Tarinat ja julkaisut

22.12.2015

Triennaalitaiteilijat Saaren kartanossa 2016

Keväällä 2016 järjestetään ensimmäistä kertaa VASTAAN+OTTO-niminen yhteisötaiteen triennaali, jonka aikana maalis–huhtikuussa 2016 Saaren kartanolla työskentelee viisi kutsuttua taiteilijaa yhteisötaiteellisten projektien parissa.

KALLE HAMM & DZAMIL KAMANGER

Kalle Hamm (s. 1969, Rauma) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hamm valmistui Lahden taideinstituutista vuonna 1994 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2002. Hammin teokset käsittelevät kulttuurisia kohtaamisia ja niiden vaikutuksia sekä historiallisessa että tämän päivän kontekstissa.

Dzamil Kamanger (s. 1948, Iran) on kurditaustainen kuvataiteilija. Vuodesta 1994 hän on asunut Helsingissä. Kamanger valmistui keraamikoksi vuonna 1973 Kermanshahin yliopistosta. Hänen taiteessaan nousevat esiin omakohtaiset kokemukset pakolaisena, ja lisäksi hän hyödyntää taiteessaan perinteisiä iranilaisia käsityötekniikoita.

Hamm ja Kamanger ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1999. Heidän taiteessaan nousee esiin marginaalin asema valtavirtakulttuurissa. Teoksissaan Hamm ja Kamanger tarkastelevat kulttuurista vuorovaikutusta sekä ihmisten ja kasvien globaalia liikkumista. Teosten teemat vaihtelevat maahantuoduista siirtolaistuotteista tarinoihin hylätystä iranilaisesta kylästä. Teokset sijoittuvat taiteen, designin ja käsityön välimaastoon ja niiden lähtökohtina ovat usein jokapäiväiset asiat ja ilmiöt.

Immigrant Gardensissa (2006) teemana olivat tuttujen koriste- ja ruokakasvien globaalit reitit. Teos esitti kasvit aktiivisina toimijoina, jotka olivat määrätietoisesti levittäytyneet ympäri maailmaa.

Hammin ja Kamangerin töissä henkilökohtainen on poliittista ja yksityisestä tulee yleistä. On olemassa monia eri tapoja olla ihminen ja rikkoa jäykkiä normeja. Kysymykset alkuperästä saavat uusia ulottuvuuksia taiteilijoiden töissä. Samalla työt kommentoivat maailman tilaa, joka perustuu hyödykkeiden ja ihmisten perinteiseen kiertoon.

Lue lisää:

http://beelsebub.org/

http://www.hiap.fi/artist/kalle-hamm-dzamil-kamanger

ISHMAEL FALKE & SANDRINA LINDGREN

Ishmael Falke (s. 1977, Israel) on nukketeatteri- ja performanssitaiteilija sekä opettaja. Falke valmistui Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian nukketeatterilinjalta vuonna 2005. Työssään hän on kiinnostunut tilojen ja materiaalien kertomista tarinoista ja ideoista, kehon uudelleenmäärittelystä, vastakohdista sekä vanhojen ja tuttujen tarinoiden purkamisesta ja uudelleenrakentamisesta. Falken työt koettelevat nukketeatterin rajoja. Lisäksi hän työskentelee usein yhdessä muiden alojen taiteilijoiden kanssa.

Falken töitä on ollut esillä muun muassa Suomessa, Israelissa, Venäjällä, Brasiliassa ja useissa Euroopan maissa. Falke on myös julkaissut kaksi nukketeatteria käsittelevää teosta: “A Room for Three” (2005) ja “Carrots, Sticks and a Black Box” (2011).

Sandrina Lindgren(s. 1986, Ruotsi) on tanssija ja performanssitaiteilija. Lindgren on valmistunut nykytanssin laitokselta Amsterdamin taidekoulusta vuonna 2010. Lisäksi hän on opiskellut koreografiaa Amsterdamissa sekä tehnyt teatteriharjoittelun Tel Avivissa, Israelissa.

Nykyisin Lindgren työskentelee tanssijana, performanssitaiteilijana, teatterintekijänä ja koreografina Suomessa, Ruotsissa ja Hollannissa. Lindgrenin työssä sekoittuvat eri taiteenlajit; teoksissaan hän liikkuu visuaalisen teatterin, fyysisen teatterin ja tanssin rajoilla. Lindgren on myös tehnyt paljon yhteistyötä eri alojen taiteilijoiden kanssa.

Lindgrenin töissä korostuvat usein ihmisluonteessa esiin nousevat banaalius, naiivius ja vaistonvarainen toiminta. Kehon liikkeiden kautta taiteilija pyrkii tarkastelemaan todellisuutta uusista näkökulmista.

Ishmael Falke ja Sandrina Lindgren perustivat vuonna 2012 visuaalisen teatterin duon LIVSMEDLETin, joka tarkoittaa suomennettuna elintarvikkeita. LIVSMEDLETissä yhdistyvät teatteri ja tanssi. Falke ja Lindgren tutkailevat teatterimaailmaa, leikitellen ja kyseenalaistaen todellisuuskäsityksiämme ja arkielämäämme. Teosten lähtökohdat ovat sekoituksessa nykyaikaista nukketeatteria, esineteatteria, fyysistä teatteria ja tanssia. Falke ja Lindgren yhdistelevät eri elementtejä yllättäviin ja epäkonventionaalisiinkin tarinankerronnan keinoihin, materiaaleihin ja työskentelymetodeihin.

LIVSMEDLETin töitä on esitetty tähän mennessä Tel Avivissa, Turussa, Tukholmassa, Barcelonassa, Amersfoortissa, Havannassa ja Helsingissä. Lista esityspaikoista kasvaa koko ajan.

Lue lisää:

http://ishmaelfalke.com/

http://www.sandrinalindgren.me/

http://livsmedel.tumblr.com/

http://trafikaperformance.tumblr.com/

http://urbananimation.tumblr.com/

OLGA JITLINA

Olga Jitlina (s. 1982, Venäjä) syntyi venäläis-juutalaiseen perheeseen. Hän on suorittanut tutkinnot filologiasta (2005) sekä taiteen historiasta ja teoriasta (2007). Jitlinan taiteen keskeisiä teemoja ovat siirtolaisuus, eriarvoisuus, luova luokka, huumori aseena sekä utopistiset visiot.

Jitlina näkee taiteensa olevan sosiaalisesti latautuneen venäläisen taiteen jatkumossa, joka alkoi 1800-luvun jälkipuoliskolla Vaeltajat-nimisestä (peredvižnikit) taiteilijajoukosta. Jitlina jakaa heidän käsityksensä taideteoksista julkisina ilmauksina ja syvällisen kiinnostuksen yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Jitlina ei työssään yritä pelkästään kuvailla tai protestoida traagisia tilanteita, joihin historia, hallinto ja oma passiivisuutemme saattavat meidät ajaa, vaan hän pyrkii myös löytämään niistä teitä ulos huumorin, paradoksaalisten tulkintojen ja mielikuvituksen keinoin.

Taiteessaan Jitlina analysoi muun muassa kansallisuuksiin ja yhteiskuntaluokkiin liittyvää politiikkaa, urbaania muutosta, post-neuvostoaikaista historiaa sekä sukupuoleen liittyviä ongelmia Ikean ja Internetin aikakaudella.

Lue lisää:

http://immigrant-movement.us/wordpress/olga-zhitlina/

http://www.visibleproject.org/blog/award/award-2015/olga-jitlina-jon-irigoyen/

http://www.olgajitlina.info/wellcome-to-the-new-narrative-a-socially-engaged-artist-guide/