Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Esitystaide, performanssi

Inari Virmakoski

Performanssitaiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Performanssitaiteilijan työ on kolmas ammattiurani. Työelämäni aloitin röntgenhoitajana HYKSissä, jonka jälkeen työskentelin kehitysyhteistyötehtävissä Tansaniassa 1970-luvulla ja Somaliassa 1980-luvulla terveyskasvattajana tuberkuloosiprojektissa, yhteensä kahdeksan vuotta. Uskoin taiteen olevan väylä kokemuksien jakamiseen ja hakeuduin Taidekoulu MAAhan, josta valmistuin kuvataiteilijaksi vuonna 1995.

Opintojen aikana totesin performanssin olevan alani. Usein esitykseni ovat olleet katsojia osallistavia rituaaleja. Vaikka pääsin taiteilijana myöhään alkuun, on urani jatkunut jo yli 30 vuotta ja työskentelen edelleen.  Olen esiintynyt melkein kaikilla mantereilla.

Taiteeni sisältönä ovat olleet ihmisoikeudet, sodan ja rauhan kysymykset, ihmisyys, rakkaus ja luonto. Esimerkiksi teokseni ”Sweet and sour milk” vuodelta 1999, kertoi sotatilan kipeydestä ja pakolaiseksi joutumisesta, sekä pakolaisena saapuvana maahanmuuttajana, ja liittyi kokemuksiini Somaliassa.

Ilmastoteema on ollut vahvasti läsnä uusimmissa teoksissani, kuten Art Ii Biennalessa kesällä 2022, jossa teemana oli ilmassa. Installaationi koostui uuteen kävelysiltaan kiinnitetyistä suurista kangasverkoista, jotka ilmassa huojumalla konkretisoivat tuulen liikettä. Lisäksi kyläläiset osallistuivat kantamalla kulkueessa pitkää valkeaa pitsiverkkoa sillan yli.

Liikun mielelläni taiteen rajojen yli ja harppaan eri aloille tilaisuuden osuessa kohdalle. Olen esiintynyt esimerkiksi tanssiteoksissa ja musiikkiteatterikappaleissa muun muassa Kansallisteatterissa 2017 ja Lahden kaupunginteatterissa 2019.