Uutiset

Taide

06.07.2017

Medusan lautta SuomiAreenassa etsii syyllistä suurten onnettomuuksien takana

Koneen Säätiön Saaren kartano ja Taiteen edistämiskeskus esittävät SuomiAreenassa torstaina 13. heinäkuuta yhteisötaiteellisen esityksen Medusan lautta sekä järjestävät työpajoja.






MTV:n lavalla Torivartissa nähdään yhteisötaiteellinen teos Medusan lautta – Elävä maalaus, jonka ovat työstäneet ranskalaisen maalarin Théodore Géricault’n (1791–1824) kuuluisan Le Radeau de la Méduse -maalauksen innoittamina Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch, yhteisöpedagogi-opiskelija Titta Brunou ja Rauhan tyttäret -ryhmä. Medusan lautta herättää henkiin 1816 Senegaliin matkanneen ranskalaislaivan tragedian, jossa kapteenin tekemät virheet aiheuttivat 150 ihmisen kuoleman.

Esityksen metodina on elävä maalaus, tableau vivant, joka on 1800-luvulla Ranskassa kehitetty taidemuoto. Siinä esittäjät tutkivat valitsemaansa taideteosta ja jäljittelevät sen esityksenä yleisölle. Géricault’n maalaus ikuisti nykyisen Mauritanian edustalla vuonna 1816 tapahtuneen onnettomuuden, jossa Senegaliin matkalla ollut ranskalaislaiva ajoi karille taitamattoman ja ylimielisen kapteenin tekemien virheiden vuoksi. Kaikki laivan matkustajat ja miehistö eivät mahtuneet pelastusveneisiin, joten laivan osista kyhättiin lautta, jolle 147 matkustajaa jätettiin ajelehtimaan ilman ruokaa ja vettä. Vain 10 lautalla ollutta ihmistä pelastui.

Onnettomuus aiheutti aikanaan suuren skandaalin. Géricault’n maalauksen valmistuttua 1819 aihe oli edelleen poliittisesti arka ja maalaus sai ristiriitaisen vastaanoton. Se kuitenkin sinetöi taiteilijan maineen yhtenä ranskalaisen romanttisen kauden tärkeimpänä maalarina. Valtavankokoinen maalaus on nykyisin esillä Louvressa.

Medusan lautta -esitys päättyy runoilija Daniil Kozlovin lyyriseen manifestiin, joka puolustaa itseisarvoja ja uhanalaisia maailmankatsomuksia.

”Maalauksen kuvaamasta onnettomuudesta voi vetää yhteyden niihin katastrofeihin, jotka tapahtuvat tälläkin hetkellä esimerkiksi Välimerellä. Haluamme esityksellä kohdistaa katseemme syyllisiin menetettyjen ihmishenkien takana. Ranskalaislaivan hirvittävän tragedian takana oli kapteenin paikan itselleen poliittisesti pelannut kreivi Hugues Duroy de Chaumereys, joka ei ollut ohjannut laivaa pariinkymmeneen vuoteen. Ketkä ovat syyllisiä tämän päivän tragedioihin?” kysyy Pia Bartsch.

 

Työpajoissa opetellaan kirjoittamaan manifesti ja piirtämään feminististä sarjakuvaa

Kansalaistorilla järjestetään Tee se itse -minifestivaali, jonka teltassa osallistujat voivat kirjoittaa Daniil Kozlovin kanssa oman manifestinsa tai kuunnella Rauhan tytärten kokemuksia yhteisötaiteen tekemisestä.

Lisäksi teltassa voi osallistua Emmi Valveen vetämään feministisen sarjakuvan työpajaan tai tutustua Katri Tellan ohjaamaan Porin lastenkulttuurikeskuksen Talouskupla-taideprojektiin, jossa erityisnuoret tutkivat taloutta taiteen keinoin.

Esitys ja pajat ovat kaikille avoimia ja niihin on vapaa pääsy. Ne ovat osa Ääneen! -projektia, jossa yhteisötaiteellisten toimintojen ja väliintulojen kautta kehitetään työkaluja oman äänen kuuluvaksi saamiseen. Torivartin ja Tee se itse -tapahtuman järjestävät Koneen Säätiön Saaren kartano ja Taiteen edistämiskeskus.

 

Ohjelma

Torstai 13.7. klo 14.20–14.40 Torivartti, Kansalaistorin MTV-lava Rauhan tyttäret, Pia Bartsch, Titta Brunou ja Daniil Kozlov: Medusan lautta – elävä maalaus

Työryhmä: Pia Bartsch, Titta Brunou Rauhan tyttäret: Raili Rinne, Minna Rinne, Marjo Rinne, Pirkko Lyly, Sari Mäkitalo, Emma Mäkitalo, Hertta Lindholm-Ventola, Terttu Suomela, Teea Suomela, Michelle Saikkonen ja Sade Brunou Sello: Sampo Puukko Lavasteet ja tekninen apu: Juha Laine, Olga Raitanen, Myrsky Brunou

Torstai 13.7. klo 10–17 Kansalaistori, teltta 47B 10.00–12.00 Daniil Kozlov: Manifesti-paja 12.00–13.30 Talouskupla 13.30–16.00 Emmi Valve: Feministinen sarjakuva -työpaja 16.00–17.00 Keskustelu yhteisötaiteen tekemisestä Rauhan tytärten kanssa

Perjantai 14.7. klo 10–15 Kansalaistori, teltta 47B 10.00–12.00 Toni Lehtola: Protestimusiikkipaja 12.00–13.30 Talouskupla 13.30–15.00 Avointa työpajatoimintaa

Lämpimästi tervetuloa!