Uutiset

Taide

25.04.2019

Yhteisötaiteen triennaali 2019 kysyy, mikä on yhteisötaiteen potentiaali

Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin järjestämän Yhteisötaiteen triennaali 2019: Äänenavaus -tapahtuman taiteilijat ja yhteisöt on valittu. Toukokuun aikana yhteisötaiteilijat ja paikalliset yhteisöt toteuttavat eri residensseissä yhteensä kuusi yhteisötaideprojektia. Triennaali huipentuu Yhteisötaiteen äänet -seminaariin Lauttasaaren kartanossa Helsingissä 7.–8. kesäkuuta.


Kolmen vuoden välein järjestettävän Yhteisötaiteen triennaalin painopisteinä ovat tänä vuonna yhteisötaiteellisten prosessien tutkiminen ja yhteisötaiteen erilaiset äänet. Äänenavaus merkitsee jonkin uuden alkua, mutta myös taidetta ylläpitävää praktiikkaa ja toistuvaa huoltoa taiteentekemiselle. Triennaali pyrkii avaamaan alustan yhteisötaidetta syventävälle pohdinnalle.

”Yhteisötaiteellisia prosesseja on tutkittu vain vähän. Valmistuvat teokset ovat perinteisen taidekritiikin ulottumattomissa. Haluamme herättää keskustelua yhteisötaiteesta ja sen merkityksistä ja pohtia, miten määritellään yhteisötaiteen taiteellinen laatu? Miten sitä voisi tutkia?” Äänenavaus-triennaalin koordinaattori Veera Lehtola pohtii.

Triennaalin erityinen kiinnostus kohdistuu estetiikan, etiikan ja vallan kysymyksiin.

”Kenen ääni kuuluu yhteisötaiteessa ja miksi? Yhteisötaiteelliset projektit vaikuttavat suoraan niihin osallistuneisiin, mutta myös paljon laajemmin yhteiskunnallisesti moneen, usein vielä tutkimattomaan suuntaan. Olisiko yhteisötaiteella myös radikaalia potentiaalia taiteen ja kulttuurin uudistajana?” Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch kysyy.

Triennaalin taiteilijoiksi on valittu teatteri- ja sirkustaiteilija Meri-Maija Näykki, joka tekee teosta mynämäkeläisen ryhmän kanssa, kuvataiteilija Pauliina Pesonen, joka työskentelee Mynämäellä Nuorten Työpajatoiminnan asiakkaiden kanssa, ja tanssija, koreografi Anni Puuperä, joka tekee projektia Mynämäen seudun kotiseutuyhdistyksen Wirmo-Seura ry:n kanssa.

Lisäksi projekteja tehdään Lempäälässä Kulttuurikeskus PiiPoossa, jossa työskentelee elokuvaohjaaja Kirsi Marie Liimatainen Lempäälän kunnan työntekijöiden kanssa sekä Lauttasaaressa Helsingissä, jossa lauttasaarelaiset tekevät katutaidetta yhteisötaiteilija Heidi Hännisen johdolla. Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch toteuttaa projektin Saaren Seireenien kanssa Mietoisissa.

Taiteen tekijät, niin taiteilijat kuin osallistujat, tutkivat triennaalissa yhteistä prosessiaan. Heidän lisäkseen triennaalin vetäjät, yhteisötaiteilijat Pia Bartsch ja Veera Lehtola, ovat kutsuneet tutkija Anu Laukkasen, kriitikko Maria Säkön ja vapaa kirjoittaja Sanna Lipposen mukaan pohtimaan kirjoituksillaan yhteisötaiteellisten teosten muodostumista sekä teosten vaikutuksia taidemaailmassa ja sen ulkopuolella.

 

Tervetuloa Yhteisötaiteen äänet -seminaariin!

Triennaaliteoksia, tekijöitä ja kirjoittajien puheenvuoroja esitellään ja niistä keskustellaan Yhteisötaiteen äänet -seminaarissa Lauttasaaren kartanossa 7. kesäkuuta. Seminaari on avoin kaikille yhteisötaiteesta ja sen kehittämisestä kiinnostuneille toimijoille.

Yhteisötaiteen äänet -seminaarin ohjelma

Ilmoittaudu tapahtumaan täällä.

Lisätietoja

Yhteisötaiteilija Pia Bartsch, pia.bartsch@koneensaatio.fi, 040 720 9735

Koordinaattori Veera Lehtola, veera.lehtola@koneensaatio.fi, 044 742 0742,