Niko Tii Nurmi Sipiläinen

Taiteilija

Taiteilija Niko Tii Nurmi Sipiläinen keskittyy residenssin rauhassa uudenlaista sähköista kirjaa.

Kuva: Jussi Virkkumaa

Mää kirjotan ja koodaan Saaren kartanon residenssissä The Scroll -nimistä sähköstä kirjaa. Siin mä pyrin miettiin mitä kaikkee sähkönen kirjallisuus vois olla jos sen ei tarttis näyttää samalt ku paperille painettu kirjallisuus. Esim. tän teoksen nimessä on scroll eli käärö koska näytölle ominaisempi tapa siirtyy tekstis eteenpäin on skrollaamalla eikä kääntämällä sivuu niinku kirjassa. Tää teos tulee koostuun useemmasta luvusta jossa jokasessa käsitellään jotakin tällasta paperille painetun kirjallisuuden piirrettä ja ehotetaan sille jotain sähköselle kirjallisuudelle luontevampaa.

Tein täst aiemmin vuonna 2018 mun taiteen maisterin opinnäytteenä Aalto ARTSin Visual Culture and Contemporary Art -ohjelmaan sellasen version, joka oli PDF-tiedosto koska se opinnäytteen kirjallinen osio piti palauttaa PDF:nä. Siinä oli niinku mun opinnäytteen taiteellinen ja kirjallinen osio yhdessä ja se oli käytännössä ykssivunen PDF-asiakirja, joka oli niin pitkä pystysuunnassa kun siitä oli mahollista tehdä. Täs tän teoksen aiemmas versiossa tekstii rajotti PDF-tiedostomuodon rajotukset. Siit syystä siitä tulikin lopulta semmonen et sen ois voinu tulostaa käärönä eli mä en onnistunu tekeen siitä kovinkaan sähköstä. Tässä nettiversiossa mä pyrin siihen et se ois mahotonta painaa paperiseks kirjaks.

Oon aiemmin käyttäny nettisivukoodii Loiset-teoksessa jonka voi kattoo Porin biennaalin 2020 nettisivuilla. Tätä nyt työn alla olevaa teosta varten mä opettelin viime talvena siinä tarvittavii koodikielii Mimo-sovelluksel joka on niinku koodauksen Duolingo. Tällases jutus jossa yrittää kehittää jotain uutta on apuu siit et tietää mitä kaikkee jollain koodikielellä on mahollista tehä. Siis sen sijaan et vaan kirjottas ja ideois ja sit ulkoistais sen koodaamisen jollekulle. Tällein ne kirjottaminen ja koodaaminen vois toivottavasti koko tän teoksen tekemisen ajan niinku ruokkii toisiaan.

 

Niko Tii Nurmi Sipiläinen on taiteilija, kirjottaja, tv-kuvaaja, (pien)asunto- ja osakesijottaja, julisteenjakaja ja suuren osan vuodest myös työtön työnhakija. Niko Tii (tai Niko tai Tii) on kotosin Tampereelta mut asuu Helsingissä. Se on tehny viime aikoina huvikseen sillon tällön YouTube-videoita (“tilaa kanava ja paina kellon kuvaa niin saat ilmotukset uusista videoista”). Silt on kans julkastu pari kirjotusta, esim. viime vuonna novelli The Grand Design Kontur-lehdessä ja runo(?) This Is Meant To Be No Niin -lehdessä. Nyt se tekee muun muas tätä Scrollia josta ylhääl enemmän ja sellasta Formula-videoo joka mahollisesti ilmestyy ens vuonna.