Apurahat+

Koneen Säätiön Apurahat+ -ohjelma koostuu palveluista, jotka on suunniteltu apurahansaajiemme työn tukemiseen. Osallistuminen on luonnollisesti täysin vapaaehtoista: voit itse valita, haluatko ja ehditkö hyödyntää jotakin tarjoamastamme tuesta. Lisätietoa Apurahat+ -ohjelmasta alla.
Kuva: Joel Haapamäki

Koulutus ja vertaismentorointi

Järjestämme apurahansaajille vaihtelevilla teemoilla koulutuksia ja muita mahdollisuuksia vertaisoppimiseen. Koulutusten ja mentoroinnin tavoitteena on antaa välineitä ja tukea oman työskentelyn kehittämiseen sekä mahdollisuuksia verkostoitumiseen.

Perustamme keväisin vertaismentoroinnin ryhmiä, joissa apurahansaajat saavat ja antavat tukea matalalla kynnyksellä – toisilleen tasavertaisina keskustelukumppaneina.

Tiedotamme koulutustarjonnasta apurahansaajien omissa Apurahat+ -uutiskirjeissä.

 


Tilat

Säätiöllä on Helsingissä apurahansaajien maksuttomasti varattava tila Kamari. Punavuoressa sijaitseva Kamari on luova tila hankkeiden kokoontumiseen, keskustelutilaisuuksiin tai pieniin seminaareihin.

Kamari

Kamari on 60 neliömetrin kokoinen tila, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi seminaarin, keskustelutilaisuuden, hankkeen palaverin tai verkostoitumistilaisuuden järjestämiseen. Kamarin voi varata, jos järjestettävä tilaisuus liittyy Koneen Säätiön tukemaan hankkeeseen, jonka työskentely on käynnissä. Kamari sijaitsee Tehtaankadulla Helsingissä.

Kamarin varustelu:

 • 60m2 huoneisto, jossa on noin 30 henkilölle sopiva esityssali
 • vapaasti muunneltava tila, jossa on 30 tuolia sekä muutama pöytä
 • esityskone, videoprojektori, äänentoisto, kanavanvaihdin ym.
 • kahvinkeitin, vedenkeitin, mikroaaltouuni, jääkaappi, astioita ja siivousvälineitä

Tila ei ole esteetön. Talossa on hissi, mutta kulkureiteillä on myös portaita. Esteetöntä kulkua tarvitsevien tulee olla yhteydessä säätiön toimistoon hyvissä ajoin.

Kamari sijaitsee kerrostalossa, joten tilaisuudet eivät saa aiheuttaa melu- tai muuta haittaa kerrostalon asukkaille. Tilassa tulee noudattaa kaikkia säätiön ja taloyhtiön antamia ohjeita.

Kamarin voi varata vähintään yhdeksi tunniksi ja enintään yhdeksi päiväksi kerrallaan. Varauksia voi tehdä useammille päiville, mutta viikon aikana Kamarin voi varata käyttöön korkeintaan kolmeksi päiväksi. Varaathan aikaa myös Kamarin siivoamiselle tilaisuutesi päätteeksi.

Varauspyyntö Kamariin tehdään ajanvarauskalenterissa. Varaus astuu voimaan, kun olemme vahvistaneet varauksen sähköpostilla. Vahvistamme varauksen viikon sisällä varauksen lähettämisestä. Vahvistusviestissä saat ohjeet Kamarin käyttöön.


Rohkeat tekijät -tilaisuudet

Rohkeat tekijät -tilaisuudet tarjoavat apurahansaajille mahdollisuuden järjestää yleisölle avoimia tapahtumia, kuten keskusteluja ja seminaareja, Lauttasaaren kartanon tiloissa. Samalla tieteellinen tutkimus ja taide tavoittavat erilaisia yleisöjä myös tiede- ja taidekentän ulkopuolelta. Päävastuu tapahtumista on järjestäjillä, mutta säätiö tarjoaa apua tapahtumatuotannossa ja -viestinnässä.

Lue tapahtumatuotannon ja -viestinnän ohjeet Rohkeat tekijät -tapahtumien järjestäjille täältä.


Tutkijoiden residenssit Saaren Kartanossa

Huom. Päärakennuksen remontin vuoksi emme voi valitettavasti tarjota säätiön tukemille tutkimushankkeille kokoontumistiloja lyhyille intensiivijaksoille.

Koneen Säätiön rahoittamat tutkijat ja tietokirjailijat voivat työskennellä Saaren kartanon residenssissä Mynämäellä, Varsinais-Suomessa. Talvisaikaan yksi asunto ja työtila on varattu residenssitutkijalle. Säätiön tukemat tutkimushankkeet voivat myös kokoontua kartanon päärakennukseen lyhyille intensiivijaksoille. Residenssityöskentelyn kesto on pääsääntöisesti kaksi kuukautta.

Työskentelyjakso residenssissä edellyttää akateemisessa kontekstissa tehtävää tutkimusta. Tähän lasketaan myös taiteellinen tutkimus esimerkiksi Taideyliopistossa tai Aalto-yliopistossa. Taiteilijat, joiden työssä on tutkiva ote, mutta joiden työ ei asetu akateemiseen kontekstiin, eivät valitettavasti kuulu tutkijoille tarkoitetun residenssipaikan piiriin. Taiteilijat voivat hakea residenssijaksoa vuosittaisessa residenssihaussa.

Tutkijahausta residenssiin tiedotetaan Apurahat+ -uutiskirjeessä. Lisätietoja antaa Saaren kartanon toiminnanjohtaja Leena Kela (leena.kela@koneensaatio.fi).


Hankkeiden neuvonta

Haluaisitko kysyä asioista, jotka liittyvät tutkimushankkeesi edistymiseen, varojen käyttöön, raportointiin tai viestintään? Säätiön johtaja, tiedejohtaja ja viestintäpäällikkö järjestävät vastaanottoja, jolloin heitä voi tavata joko kasvokkain Lauttasaaren kartanossa tai heidän kanssaan voi keskustella puhelimitse. Vastaanottoajoista tiedotetaan tapahtumakalenterissa, Apurahat+ -uutiskirjeessä ja sosiaalisessa mediassa.


Tilaisuudet ja tapahtumat

Järjestämme Lauttasaaressa vuoden aikana paljon erilaista puheohjelmaa, johon toivomme apurahansaajiamme aktiivisesti mukaan jakamaan ajatuksia ja keskustelemaan eri alojen osaajien kanssa. Seuraa tapahtumatarjontaa säätiön verkkosivujen kalenterista, uutiskirjeestämme sekä sosiaalisen median kanavistamme.


Uutiskirje

Kätevin keino pysyä ajan tasalla säätiön apurahansaajille tarjoamista palveluista, tilaisuuksista ja muista uutisista on seurata uutiskirjettämme. Apurahansaajanamme saat kuukausittain Apurahat+ -uutiskirjeen sekä noin kuusi kertaa vuodessa Kaivolla-uutiskirjeen. Voit tilata apurahansaajien oman Apurahat+ -uutiskirjeen täältä ja Koneen Säätiön Kaivolla-uutiskirjeen täältä.


Hankkeesta viestiminen

Apurahansaajien työn näkyväksi tekeminen on osa Apurahat+ -ohjelmaa. Tuemme apurahansaajien viestintäosaamisen kehittämistä tarjoamalla koulutusta alan parhaiden osaajien johdolla, minkä lisäksi kerromme apurahansaajiemme työstä säätiön omissa juttusarjoissa.

Säätiö ei edellytä hankkeilta viestintää. Viestiminen on kuitenkin hyödyksi hankkeelle ja sen tekijöille, ja on siksi työpanoksen arvoinen.

Kun ryhdyt suunnittelemaan hankkeesi viestintää, kannattaa aivan aluksi tehdä viestintäsuunnitelma, jossa pohdit seuraavia asioita:

 • Tavoite: Mitä haluat saavuttaa viestinnällä?
 • Kohderyhmät: Keiden on tärkeää kuulla hankkeestasi?
 • Viesti: Mikä on hankkeessasi tärkeää? Onko siinä uutinen, jonka haluat jakaa?
 • Kanavat: Mitä kanavia haluat käyttää ja mitä sinulla on jo käytössäsi? Tarvitsetko verkkosivustoa vai hoituuko viestintä sosiaalisessa mediassa? Jos laadit tiedotteen, lähetä aiheeseen erikoistuneelle toimittajalle myös sähköposti tai soita hänelle. Ole itse tavoitettavissa tiedotteen lähettämisen tai muun yhteydenoton jälkeen.
 • Aikataulu: Missä vaiheessa kerrot hankkeesi käynnistymisestä, entä tuloksista? Älä viesti vain lopputuloksesta vaan myös välivaiheista!
 • Visuaalisuus: Miltä projektisi näyttää? Millaisia valo- tai kuvituskuvia hankkeestasi saisi omaan viestintääsi tai median viestintään. Voidaanko infografiikalla visualisoida tuloksia?
 • Vastuut: Työryhmän jäsenten keskinäisestä työnjaosta sopiminen on tärkeää. Miettikää yhdessä, miten jaatte viestintävastuuta ja muistakaa resursoida viestintään käytetty aika työsuunnitelmaanne. Viestinnän toteuttamiseen tarvitaan aikaa.
 • Jos mahdollista, pyri viestimään hankkeestasi oman organisaatiosi, esimerkiksi yliopiston kanavissa. Hyödynnä myös henkilökohtaista sosiaalista mediaasi, esimerkiksi Facebookia, Twitteriä ja Instagramia.

Pidäthän myös säätiön viestintää ajan tasalla kuulumisistasi. Kun kerrot hankkeestasi sosiaalisessa mediassa, käytä aihetunnistetta #rohkeatekijä, joka kertoo, että olet osa Koneen Säätiön rohkeiden apurahansaajien joukkoa.

 


Rohkeus-blogi

Voit hyödyntää apurahansaajien omaa Rohkeus-blogia verkkosivustollamme hankkeestasi kertomiseen.

Sovi kirjoituksesi julkaisuaikataulusta osoitteessa koneensaatio@koneensaatio.fi viimeistään neljä viikkoa ennen valmiin tekstin lähettämistä. Aikataulun saatuasi voit toimittaa meille noin 5000 merkin mittaisen tekstisi, jossa on otsikko, tekstin kontekstualisoiva ingressi, mahdolliset väliotsikot sekä ainakin yksi vaakakuva, johon sinulla on käyttöoikeus. Lisää mukaan myös lyhyt esittely itsestäsi.