Uutiset

Saaren kartanon residenssi

13.06.2024

Anni Sundbackalle keskeisintä työssä on taiteen vapaus ja itseisarvo

Kuva: Jussi Virkkumaa

Anni Sundbacka aloittaa kesäkuun puolivälissä Saaren kartanon residenssin johtajan sijaisena. Residenssin johtaja Leena Kela jää opintovapaalle runsaaksi vuodeksi jatkamaan ja viimeistelemään taiteellisen tutkimuksen väitöskirjaansa.

Koulutukseltaan Anni on filosofian maisteri yleisestä kirjallisuustieteestä. Hän suuntautui opinnoissani kuitenkin esittävän taiteen tutkimukseen, ja hänen pöytälaatikossaan on myös hetken ollut väitöskirja esitystaiteen poliittisista ulottuvuuksista, joka ehkä vielä tulevaisuudessa näkee päivänvalon. ”Humanistitaustani lisäksi olen koulutukseltani leipuri-kondiittori, tosin leipominen on lähinnä suuntautunut perheelle ja lähipiiriin. Käsillä tekemiseen syventyminen antaa hyvää tasapainoa ajatteluun ja vuorovaikutukseen perustuvaan työhön”, Anni kertoo.

Ennen pestiä Saaren kartanon residenssissä Anni työskenteli Turun AMK:n Taideakatemiassa esittävien taiteiden tuotannon opettajana. Valtaosan urasta hän on tehnyt taiteen vapaalla kentällä esimerkiksi nykynukketeatterin ja performanssin parissa toiminnanjohtajana ja tuottajana.

”Taiteen vapaan kentän tuntemisen ja freelance-taustani vuoksi taiteilijan työskentelyedellytykset ovat erittäin lähellä sydäntäni. Tämä on korostunut nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä ja erityisesti nuorten ja alalle siirtyvien tekijöiden kanssa työskennellessä. Olen myös kiinnostunut työyhteisöjen kehittämisestä ja hyvinvoinnista. Kaiken hallinnollisen ja organisatorisenkin työn ytimessä on itselleni kuitenkin aina taiteen vapaus ja itseisarvo”, Anni kertoo.

”Odotan uudelta työltä erityisesti kohtaamisia Saaren yhteisössä, antoisaa syventymistä residenssitaiteilijoiden työskentelyyn ja mahdollisuudesta tuoda yhteen erilaisia ideoita ja vaikutteita. Arvostan myös kovasti Saaren ainutlaatuista ympäristöä ja kulttuurimaisemaa”, hän jatkaa.

Kolme kysymystä residenssin johtajalle

Millaisia odotuksia sinulla on Saaren kartanon suhteen?

Odotan innolla työskentelyä säätiön monipuolisessa ammattilaisten joukossa ja Saaren ainutlaatuisessa ympäristössä. Erityisesti odotan Saaren kesäasukkaiden tapaamista – kesän residenssiläisten lisäksi siis arvokasta maisemanhoitotyötä tekevien lampaiden.

Mitä tykkäät puuhailla töiden ulkopuolella?

Vapaa-aikaa vietän puutarha- ja pihatöissä ja talvisin avannossa. Kirjallisuustieteilijän tausta näkyy myös lukuharrastuksessa.

Mikä eläin olisit?

Olisin aamuvarhain liikkeellä oleva kettu.