Saaren kartano – usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Olen tutkija/tietokirjailija ja minulla ei ole Koneen Säätiön apurahaa. Voinko silti hakea residenssipaikkaa?

Valitettavasti residenssihaussa ei ole mahdollista hakea erillistä tutkija- tai tietokirjailijapaikkaa, sillä vain Koneen Säätiön apurahalla työskentelevät tutkijat ja tietokirjailijat voivat työskennellä residenssissä. Voit lukea Koneen Säätiön apurahoista lisää täältä.

 

Haluaisin työskennellä residenssissä työparini kanssa. Onko tämä mahdollista ja onko tällöin kyse yksilö- vai ryhmäresidenssistä? Miten teen hakemuksen?

Kyllä, voit hakea yksilöresidenssiin myös työparin kanssa. Ryhmäresidenssissä ryhmässä tulee olla vähintään kolme henkeä. Jos haluat tulla työskentelemään Saaren kartanoon työparisi kanssa, tulee teidän hakea paikkaa samalla lomakkeella.

 

Voinko tulla residenssiin perheeni kanssa?

Kyllä, myös perheelliset voivat tulla työskentelemään Saaren kartanon residenssiin. Hakijan tulee kuitenkin huomioida, että residenssissä on rajoitettu määrä perheelle sopivia asuntoja ja residenssi on tarkoitettu ensisijaisesti siellä työskenteleville taiteilijoille ja tutkijoille. Asiasta tulee ilmoittaa lomakkeessa etukäteen sopivan majoituksen järjestämisen vuoksi. Lastenhoidon järjestäminen työskentelyn ajaksi on vanhempien vastuulla.

 

Mitkä ovat Saaren kartanon yksilöresidenssin kuukausiapurahojen summat?

Yksilöresidenssipaikkaan sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha.

Kuukausiapurahaluokat:

  • 2 500 euroa/kk (uran alussa)
  • 3 000 euroa/kk (uran keskivaiheilla, vähintään 10 vuotta taiteellista työskentelyä)
  • 3 600 euroa/kk (kokenut tekijä, vähintään 20 vuotta taiteellista työskentelyä)

Kuukausiapurahan suuruus vaihtelee hakijan kokemuksen mukaan. Jos hakija hakee apurahaluokkaa 2 tai 3, tulee kokemus perustella hakemuksessa. Apuraha on tarkoitettu elinkustannusten, matkakustannusten sekä muiden kulujen kattamiseen. Apurahan maksaminen edellyttää työskentelyä ja asumista residenssissä 42 päivää/residenssijakso.

Mikäli residenssipaikka myönnetään ja hakija saa samaan aikaan toista työskentelyapurahaa, residenssiapurahojen summat ovat yleensä puolet residenssiapurahasta.

 

Mitä ryhmäresidenssituki sisältää?

Myönnämme jokaiselle residenssissä työskentelevälle työryhmän jäsenelle viikkokohtaisesti määräytyvän apurahan, jonka pohjana on yksilöresidenssin kuukausiapurahaluokka 2, 3 000 euroa eli 750 euroa / viikko. Lisäksi myönnämme tukea ryhmät voivat hakea tukea matkoihin sekä hitaan matkustamisen tukea.

 

Voinko hakea apurahaa nimeämättömille työryhmän jäsenille?

Suosittelemme, että kaikki työryhmän jäsenet olisivat nimettyinä. Ymmärrämme kuitenkin, että se ei ole aina mahdollista, joten apurahaa voi hakea myös vielä nimeämättömille työryhmän jäsenille. Silloin hakemukseen tulisi kirjoittaa esim. tanssija NN, valosuunnittelija NN.

 

Yritin kirjautua hakupalveluun, mutta se ei onnistu ja sieltä ei löydy hakemuslomaketta. Mistä tämä johtuu?

Hakemusten verkkopalvelu on auki vain hakuaikana. Hakemusta ei voi tehdä muina aikoina.

 

Mistä tiedän, että hakemukseni on tullut perille ja että se on käsittelyssä?

Kun hakemus on lähetetty, näkyy sen tilana vastaanotettu. Hakemuksen tilaksi päivittyy ’käsittelyssä’, kun olemme kuitanneet hakemuksen käsittelyyn. Tila päivittyy viimeistään viikon sisällä haun määräajasta.

 

Voinko lähettää portfolioni postitse?

Ei, emme ota vastaan liitteitä hakupalvelun ulkopuolelta. Liitteet tulee ladata osaksi hakemusta verkkopalvelussa. Liitteiden tulee olla pdf-tiedostoja. Yhden liitteen maksimikoko on 6 Mt. Jos yksittäinen tiedosto on liian suuri, kokeile jakaa se useampaan eri tiedostoon. Liite voi olla myös linkki esimerkiksi omalle verkkosivulle tai videopalveluun. Muista valita liitteen tyyppi alasvetovalikosta.

 

Onko lausunto pakollinen?

Ei, lausunto ei ole pakollinen, mutta sillä voi olla merkitystä, mikäli kaksi residenssipaikan hakijaa on samalla sijalla.

 

Voiko lausunnon lähettää myöhässä?

Ei, sillä lausunnot tulee olla osana hakemusta viimeistään 31.3. klo 16 Suomen aikaa. Tämän jälkeen lausuntopalvelu sulkeutuu eikä lausuntoja voi enää jättää. Vain hakuaikana lähetetyt lausunnot hyväksytään.

 

Lausunnonantajani lähetti lausuntonsa vain paperisena. Mitä teen?

Jos lausuntopyyntöä ei voi ole mahdollista lähettää hakemuslomakkeelta, voi lausunnon liittää verkkohakemuksen liitteeksi PDF-muodossa. Huomaa, että emme vastaanota lausuntoja postitse tai sähköpostitse.

 

Täytyykö hakemus myös postittaa?

Ei. Hakemus lähetetään ainoastaan verkkopalvelun kautta. Vain verkkopalvelun kautta lähetetyt hakemukset huomioidaan.

 

Millainen portfolion pitää olla? Voiko portfolio olla linkki nettisivuilleni? 

Portfoliolla tarkoitetaan näytekansiota, joka kuvaa hakijan osaamista taiteen kentällä ja antaa kuvan henkilöstä taiteilijana. Portfolio on näyte ja todiste hakijan ilmaisutavasta, taiteellisesta ajattelun laadusta, osaamisesta sekä erityistaidoista. Portfolio voi olla myös tekstinäyte (3–5 sivua). Portfolion voi myös koota omille verkkosivuille ja liittää hakemukseen linkin. Tällöin erillistä liitettä ei tarvita.

 

Voinko hakea samassa haussa useampaa eri apurahaa/residenssipaikkaa?

Voit hakea useampaa apurahaa ja residenssipaikkaa (yksilö- ja ryhmäresidenssi). Asiasta tulee kuitenkin mainita jokaisessa hakemuksessa, hakemuslomakkeen osiossa Muu rahoitus. Samassa osiossa tulee myös kertoa, jos samaan tarkoitukseen haetaan rahoitusta muualta.

 

Millä kielillä hakemuksen voi tehdä? Voiko liitteet olla englanniksi ja itse hakemus suomeksi?

Suomenkielisten hakijoiden toivotaan kirjoittavan hakemuksensa liitteineen suomeksi. Jos suomenkielinen hakija kuitenkin tekee hakemuksensa englanniksi, tulee hakulomakkeeseen täytettävien apurahan tarkoituksen ja hakemuksen tiivistelmän olla suomen kielellä.

 

Sähköpostini ei ole enää käytössä, kuinka saan tilattua unohtuneen salasanan?

Luo uusi käyttäjätunnus.

 

Milloin Saaren kartanon residenssipaikojen hakuaika päättyy?

Haku päättyy 31.3. klo 16.00 Suomen aikaa.

 

Milloin päätökset myönnettävistä residenssipaikoista tehdään?

Päätökset julkistetaan kesäkuun puolivälissä. Ilmoitamme päivästä lähempänä tarkemmin. Saajille lähetämme sekä sähköpostin että kirjeen. Julkaisemme saajien nimet myös verkkosivuilla.

 

Miksi minulle ei myönnetty residenssipaikka?

Koneen Säätiö ei perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä. Saamme vuosittain paljon hyviä hakemuksia, joille ei kaikille kuitenkaan voida myöntää residenssipaikkaa.