Kahvila Puhuri

Lauttasaaren kartanon pihamaalla sijaitsevaan Punaiseen huvilaan avautui kesäkuun 2018 alussa tiede-taidekahvila Puhuri. Kahvila sai puitteikseen huolellisesti kunnostetun Lauttasaaren vanhimman rakennuksen, jonka historia ulottuu 1790-luvun alkuun. Puhurin erityisantia ovat erilaiset tieteen ja taiteen ohjelmasisällöt, kuten puheohjelma ja näyttelyt. Kahvila on avoinna ma–pe klo 10–15. Buffetlounas on katettu klo 11–14.

Puhurissa tarjoillaan kattaus leipiä ja muita suolaisia ja makeita leivonnaisia. Ruuan ekologisuus on ollut suunnittelussa tärkeä arvo: valikoimaan on otettu mukaan mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita, joita käytetään satokauden mukaan. Kahvilaan tilataan kattava otos suomalaisia ja kansainvälisiä tiede- ja taidelehtiä, ja kirjahyllyyn kootaan Koneen Säätiön apurahansaajien julkaisemia kirjoja. Kahvilan puheohjelma starttaa keväällä 2019.

Kahvilan päivittäisestä toiminnasta vastaa Erikoisjoukko Oy.

Kahvila Puhuri Facebookissa
Kahvila Puhuri Instagramissa

Punaisen huvilan yläkerrassa työskentelee Lauttasaari-Seura ja Lauttasaari-lehden toimitus. Huvilaan on kunnostettu lisäksi residenssiasunto taiteilijoiden ja tutkijoiden käyttöön.

Lauttasaaren kartanon remontin yhteydessä täysin kunnostetun Punaisen huvilan arkkitehti- ja sisustussuunnitelmat on tehnyt Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli, jonka tunnetuimpia kahvilaprojekteja on Café Birgitta Helsingin Hernesaaressa.

Laura Ukkosen näyttely Haparoivia vetoja on Puhurin kevään 2019 näyttely

Kevään 2019 aikana Punaisessa huvilassa on esillä kuvataiteilija Laura Ukkosen näyttely Haparoivia vetoja. Näyttely koostuu Ukkosen teoksista, jotka on maalattu Saaren kartanon residenssissä talvella 2014. Piirustussarjan aiheena ovat Saaren kartano paikkana ja siihen liittyvät tunnetilat. Teosten taustatöihin kuului kartanon menneisyyteen tutustumista ja omien havaintojen kirjaamista päiväkirjaan. Ukkosen päiväkirjamerkintöjä Saaren kartanolta voi lukea teoksesta Saari näkyvissä! Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi 10 vuotta.

Näyttely on esillä kesäkuun 2019 loppuun saakka.