myöhemmin muraaliteos loisti valmiina Mynämäen lukion seinällä.

Projektin alku ei ole ollut kovin helppoa, kun sosiaalisessa mediassa ilmestyi skeptisiä kommentteja niin valitun paikan kuin teoksen liittyen: ”Onko Mynämäestä tulossa jonkin sortin jenkkislummi missä kaikki seinät on sutattu täyteen jotain paskaa? Pelkkä ajatuskin, että ehyt seinä pitäisi “ehostaa” jollain kuvalla oksettaa…” Ensimmäisessä tapaamisessa keskustelimme osallistujien kanssa muun muassa taiteesta julkisissa paikoissa sekä siihen liittyvistä ongelmista. Heidi Hänninen piti meille laajan katsauksen seinämaalaustaiteeseen, ja vahvalla ammattitaidollaan hän sytytti meissä kipinän tulevaan työpajaan. Suunnittelimme teoksen neuvottelemalla, teimme yhdessä luonnokset ja jo toisessa tapaamisessa leikkasimme sabluunat valmiiksi.

MynäMuraali syntyi elokuun puolivälissä 2018 nelipäiväisessä teho-työpajassa kolmen paikallisen voimanaisen, Hannele Akkasen, Hely Haapasen ja Pirkko Hurmerinnan, kanssa. Kuvamaataidon opettaja Markku Karttusen ensimmäisen lukiovuoden opiskelijat ja kaksi lasta täydensivät kokonaisuutta tammenterhoilla ja -lehdillä.

Kun julkaisimme Facebookissa kuvan valmiista teoksesta, kommentit olivat nyt täysin erilaisia: ”On kyllä niin hieno! Näitä lisää!”, ”On hieno! Piristää kirkollakäyntiä.” sekä ”Hieno idea ja toteutus. Hyvä Mynämäki!”

Entä osallistujat? Ehkä he kaikki voivat yhtyä tavalla tai toisella Pirkon sanoihin: ”Todellakin, vaikka verta tuli ja päivänvalon kanssa kilpaa maalattiin, polvet kipeänä ja väsykin on, niin todellakin sankariolo on tänään ja eilenkin!! Aurinkoisin terveisin, Pirkko”.

Ja muuten: olemme saaneet jo kaksi uutta ehdotusta paikoista, joihin myös kaivataan suurta maalausta!