TiTaRa – Tieteen ja taikuuden rajamailla

Tiedettä ja taidetta yhdistävä hanke selvittää, miten noitiin, alkemisteihin ja astrologeihin suhtauduttiin keskiajan ja uuden ajan alun englannin kielessä, ja soveltaa tutkimuksen tuloksia roolipelin muodossa.

Tieteen ja taikuuden rajamailla: Noidat, alkemistit ja astrologit keskiajan ja uuden ajan alun englannin kielessä -hanke (TiTaRa) selvittää, miten tieteen ja taikuuden rajamaastossa toimivista henkilöistä ­­­— alkemisteista, astrologeista ja noidista — kirjoitettiin keskiajalla ja uuden ajan alussa, ja mitä tämä kertoo heidän rooleistaan yhteiskunnassa.

Hankkeessa toteutetaan myös tutkimuksen tuloksiin pohjautuva roolipeli, jonka kautta tarkastellaan noitien, alkemistien ja astrologien asemaa aikakautensa yhteisöissä. Hanke toteutetaan Koneen Säätiön rahoituksella (2023–2025) Turun yliopiston englannin kielen oppiaineessa.

Kielen avulla muokataan mielikuvia maailmasta. Vuosisatojen takaisten ihmisten mieliin on mahdotonta päästä käsiksi suoraan, mutta historialliset tekstiaineistot ja niiden kielitieteellinen ja kirjahistoriallinen analyysi voivat kertoa meille välillisesti siitä, mitä ennen on ajateltu. TiTaRa-hanke tarkasteleekin historiallisen kielitieteen ja tekstintutkimuksen menetelmin potentiaalisesti marginaalissa olevien ryhmiä sekä tekstien kirjoittajina että kirjoittamisen kohteina.

Hanke liittyy myös tieteen kielen historiaan erityisesti astrologian ja alkemian kautta, sillä vaikka ne saattavat nykynäkökulmasta tuntua huuhaalta, ne olivat aikanaan varteenotettavia varhaisia tieteenaloja.

Selvitämme englannin- ja latinankielisten aikalaislähteiden perusteella, miten keskiajan ja uuden ajan alun Englannissa suhtauduttiin noitiin, alkemisteihin ja astrologeihin. Lisäksi tutkimme, kuinka alkemististen ja astrologisten tekstien kirjoittajat ja kopioijat itse käyttivät kieltä ja kehittivät aikansa tieteellisiä tekstilajeja. Aineistomme koostuu englannin- ja latinankielisistä teksteistä lähes vuosituhannen ajalta, 700-luvulta aina 1600-luvulle.

Hanke tuottaa uutta tietoa varhaisista tieteen ja taikuuden rajamailla toimineista henkilöistä ja heihin liittyvästä kielestä ja siten pyrkii ravistelemaan stereotyyppisiä käsityksiä alkemiasta, astrologiasta ja noituudesta. Tutkimustulosten pelillistäminen pöytäroolipelin muodossa mahdollistaa matalan kynnyksen elämyksellisen tutustumisen tutkimuksen teemoihin.