Uutiset

Saaren kartanon residenssi

23.08.2016

Henri Terho: Taide auttaa luottamaan ihmisiin

Saaren kartanon johtokunnassa vaikuttavan Henri Terhon mielestä tiede ja taide luovat uskoa siihen, miten taitavia voimme olla, kun vain saamme siihen mahdollisuuden.






Valtava, liikkuva kukkainstallaatio täyttää Kiasman ylätasanteen.

”Onpa hieno!” hihkaisee Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Henri Terho ja ihailee teosta etäältä. Terho on esimerkki ihmisestä, jolle taide on paitsi työ myös elämäntapa. Taide on läsnä Terhon elämässä päivittäin, eikä aina erota, onko se työtä vai vapaa-aikaa. Terho työskentelee erityisasiantuntijana Taiteen edistämiskeskuksessa ja on mukana tekemässä muun muassa apurahapäätöksiä.

Loputon innostus taiteeseen toi Terhon mukaan myös Saaren kartanon johtokuntaan vuonna 2015.

”Saaren kartano on todella hieno esimerkki taiteen ehdoilla toimivasta yhteisöstä, jossa taiteilijan ei tarvitse perustella työtään kenellekään. Lähtökohta on se, että taide on tärkeää ja kiinnostavaa”, hän kehuu.

Paine perustella

Terho myöntää, että nykypäivänä mahdollisuus keskittyä vain luovaan työhön on harvinaisempaa kuin ennen. Perinteinen ajatus siitä, että taide olisi itsessään tärkeää ja merkityksellistä on poissa muodista. Valtavirrassa kaivataan perusteluja ja selityksiä.

”On päivänselvää, että taiteen tekemistä joutuu perustelemaan jatkuvasti enemmän”, hän harmittelee.

Taiteilijoiden ja tutkijoiden on tärkeä päästä hiljentymään, sillä mahdollisuus rauhoittua saa ajatukset virtaamaan. Terho itse saa parhaat ideansa lenkkeillessään Aurajoen rannalla.

”Ensin tulee se tietty tyhjyys ja sitten pulppuaminen”, hän kuvailee.

Terhon mielestä Saaren kartanon mahdollistama yhteistyö tieteen ja taiteen välillä on hedelmällistä. Taiteilijoita ja tutkijoita yhdistää taipumus sukeltaa työhönsä intohimolla.

”Vaikka metodit ovat erilaisia, välineet ovat erilaisia ja lähestymistavat ovat erilaisia, niin uppoutuminen asiaan on yhteistä. Intohimo ruokkii intohimoa”, hän pohtii.

Terho puhuu myös omasta kokemuksesta, sillä hän on päätynyt taidemaailmaan tutkijana. Hyppy populaarimusiikin tutkijan saappaista taidemaailman vaikuttajaksi oli luonteva, sillä yhteydet kulttuurin maailman syntyivät jo opiskeluaikana.

Tee toisin!

Onko taiteella itseisarvoa? ”Ehdottomasti!” Terho huudahtaa. ”Taiteen ydin on kuitenkin se, että tekee asioita toisin, kokeilee, etsii. Ei taide voi sellaista, jossa tulos on tiedossa etukäteen, vaan sen täytyy olla yhteys tuntemattomaan”, hän pohtii.

Hymy ei hyydy, mutta keskustelu taiteen välinearvosta saa Terhon harmistumaan. Eniten häntä huolestuttaa taiteen hakeutuminen vain isoihin keskuksiin, etenkin Helsinkiin. Alueellinen eriarvoistuminen uhkaa viedä kauempana asuvien mahdollisuudet arkisiin kohtaamisiin taidemaailman kanssa.

”Tässä, missä me nyt istutaan”, Terho sanoo ja viittaa kädellään ympärilleen, ”taide on tasan kaikkien saatavilla. Jos meidän Suomi muuttuu sellaiseksi, että tavatakseen taiteilijan on tultava kasvukeskuksiin, niin silloin on menetetty jotain syvästi.”

Ja toden totta, taidemuseo Kiasman kahvila on kesäisenä tiistai-aamunakin täynnä ihmisiä. Täällä taiteen läsnäolon tuntee ihan toisella tavalla.

Kokeillaan rajoja

Monelle taidemaailma vaikuttaa eliitti-instituutiolta. Taidetta pitäisi ymmärtää, jotta siitä voisi nauttia. Terhon mielestä tärkeintä ei ole ymmärtää vaikeaselkoista puhetta taiteesta. Sen sijaan taide pitää kokea itse, muuten se voi jäädä vieraaksi ja etäiseksi.

”Sehän on ihan absurdi asia, että taidetta pitäisi yrittää jotenkin ymmärtää niin, että joku pureskelee sen valmiiksi ja sitten pitäisi ymmärtää sitä pureskeltua kertomusta!” hän huokaa.

Terho innostuu silminnähden siitä, että taide on tullut museoista ulos kaduille esimerkiksi valotaiteen muodossa. Se synnyttää uudenlaisia kohtaamisia ja tavoittaa heidätkin, jotka eivät itse hakeudu taiteen äärelle. ”Enää ei oleteta, että vain museossa voi nähdä taidetta. Jokainen kokemus saattaa olla se laukaiseva kokemusm joka saa ihmisen kiinnostumaan taiteesta”, hän uskoo.

Henri Terhon mielestä jokaisen meistä pitäisi päästä koettelemaan rajojaan tarpeeksi. Siinä tieteen ja taiteen tekijät ovat hänen mielestään edelläkävijöitä.

”Taiteen ja tieteen ansiosta meillä on koko ajan ympärillämme ihmisiä, jotka luovat uskoa siihen, miten taitava ihminen voi olla. Siihen vain pitää antaa tilaisuus. Taide ylläpitää luottamuksen ihmiseen.”

Kohtaamisia syntyy, kun… kiinnostuu aidosti toisesta ihmisestä.

Kohtaamisia ei synny, kun… kiireestä tulee itseisarvo.

Elämäni merkittävimmät kohtaamiset… ovat tapahtuneet sattumalta.

BIO:

Henri Terho, 47 on Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija ja Saaren Kartanon johtokunnan jäsen vuodesta 2015.

Asuu Turussa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Vapaa-ajallaan tuomaroi jalkapalloa ja juoksee pitkin Aurajoen rantoja.