Tapahtumat

Yhteisötaiteen äänet -seminaari 7.–8.6.2019

07.06.2019

Miten määritellään yhteisötaiteen taiteellinen laatu? Miten sitä voisi tutkia? Kenen ääni yhteisötaiteessa kuuluu ja miksi? Koneen Säätiön Saaren kartano kutsuu kaikki yhteisötaiteesta ja sen kehittämisestä kiinnostuneet keskustelemaan yhteisötaiteesta Lauttasaaren kartanoon 7.–8.6.2019.

Aika ja paikka: Perjantai 7.6. klo 10.00–16.00 ja lauantai 8.6. klo 11–16.00, Lauttasaaren kartano (Otavantie 10, Helsinki, esteetön sisäänkäynti Kauppaneuvoksentien puolelta) 

Koneen Säätiön Saaren kartanon residenssi järjestää keväällä Yhteisötaiteen triennaali 2019: Äänenavaus -tapahtumakokonaisuuden. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä kulttuurikeskus PiiPoon kanssa. Vuoden painopisteenä on yhteisötaiteellisten prosessien tarkkailu ja tutkiminen. Taiteen tekijät, niin taiteilijat kuin osallistujatkin, sekä ulkopuoliset tutkijat ja kirjoittajat pohtivat yhteisötaiteellisten teosten muodostumista ja niiden vaikutuksia taidemaailmassa ja sen ulkopuolella.

Keväällä 2019 yhteisötaiteilijat ja paikalliset yhteisöt toteuttavat kuusi yhteisötaideprojektia Mynämäellä, Lempäälässä sekä Lauttasaaressa. Kolme kirjoittajaa tutkija Anu Laukkanen, vapaa kirjoittaja Sanna Lipponen sekä taidekriitikko Maria Säkö seuraavat ja kirjoittavat prosessin kulusta.

Triennaaliteoksia ja kirjoittajien puheenvuoroja esitellään ja niistä keskustellaan Lauttasaaren kartanolla järjestettävässä Yhteisötaiteen äänet -seminaarissa 7.–8.6.2019. Seminaarissa pohditaan yhteisötaiteen taiteellista laatua, kritiikin kysymystä ja erilaisten yhteisöjen äänen merkitystä taiteessa.

Perjantaina 7.6. kello 10–16 esitellään triennaalissa toteutettuja yhteisötaideprojekteja, joista kertovat Mynämäellä, Lempäälässä sekä Lauttasaaressa paikallisten yhteisöjen kanssa työskennelleet taiteilijat Heidi HänninenKirsi Marie LiimatainenMeri-Maija NäykkiPauliina PesonenAnni Puuperä sekä Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch.

Triennaaliprojekteja seuranneet tutkija Anu Laukkanen, vapaa kirjoittaja Sanna Lipponen sekä kriitikko Maria Säkö keskustelevat taiteilijoiden kanssa yhteisötaiteen keskeisistä kysymyksistä. Mukana keskusteluissa on Taideyliopisto CERADA (Center for Educational Development and Research) -tutkimuskeskuksen johtaja Kai Lehikoinen.

Lauantain 8.6. ohjelma on toiminnallinen. Äänessä ovat projekteihin osallistuneet ihmiset ja taiteilijat, jotka pohtivat yhdessä yhteisötaiteen mahdollisuuksia ja triennaalin kulkua.

Tilaisuuden kieli on suomi. Seminaari on maksuton.
Voit ilmoittautua joko molempiin tai vain toiseen päivään.

Tapahtumaan voit ilmoittautua täällä.
Ilmoittautuminen on sitova. Osallistujat saavat sähköpostitse vahvistuksen osallistumisestaan.

 

SEMINAARIOHJELMA

Perjantai 7.6.2019 

Päivän aikana tutustutaan kuuteen triennaalin aikana toteutettuun teokseen.
Taiteen ammattilaiset tutkivat yhteisötaidetta sekä keskustelevat esille nousevista kysymyksistä. Ohjelman kesto klo 10–16.

10.00 Aamukahvi ja tervetuliaissanat: Anna Talasniemi, Leena Kela, Veera Lehtola ja Riku Laakkonen
10.20 Nuoria, vanhoja – taide on kaikkien perusoikeus

 • Nuorten työpajatoiminnan osallistujien ja Pauliina Pesosen videotaideprojektin esittely
 • Saaren Seireenien ja Pia Bartschin teoksen esittely
 • Tutkija Anu Laukkasen puheenvuoro
 • Filosofian tohtori Kai Lehikoinen keskustelee tutkija Anu Laukkasen, taiteilijoiden Pauliina Pesosen ja Pia Bartschin sekä yleisön kanssa: Millaista radikaalia potentiaalia yhteisötaiteella voi olla yhteiskunnan ja taiteen kentän uudistajana?

11.40 Mynämäkeläiset liikkuvat – Mikä yhteisötaiteessa on taidetta?

 • Mynämäen asukkaiden ryhmän ja Meri-Maija Näykin teoksen esittely
 • Mynämäkeläisten nuorten ja Anni Puuperän teoksen esittely
 • Taidekriitikko Maria Säkön puheenvuoro
 • Kai Lehikoinen keskustelee taidekriitikko Maria Säkön, taiteilijoiden Meri-Maija Näykin ja Anni Puuperän sekä yleisön kanssa: Miten voidaan määritellä taiteellinen laatu yhteisötaiteessa? Mitä yhteisötaiteen kritiikin tulisi ottaa huomioon?

13.00 Omakustanteinen lounas
14.00 Naapureita tai työkavereita – taide toisinkatsomisen välineenä

 • Lauttasaaren asukkaiden ja Heidi Hännisen teoksen esittely
 • Lempäälän kunnan työntekijöiden ja Kirsi Liimataisen teoksen esittely
 • Vapaan kirjoittajan Sanna Lipposen puheenvuoro
 • Kai Lehikoinen keskustelee vapaan kirjoittajan Sanna Lipposen, taiteilijoiden Heidi Hännisen ja Kirsi Liimataisen sekä yleisön kanssa: Miten yhteisön ääni kuuluu yhteisötaiteessa? Miten luoda tasa-arvoista dialogia?

15.20 Loppukeskustelu
16.00 Tilaisuus päättyy

Lauantai 8.6.2019

Lauantaina syvennymme taiteilijoiden ja yhteisöosallistujien väliseen vuorovaikutukseen. Tekijöiden oma ääni kajahtaa, kun yhteisöt ja taiteilijat ohjaavat yleisöä teoksien syntyvaiheisiin omien kokemustensa kautta. Yhteisötaiteen kiperiin kysymyksiin paneudutaan myös harjoitteiden ja keskustelujen avulla. Ohjelman kesto klo 11–16.

11.00 Manifestikahvit
11.30 Mitä yhteisötaiteellisissa törmäyksissä syntyy ja mitä siitä opimme?

 • Nuorten Työpajatoiminnan osallistujien kommentteja videoteoksesta ja sen tekemisestä
 • Lempäälän kunnan työntekijät – matka luovuuden lähteelle
 • Saaren Seireenit jakavat ajankohtaisia huoliaan sekä kulmakunnan pelastamisyrityksiään

12.45 Omakustanteinen lounas
13.45 Ajatuksia uskaltamisesta. Millaisia rajoja yhteisötaide tuo näkyväksi? Miten taide voi huutaa tai kuiskata?

 • Mynämäen asukkaat astuvat mukavuusalueensa ulkopuolelle
 • Mynämäkeläisten nuorten ehdotuksia perinteiden uusista tulkinnoista

14.35 Loppukeskustelu
15.00 Tervetuloa katutaideavajaisiin!
Lähtö kävelyretkelle lauttasaarelaisten opastuksella juuri valmistuneen seinämaalaukseen avajaisjuhliin.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Otamme säätiön tapahtumissa valokuvia, joita käytetään säätiön omilla viestintäkanavilla, esimerkiksi verkkosivuilla ja uutiskirjeessä. Jos toivot, ettet esiinny kuvissa, olethan yhteydessä (saari@koneensaatio.fi) viimeistään tapahtumaa seuraavana arkipäivänä. Tapahtumamme ovat syrjinnästä vapaita tiloja, joissa ei suvaita rasismia, seksismiä, vamman tai terveydentilan perusteella syrjimistä (ableismia), trans– eikä homofobiaa niiden laajassa merkityksessä.