Uutiset

Taide

11.01.2022

Kahvila Puhurissa avautui Gábor Arion ja Emma Johanna Kudászin näyttely

Gábor Arion ja Emma Johanna Kudász: Skew Lines, 2021, pigment print on paper.

Punaisen huvilan kahvila Puhurissa nähdään tänä vuonna näyttely isältä ja tyttäreltä: unkarilaisen valokuvataiteilija Arion Kudászin ja hänen tyttärensä Emman yhteinen Responsibility Check.

Vuoden loppuun esillä oleva Responsibility Check -näyttely koostuu Arion Kudászin (s. 1978) valokuvista, joissa esiintyy hänen tyttärensä Emma Kudász (s. 2008).

Mitä tekisit, jos minulle tapahtuisi jotain todella pahaa? Jos esimerkiksi putoaisin kalliolta tai sairastuisin vakavasti? Mitä tekisit, jos eksyisin tai minut kidnapattaisiin? Ja mitä tekisit, jos käärme purisi minua tai jos hukkuisin järveen tai jos saisin haavan tällä veitsellä leikatessani? 

Miten reagoisit, jos tekisin tahallani jotain pahaa – vaikka kaataisin vettä kenkiisi tai tekisin jotain noloa ystäviesi edessä tai en koskaan hymyilisi tai piilottaisin läppärisi roskakoriin? Itkisitkö vai olisitko vihainen minulle? Katuisitko riitojamme; toivoisitko olleesi ystävällisempi minua kohtaan? Unohtaisitko minut, jos kuolisin? 

Emma täytti kolmetoista marraskuussa. Hän tuli kanssani kahden kuukauden matkalle Suomeen yhteistä teostamme tekemään. Yhteistyömme oli rakkauden ja vihan vuoristorata, joka heittelehti äärimmäisyydestä toiseen loukkausten ja kiintymyksen välillä, kun hänen murrosiän persoonallisuutensa aaltoili aikuisen naisen ja avuttoman lapsen välillä. Hänen kasvava itsenäisyytensä koetteli suhteemme rajoja. Sain äkillisen ja säälimättömän oivalluksen, että asemaani suojelevana isähahmona ei tarvita enää kauaa.  

Opit itseäsi varten, et minua – näin ulvoo nuoruudestani peräisin oleva punk-yhtye uhmakkaasti laulussaan. Mutta valmistavatko Emman opit koulussa häntä kuvitteellista tulevaa elämää varten opettamatta hänelle, että valmistautuessaan siihen elämään hän jo elää sitä? Koulussa kertynyt faktatieto heittää pitkän varjon tunneperäisiin valmistautumisiimme. 

Kouluvuosieni jälkeen unohdin kuinka ratkaista toisen asteen yhtälöitä, mutta en saanut lainkaan oppia siihen, kuinka hyväksyä tyttäreni kasvava ja kukoistava persoonallisuus. Kompastelen tuhoisien koettelemusten ja virheiden läpi yrittäessäni olla parempi isä ja toivon, että aiheutan enemmän hyötyä kuin haittaa matkan varrella. Peilaan salaa hänen kysymyksiään omiin epävarmuuksiini. 

Häpeätkö minua, kun tulen vanhemmaksi? Loukkaannutko, kun en enää tunnista kasvojasi? Annatko minulle anteeksi, etten ole aina ollut tukenasi? Kostatko virheeni? Kadutko riitojamme? Toivotko, että olisit ollut ystävällisempi minulle? Unohdatko minut, jos kuolen? 

Kahvila Puhurin näyttelyt esittelevät teoksia taiteilijoilta, jotka ovat työskennelleet Koneen Säätiön ylläpitämässä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssissä Mynämäellä. Gábor Arion Kudász ja Emma Johanna Kudász työskentelivät residenssissä syksyllä 2021. 

www.arionkudaz.com