Mynä-Mynä-Maa

Mynä-Mynä-Maa

Mynä-Mynä-Maa on Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Mynämäen kunnan yhteistyönä toteuttama yhteisötaideteos. Vuonna 2022 mynämäkeläisessä purkutuomion saaneessa entisessä hoivakodissa vieraili yli 10 000 kävijää, ja suuren suosion saanut Mynä-Mynä-Maa avautui vielä kesäksi 2023.  

Yli 250 tekijän voimin purkutaloon rakentunut kokonaisvaltainen, maksuton ja kaikille avoin monitaideteos piti sisällään muun muassa installaatioita, seinämaalauksia, veistoksia sekä kuva-, tekstiili-, savi- ja sanataidetta. Lähes pelkästään kierrätysmateriaaleista toteutettu 72 teoksen kokonaisuus kuljettaa kävijänsä matkalle ajassa ja tilassa maailman ympäri dinosaurusten ajasta vuoteen 2100.

Virtuaalinen Mynä-Mynä-Maa

Tutustu ja ihastu 360-kameratekniikalla kuvattuun Mynä-Mynä-Maahan!
Klikkaamalla pohjapiirroksessa olevia pisteitä saat esille tarkemmat tiedot tekijöistä sekä teoksista. Voit myös lukea sanataiteilija Veera Vähämaan sanataideteoksia, jotka kertovat Mynä-Mynä-Maasta ja sen huoneista.

Linkin virtuaaliseen Mynä-Mynä-Maahan löydät myös täältä.

MISSÄ?

Entinen Lizeliuskoti
Kuivelantie 10, 23100 Mynämäki

MILLOIN?

Mynä-Mynä-Maa on avoinna
3.6.—13.8.2023 keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–18. 
Sisäänpääsy sulkeutuu puoli tuntia ennen sulkemisaika. 


Mynä-Mynä-Maa on maksuton ja kaikille avoin.

HUOM.

Mynä-Mynä-Maa toteutetaan purkutaloon, jossa on sisäilmaongelmia. Pitkäaikainen oleskelu tilassa voi aiheuttaa oireita. Tilassa vieraillaan omalla vastuulla. Alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa.

LISÄTIETOJA

Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch
Saaren kartanon residenssi
pia.bartsch@koneensaatio.fi
+358 40 720 9735

FacebookInstagram

Vanhainkodin käytäviin ja huoneisiin jäi tyhjyys.
Kunnes ovet aukesivat ja sälekaihtimet raottuivat.
Happea ja valoa.
Vähitellen kasvoi unen versoja, unelmien aihioita, muistoja ja toiveita.
Niistä syntyy Mynä-Mynä-Maa.
Ei yhdessä yössä, vaan vähitellen, ei yksin, vaan yhdessä.
Astu Mynä-Mynä-Maahan, kulje käytävillä, kurkista huoneisiin.
Ole avoin, avoin suurelle ja voimakkaalle, pienelle ja tärkeälle.
Ole avoin näkymättömälle, sille, mikä pursuaa seinien sisältä.

Teksti: Veera Vähämaan sanataideteoksesta, joka kertoo Mynä-Mynä-Maasta ja sen huoneista.

Mynä-Mynä-Maata ovat olleet tekemässä muun muassa Saaren kartanon residenssin taiteilijat sekä residenssin aiempiin yhteisötaiteellisiin projekteihin osallistuneet paikalliset asukkaat, Mynämäen lukion, Laurin yläkoulun sekä Aseman koulun oppilaat, Wirmon Martat ry., Nuorten työpaja ja Mynämäen kunta sekä muut projektista kiinnostuneet tahot.

Teoksesta vetovastuussa ovat olleet Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch ja yhteisötaiteilija Meri-Maija Näykki

”Mynä-Mynä-Maa on paikka, jota me kaikki olemme tarvinneet, emme vain tienneet sitä. Mynä-Mynä-Maassa ei ole huoneita vaan maailmoja, jotka ovat syntyneet tekijöiden innosta, sisusta, rakkaudesta ja jaksamisesta uskoa omiin ideoihin. Joskin joskus myös tuskasta ja kyyneleistä. Mynä-Mynä-Maa on vienyt meidät sekä luomisen hulluuteen että jaksamisen rajoille. Auttamalla toisiamme olemme voittaneet hankalatkin haasteet – siksi me tarvitsemme Mynä-Mynä-Maan. Ja siksi se onkin olemassa: osoituksena, kuinka pitkälle pääsemme yhdessä”, Pia Bartsch kertoo.

“Yhteisötaiteen ajatus on, että jokaisella meistä on oikeus käsitellä meitä koskettavia aiheita taiteen keinoin. Nämä aiheet levittäytyvät pitkin Mynä-Mynä-Maan seiniä, lattioita ja kattoa muodostaen kokonaisuuden, jollaista kukaan ei olisi keksinyt tai voinut tehdä yksin. Siinä on minusta yhteisötaiteen hienous ja ydin”, Meri-Maija Näykki kiteyttää.

Kuva | Photo: Jussi Virkkumaa

Mynä-Mynä-Maa avautui toukokuussa 2022.

Avajaisviikonloppuna 20.–22.5.2022 Mynä-Mynä-Maassa vieraili 694 kävijää. Avajaisissa toimi myös vohvelikahvila, jonka tuotot lahjoitettiin lyhentämättömänä Ukrainan taiteilijoiden hyväksi Artists at Risk -järjestön kautta.

Mynä-Mynä-Maa pidettiin auki vapaaehtoisvoimin kesän ajan ja se avautui vielä lokakuussa koululaisten syyslomaviikolla. Yhteensä Mynä-Mynä-Maahan kävi tutustumassa syksyyn mennessä huikeat 10 000 kävijää!

Kuvat: Jussi Virkkumaa

Kuvitus: Miila Westin

Logo: Maria Geddes