Kahvila Puhuri

Lauttasaaren kartanon pihamaalla sijaitsevaan Punaiseen huvilaan avautui kesäkuun 2018 alussa tiede-taidekahvila Puhuri. Kahvila sai puitteikseen huolellisesti kunnostetun Lauttasaaren vanhimman rakennuksen, jonka historia ulottuu 1790-luvun alkuun. Puhurin erityisantia ovat erilaiset tieteen ja taiteen ohjelmasisällöt, kuten puheohjelma ja näyttelyt. Kahvila on avoinna ma–pe klo 10–15. Buffetlounas on katettu klo 11–14.

Puhurissa tarjoillaan kattaus leipiä ja muita suolaisia ja makeita leivonnaisia. Ruuan ekologisuus on ollut suunnittelussa tärkeä arvo: valikoimaan on otettu mukaan mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita, joita käytetään satokauden mukaan. Kahvilaan tilataan kattava otos suomalaisia ja kansainvälisiä tiede- ja taidelehtiä, ja kirjahyllyyn kootaan Koneen Säätiön apurahansaajien julkaisemia kirjoja. Kahvilan puheohjelma starttaa keväällä 2019.

Kahvilan päivittäisestä toiminnasta vastaa Erikoisjoukko Oy.

Kahvila Puhuri Facebookissa
Kahvila Puhuri Instagramissa

Punaisen huvilan yläkerrassa työskentelee Lauttasaari-Seura ja Lauttasaari-lehden toimitus. Huvilaan on kunnostettu lisäksi residenssiasunto taiteilijoiden ja tutkijoiden käyttöön.

Lauttasaaren kartanon remontin yhteydessä täysin kunnostetun Punaisen huvilan arkkitehti- ja sisustussuunnitelmat on tehnyt Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli, jonka tunnetuimpia kahvilaprojekteja on Café Birgitta Helsingin Hernesaaressa.

Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Siirtolaispuutarha käynnisti Punaisen huvilan näyttelyohjelman

Kesän ja syksyn 2018 aikana Punaisessa huvilassa on ollut esillä Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin teos Siirtolaispuutarha – Kasvio Saaren kartanon muinais- ja uustulokkaista (2017). Teos muodostuu Mynämäellä sijaitsevan Saaren kartanon alueella kasvavia eri tulokaslajeja esittävistä kasvikuvista ja kuviin liittyvistä teksteistä, jotka kertovat kasvien matkatarinat maailman eri mantereilta Suomeen ja aina Saaren kartanolle asti. Tekstit ovat luettavissa näyttelyssä Siirtolaispuutarha-kirjasta. Kasvion originaalipiirustukset on sijoitettu Saaren kartanon eri rakennuksiin, ja Punaisen huvilan näyttelyssä on esillä niistä osa.

Näyttely on esillä vuoden 2018 loppuun saakka.