Ville Aalto

muusikko, äänitaiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Helsinkiläinen muusikko/äänitaiteilija Ville Aalto tuottaa residenssijaksollaan sähköistä linnunlaulua ja muita luontoääniä. Työn päämäärä on tammikuussa 2020 ensiesityksensä saava monikanavainen ääni-installaatio, joka pyrkii luomaan mahdollisimman realistisen kuuloisen luontoäänimaiseman yksinomaan sähköisesti tuotetuista äänistä. Hän työstää myös elektronisen musiikin levytystä, jolla sähkölinnut laulavat.

”Tuotan sähköistä linnunlaulua syntetisaattoreilla. Kuuntelen äänitteitä linnuista ja pyrin tekemään niistä mahdollisimman tarkkoja kopioita. Installaatiota varten linnunlaulua täytyy valmistaa melko suuri määrä, joten tarkkaa ja monotonista käsityötä on luvassa paljon. Kun äänimateriaalia on riittävästi, ryhdyn miksaamaan sitä monikanavaisella kaiutinjärjestelmällä toistettavaksi kokonaisuudeksi – tarkoitus on luoda kuulijaa kaikista suunnista ympäröivä, elävä ja hengittävä äänimaisema. Lisäksi tuotan materiaalia levytykselle, jolle myös osa residenssissä syntyneistä lintuäänistä päätyy”, hän kuvaa työskentelyään.

Ville Aalto on Vantaalta kotoisin oleva, Helsingissä asuva musiikintekijä ja äänitaiteilija. Hän on valmistunut äänisuunnittelijaksi Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta vuonna 2018 sekä musiikkiteknologiksi Helsingin Pop & Jazz Konservatoriolta vuonna 2011.

Itsenäisenä taiteilijana Aalto tuottaa elektronista musiikkia ja äänitaidetta syntetisaattoreita ja muita sähköisiä soittimia käyttäen. Aallon ”Alice in Underland” -EP julkaistiin vuonna 2019 ja tällä hetkellä hän työstää ”Avian Electronics” -projektia, jonka keskiössä on sähköinen linnunlaulu. Projektiin kuuluu live-esiintymisiä, vuonna 2020 julkaistava levytys sekä keinotekoisen luontoäänimaiseman luova ääni-installaatio, joka niin ikään saa ensiesityksensä vuonna 2020.

Aalto tekee musiikkia ja äänisuunnittelua myös muihin yhteyksiin, mm. esittävien taiteiden käyttöön. Aallon viimeisimmät työt osana laajempia kokonaisuuksia ovat ääni-installaatio ”Puu” (osa Wild Wild Wood -näyttelyä, tuot. Heureka & Suomen suurlähetystö, Berliini), näyttämöteos ”Ilmastokirkko: Riippuvainen ”(esitys G-duurissa) (kirj. Ronja Louhivuori & Laura Halonen), kuunnelma ”Suomenlinna 1918” (Yleisradio, ohj. Susanna Airaksinen), näyttämöteos ”Legenda pienestä luusta, osa IV – Rán” (Kolmas Tila & Turun Kaupunginteatteri, ohj. Susanna Airaksinen & Juha Malmivaara) sekä nuorallatanssia ja elektronista musiikkia törmäyttänyt kiertue-esitys VIRE (ohj. Meri-Maija Näykki). Vastapainoksi Aalto elää osan ajasta rehellistä ja täyttä rock’n’roll -elämää soittaen koskettimia Maija Vilkkumaan yhtyeessä.

Taiteilijana Aalto toivoo voivansa kiinnittää huomiota ihmisen ja luonnon toisistaan riippuvaiseen suhteeseen. Tarkoituksena on yhtäältä herättää huolta siitä kehityksestä, jossa ihminen kokee voivansa hallita, muokata ja tuhota ympäristöään ilman vakavia seuraamuksia – ja toisaalta valaa uskoa siihen, että tasapainoinen yhdessäelo muun luonnon kanssa on mahdollista ja tavoiteltavaa.