Uutiset

Saaren kartanon residenssi

30.06.2023

Kesän menovinkki: Kulttuuripolku Mynämäen Mietoisissa

Kuva: Jussi Virkkumaa

Saaren kartanon ja Mietoistenlahden rannan läheisyydessä kulkeva Kulttuuripolku on Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistys ry:n Mietoistenlahti – luontoelämyksiä kaikille -hankkeen yhteistyönä ideoima alle puolen kilometrin pituinen nykytaidetta esittelevä virkistysreitti.

Paikkasidonnaisen ja Saaren kartanon lähiluontoon sijoittuvan Kulttuuripolku-kesänäyttelyn teoksia voi nähdä sekä valoisassa että pimeässä. Mitä voimme havaita ja nähdä, kun aurinko paistaa tai taskulamppu valaisee, ja mitä tulee esiin, kun pimeys laskeutuu? Näyttelyssä Saaren kartanon residenssissä työskennelleet taiteilijat Soohyun Choi, Niko Tii Nurmi Sipiläinen, Anu Raatikainen ja Meriem Wakrim käsittelevät teoksissaan valoa ja pimeyttä, katseita, syntymää ja kuolemaa sekä sisäistä ja ulkoista maisemaa.

Rantaniityn laitaan ja polun varteen sijoittuvat teokset ovat esillä vuoden 2024 kevääseen.

Kuva: Jussi Virkkumaa

Kulttuuripolun osoite on Saarenrantatie 21, 23140 Hietamäki. Kulje kartanon risteyksestä noin 50 metriä eteenpäin: Kulttuuripolku on oikealla puolella tietä. Vaihtoehtoinen osoite on lintutornien parkkipaikka Saarentie 230, 23140 Hietamäki. Pysäköintipaikkoja löytyy Saarentien varrella olevalta lintutornille vievältä parkkialueelta sekä Saarenrantatien varrella sijaitsevan Sillankarin lintutornin yhteydestä.

Kulttuuripolku-ulkonäyttely on avoinna kaikille alueella käveleville. Kulttuuripolulla vierailevien tulee välttää kartanon alueella liikkumista residenssissä työskentelevien työ- ja asumisrauhan vuoksi. 

Tutustu Kulttuuripolun ulkonäyttelyn teoksiin

Soohyun Choi: Goodbye, Max – Hyvästi, Max (2022)
Kuva: Jussi Virkkumaa

Soohyun Choi
Goodbye, Max – Hyvästi, Max
2022

Goodbye, Max – Hyvästi, Max seuraa Kulttuuripolulla sijaitsevan hautakiven tekoa kuvitteelliselle, unessa nähdylle Max-pojalle. Videolla esiintyvä ”minä” kyseenalaistaa äiti-taiteilijana olemisen epävakaan tilan, taiteellisen vapauden käsitteen ja sen mahdollisuudet taidejärjestelmässä sekä paljastaa hellävaraisesti tilanteen, joka salli taiteilijan toteuttaa unensa eli teoksen idean. Kun taiteilijan kuvitteellisen pojan kuolema rinnastetaan taiteen syntyyn, fiktion ja todellisuuden välinen raja hämärtyy. Taideteoksena Max onnistuu löytämään paikkansa todellisessa maailmassa sekä videon että Saaren kartanolla sijaitsevan hautakiven muodossa.

Soohyun Choi

Niko Tii Nurmi Sipiläinen: Luomispäivän kello (90 sekuntia aamunkoittoon) (2023)
Kuva: Jussi Virkkumaa

Niko Tii Nurmi Sipiläinen
Luomispäivän kello (90 sekuntia aamunkoittoon)
2023

Tuomiopäivän kello nähtiin ensi kertaa Bulletin of the Atomic Scientists -lehden kannessa kesäkuussa 1947. Martyl Langsdorfin suunnittelema kello on laskenut siitä asti kuvainnollisesti aikaa laajamittaiseen ydintuhoon, jota siinä edustaa keskiyö. Viimeisimmän kerran sen viisareita siirrettiin tämän vuoden tammikuussa niiden nykyiseen asentoon, joka on 90 sekuntia ennen keskiyötä.

Luomispäivän kello on Tuomiopäivän kellon vastinpari, joka laskee aikaa aamunkoittoon, jota kellossa edustaa kello kuusi.

Teoksessa käytetty pimeässä hohtava maali sisältää europiumilla ja dysprosiumilla seostettua strontiumaluminaattia. Ainetta käytetään yleisesti rannekellojen viisareissa ja tauluissa, joissa se on syrjäyttänyt radioaktiiviset tritiumia ja radiumia sisältävät maalit.

Niko Tii Nurmi Sipiläinen

Anu Raatikainen: Green gaze (2023)
Kuva: Jussi Virkkumaa

Anu Raatikainen
Green gaze
2023

Green gaze on installaatio, joka koostuu lukuisista heijastavista ja pimeässä hohtavista silmistä. Liikennemerkkikalvosta ja opastetarrasta tehdyt silmät ovat saaneet innoituksensa monien yöaktiivisten eläinten silmistä löytyvästä tapetum lucidum -kalvosta. Kalvo heijastaa silmään tulevan valon toistamiseen verkkokalvolle, jolloin silmälle tarjoutuu toinen mahdollisuus lukea valon tuoma informaatio – ja näin eläin näkee hämärässä paremmin. Tämän ansiosta eläinten silmät heijastavat pimeässä niihin suunnatun valon katsojalle takaisin ja muuten näkymättömissä oleva eläin voi tulla huomatuksi valokeilassa.

Katsooko luonto meitä takaisin? Onko puilla henki? Surrealistisen leikkisä teos kutsuu pohtimaan, miten ympärillämme elävät muunlajiset organismit aistivat meidät ja pohtimaan suhdettamme näihin toisiin tietoisuuksiin sekä millä tavalla lähestymme niitä.

Anu Raatikainen                               

Meriem Wakrim: From nature – Luonnosta (2023)
Kuva: Jussi Virkkumaa

Meriem Wakrim
From nature – Luonnosta
2023   

From nature – Luonnosta on sarja piirustuksia, jotka on tehty yhdistämällä paperi- ja tietokonetyöskentelyä residenssijaksoni aikana Saaren kartanon residenssissä.

Nämä kuvat saivat inspiraationsa metsässä kävelemisestä, siihen uppoutumisesta ja kuulumisen tunteesta. Täällä piirustukset palaavat sinne, mistä ne tulivat.

Meriem Wakrim