Uutiset

Saaren kartanon residenssi

22.05.2018

Pia Bartsch & Asemanseudun kyläläiset: RoKoKoo Grunge Caramel (2013)

Kaivo tarkoittaa kohtaamisia myös paikallisen väen kanssa. Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssin tavoitteena on alusta alkaen ollut edistää vuorovaikutusta kartanon ja sitä ympäröivän yhteisön välillä. Taiteilijaresidenssin toiminta-ajatuksen näkökulmasta on luontevaa, että vuoropuhelua käydään nimenomaan taiteen keinoin, ja siksi kartanoon on palkattu yhteisötaiteilija jo kahdesti. Nina Rantalan jälkeen tehtävässä on toiminut vuodesta 2012 lähtien Pia Bartsch. Rantalan ja Bartschin lisäksi useat Saaren kartanon residenssivieraat ovat tehneet paikallisten kanssa erilaisia yhteisötaiteellisia teoksia. Vuonna 2013 Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch toteutti Asemanseudun kyläläisten kanssa teoksen RoKoKoo Grunge Caramel.


Mynämäen Asemanseudun kylät valmisteli vuoden 2013 syksyksi taidejuhlaa. Juhla oli osa eurooppalaista projektia, jonka toteutukseen osallistui kaksi ranskalaista taideyhdistystä, Chambre d’eau ja Scènes Obliques. Siksi päätettiin tehdä jotain ”ranskalaisuuden” inspiroimana.

Pia Bartsch kertoo, että hänen muistinsa kätköistä putkahtivat esiin elävät taulut, ”tableaux vivants”. ”Tableau vivant” on esitys, jossa siihen osallistuvat ihmiset pyrkivät jäljittelemään jotakin kuuluisaa maalausta tai veistosta olemalla liikkumatta paikallaan. Menetelmän kehitti alun perin kotiopettajatar Madame de Genlis, koska hän halusi tukea ja rikastaa oppilaittensa opitun ymmärtämistä ja tiedon omaksumista.

RoKoKoo Grunge Caramel -teoksesta haluttiin tehdä hieman rosoisempi ja nykyaikaisempi tulkinta. Kaikki materiaalit päätettiin hankkia kirpputorilta. Värimaailmaksi valikoitui karamellimaisen vaaleanpunaisen, merellisen turkoosin ja kyyhkysenharmaan eri sävyjä. Tekokukista ja -hedelmistä syntyi koruja ja lampaanvillasta korkeat peruukit. Tietysti ryhmä teki myös valkoiset meikit kauneuspilkkuineen. It’s not too much, is it?

RoKoKoo Grunge Caramel -teokseen osallistuivat Aino ja Minna Hautio, Lasse T. Hurme, Pirkko Huti, Irja Keiski-Salonen, Liisa Koivisto, Kari Mäkelä, Tauno Perus ja Helka Salonen sekä muusikot Mikko Leistola (mandoliini, laulu), Peter Lumme (kitara, laulu) ja Johanna Schwela (viulu).