Taide ja puutarha

Nykytaiteesta halutaan tehdä tärkeä osa Lauttasaaren kartanon toimintaa. Kartanoon ja kartanon puistoon hankitaan taidetta prosenttiperiaatteen mukaan. Säätiö on varannut taidehankintoihin noin kolme prosenttia kartanon kunnostuksen arvioiduista kokonaiskustannuksista. Kartanon puutarhaan on palautettu Bengt Schalinin muotopuutarhasuunnitelmat 1920-luvulta ja siellä tullaan näkemään julkista nykytaidetta. Suurin teoskokonaisuus on taiteilijapari nabbteerin Lahopuutarha.

Janne Nabbin ja Maria Teerin teos Lahopuutarha valittiin Lauttasaaren kartanon puiston tulevaksi taideteokseksi vuonna 2017 järjestetyn kutsukilpailun kautta. Lahopuutarha on monimuotoinen ja muuttuva teosten ja interventioiden rykelmä, josta tulee taiteilijoiden mukaan kartanoa ympäröivän muotopuutarhan anarkistinen lisäosa. Janne Nabb ja Maria Teeri ovat kertoneet, että he haluavat Lahopuutarhan tarkentavan ihmisen katsetta ja toimintaa uudelleen muodostamalla rakennettuun puistoympäristöön odottamattomia kohtaamisia ja monilajisia yhteisöjä. Teoskokonaisuus myös piirtää näkyväksi ihmisten ja muiden kuin ihmisten olemassaoloa erottamattomasti toisiinsa kietoutuvina kiertokulkuina.

”Lahopuutarhan teokset alkavat valmistua vasta, kun ne on asetettu paikoilleen. Meitä kiinnostaa teoksen muuttuminen ja hidas hajoaminen. Kaupunkiympäristössä ravinteiden kiertokulkujen tietyt hajoamiseen liittyvät vaiheet on usein siivottu pois ihmisasukkaiden arkisesta ympäristöstä. Haluamme palauttaa nämä välttämättömät ja runollisetkin prosessit taas näkyville, niiltä osin kun ihminen niitä pystyy havaitsemaan. Olisi hienoa, jos teos voisi samalla toimia jollekin vaikkapa konkreettisena tai vertauskuvallisena ravintona, suojana tai levähdyspaikkana”, Janne Nabb ja Maria Teeri sanovat.

 

Lue lisää Lahopuutarha-teoksesta ja kutsukilpailusta
Lue lisää kartanon puiston kunnostuksesta