Kuka voi hakea?

Kuva: Jussi Virkkumaa

Saaren kartanon residenssipaikan haku

Apurahaa haetaan lähettämällä hakulomake liitteineen apurahojen verkkopalvelussa. Vuosittaisen haun hakuaikana maaliskuussa verkkopalvelu on auki vuosittain vaihtuvaan määräaikaan asti. Hakemuksia ei voi jättää verkkopalvelun sulkeuduttua. Residenssipaikkoja haetaan aina hakua seuraavalle vuodelle.

 

Kuka voi hakea?

Residenssipaikkaa voi hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat, kirjailijat, kääntäjät, kuraattorit, kriitikot ja taiteilijaryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö) ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen Saaren kartanossa. Yksilöresidenssiä voi hakea myös työparin kanssa, jolloin hakemus on yhteinen. Hakemukseen tulee täyttää molempien hakijoiden tiedot. Residenssiin eivät voi hakea tietokirjailijat tai tutkijat.

Yksilöresidenssin kahden kuukauden työskentelyjaksot ovat kevät, syksy ja talvi, ja ryhmäresidenssin 2–4 viikon jaksoja toukokuun puolivälistä elokuun puoliväliin voivat hakea erilaiset taiteilijaryhmät, kuten yhteisö- ja ympäristötaiteilijat tai vapaat tanssi- ja teatteriryhmät. Myönnämme yhden viikon työskentelyjaksoja vain erityistapauksissa, esimerkiksi kääntäjien kritiikkityöpajoille tai muille työryhmille, joilla on tarve kokoontua pienimuotoiseen seminaariin tai työpajaan.

 

Mihin residenssipaikkaa voi hakea?

Residenssipaikkaa voi hakea taiteelliseen työskentelyyn. Etusijalla ovat monialaiset, uudet tai valtavirran ulkopuoliset taiteenalat ja aiheet.

 

Yksilöresidenssi

Jokaiselle residenssijaksolle pyritään valitsemaan suomalaisia ja ulkomaalaisia taiteilijoita, useiden eri alojen taiteilijoita ja sekä nuoria että pitemmän uran tehneitä taiteilijoita. Yhtenä valintaperusteena on, että taiteilijan työ on taidetta uudistavaa ja ajankohtaista. Tavoite on, että osa taiteilijoista edustaa uusia taiteenaloja.

Ryhmäresidenssi

Ryhmäresidenssivalinnoissa painotetaan taidetta uudistavaa ja ajankohtaista työtä sekä uusia taiteenaloja. Kannustamme monialaisiin, myös tiedettä ja taidetta yhdistäviin, hankkeisiin. Erityisesti toivomme hakemuksia, joissa on yhteistyötä suomalaisten ja ulkomaisten taiteilijaryhmien välillä. Ryhmän on valittava joukostaan – mahdollisuuksien mukaan suomalainen – vastuullinen johtaja, joka täyttää hakemuksen ja toimii yhteyshenkilönä.

 

Koneen Säätiön apurahalla työskentelvien tutkijoiden residenssipaikat

Koneen Säätiön apurahalla työskentelevät tutkijat ja tietokirjailijat voivat työskennellä Saaren kartanossa kahden kuukauden kestoisten yksilöresidenssijaksojen aikana. Paikkaa ei haeta residenssihaussa, vaan he voivat olla suoraan yhteydessä toiminnanjohtaja Leena Kelaan. Kevään paikkoja voi tiedustella elokuun loppuun mennessä ja syksyn paikkoja voi hakea helmikuun loppuun mennessä. Päärakennuksen remontin vuoksi emme voi valitettavasti tarjota säätiön tukemille tutkimushankkeille kokoontumistiloja lyhyille intensiivijaksoille.

Tarjottava työskentelyjakso Koneen Säätiön rahoittamalle tutkijalle edellyttää akateemisessa kontekstissa tehtävää tutkimusta, mikä voi olla myös taidekorkeakoulussa tehtävää taiteellista tutkimusta. Taiteilijat, joiden työssä on tutkiva ote, mutta joiden työ ei asetu akateemiseen kontekstiin, eivät valitettavasti kuulu tutkijoille tarkoitetun residenssipaikan piiriin. He voivat hakea residenssijaksoa vuosittaisessa haussamme maaliskuussa.

Residenssin työskentelyjaksot säätiön tutkijoille ovat samat kuin yksilöresidenssissä.

 

Palaa Residenssipaikan hakijalle -pääsivulle