Tarinat ja julkaisut

Kaivolla-blogi

04.01.2024

TiTaRan ensimmäinen vuosi: Alkemiaa ja noitatutkimusta

TiTaRa-hankkeen Ida Meerto vieraili heinäkuussa 2023 International Conference on English Historical Linguistics -konferenssissa Sheffieldissä. Kuva: Ida Meerto.

Tieteen ja taikuuden rajamailla -tutkimushanke (TiTaRa) aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa. Vuosi on kulunut vauhdikkaasti, mutta hanke on pyörähtänyt erittäin hyvin käyntiin.

Englannin kielihistoriaa tutkivan TiTaRa-hankkeen ensimmäiseen vuoteen on mahtunut monenlaista: matkoja, artikkelien edistämistä, esitelmiä ja jopa tietokirjan julkaisu. Väitöskirjatutkijamme Ida Meerto aloitti TiTaRan parissa jo tammikuussa, tutkijatohtori Sara Norja helmikuussa. Hankkeen PI Mari-Liisa Varila johtaa TiTaRaa tällä hetkellä osana työtään Turun yliopiston englannin kielen oppiaineessa. Roolipelikirjailija Kristel Nyberg on ollut aktiivisesti mukana seuraamassa hankkeen edistymistä ja tekemässä alustavia suunnitelmia yleistajuistavaa roolipeliä varten. Alkuvuodesta 2023 esittelimme hankettamme suurella innolla useassa seminaarissa ja muussa tapahtumassa erityisesti Turun yliopistolla, mutta myös esimerkiksi Lost Doc -kollektiivin seminaarissa sekä Glossa ry:n kuukausiesitelmässä.

Noitia ja alkemian historiaa

Ida Meerto on työstänyt vuoden aikana ensimmäistä väitöskirja-artikkeliaan muinaisenglannin noita-sanoista. Hän oli myös toukokuussa kuukauden pituisessa tutkijavaihdossa Zürichin yliopistossa Olga Timofeevan ohjauksessa (Timofeeva on yksi Meerron väitöskirjan ohjaajista). Zürichin mittavat kirjastokokoelmat ja englannin laitoksen lämmin vastaanotto tekivät reissusta antoisan. Lisää matkasta voi lukea Idan kirjoituksesta Turun yliopiston englannin oppiaineen EnglanTY-blogissa. Ida piti lisäksi heinäkuussa konferenssiesitelmän artikkelistaan International Conference on English Historical Linguistics (ICEHL-22) -konferenssissa Sheffieldissä.

Sara Norjalla on ollut tapahtumantäyteinen vuosi TiTaRan ensimmäisen julkaisun, tietokirjan Alkemian historia (SKS Kirjat) ansiosta. Sara viimeisteli kirjan Koneen Säätiön apurahan avulla loppukeväästä, ja se julkaistiin elokuussa 2023. Alkemian historia on yleistajuinen tietokirja, joka valottaa länsimaisen alkemian historiaa keskittyen erityisesti keskiaikaan ja uuden ajan alkuun. Kirja on ehdolla Historian Ystäväin Liiton Vuoden 2023 Historiateos -palkinnon saajaksi.

Sara Norja signeeraamassa tietokirjaansa Alkemian historia kirjan julkistustilaisuudessa.
Sara Norja signeeraamassa esikoistietokirjaansa Alkemian historia kirjan julkistustilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Sara Norja.

Sara on pitänyt Alkemian historian tiimoilta yleistajuisia esitelmiä esimerkiksi Finncon- ja Ropecon-tapahtumissa ja esiintynyt Helsingin Kirjamessuilla ja Tampereen Kirjafestareilla. Häntä on haastateltu Ylen Kulttuuriykkösessä, podcasteissa Elävä historia ja Menneisyyden Jäljillä sekä Kirkko ja kaupunki -lehdessä.

Alkemian historian lisäksi Sara on lähettänyt ensimmäisen TiTaRa-artikkelinsa vertaisarvioitavaksi. Hänellä on työn alla myös kaksi muuta TiTaRa-artikkelia. Hän piti myös kaksi konferenssiesitelmää, ensimmäisen Oppihistorian päivillä tammikuussa (koskien ensimmäistä artikkeliaan) ja toisen Turun yliopistossa järjestetyssä kansainvälisessä TREXTUALITY-konferenssissa syyskuussa (koskien vuonna 2024 työstettävää TiTaRa-artikkelia).

Sara Norja ja Mari-Liisa Varila kirjoittivat yhdessä historiallisia tekstikäsityksiä käsittelevän suomenkielisen artikkelin tekstikäsityksiä ja -käytänteitä käsittelevään kokoomateokseen, joka julkaistaan lähiaikoina. Teksti keskittyy varhaiseen tieteeseen käyttäen alkemiaa ja astrologiaa esimerkkeinä.

Yhteistyötä ja vuoden 2024 suunnitelmia

Marraskuussa TiTaRa järjesti yhden päivän kirjoitustyöpajan yhteisvoimin yhteistyökumppanimme Marika Räsäsen Reliikki-hankkeen (Turun yliopisto/Suomen Akatemia) kanssa. Työpajassa kommentoitiin monialaisten osallistujien tieteen ja taikuuden rajamaita koskevia tieteellisiä tekstejä ja luotiin uusia kontakteja eri alojen tutkijoiden välille.

Vuosi 2023 on siis antanut hankkeellemme erinomaisen alkuvauhdin – ja vuoden 2024 toiminnan suunnittelu on jo pitkällä. Hankkeen toisena vuonna TiTaRa järjestää keväällä Turun yliopistolla monitieteisen tieteen ja taikuuden rajamaiden aiheita käsittelevän kurssin yhdessä yhteistyökumppanimme, uskontotieteen yliopistonlehtori Tiina Mahlamäen kanssa. Kurssi on tarjolla niin englannin, uskontotieteen, folkloristiikan kuin historiankin opiskelijoille. Syksyllä järjestämme hankkeen teemoja tukevan kansainvälisen symposiumin yhdessä Magian tutkimuksen verkoston kanssa. Lisäksi Sara lähtee alkuvuodesta lähes kolmeksi kuukaudeksi Oxfordiin ja Cambridgeen tutkimaan alkemistisia käsikirjoituksia ja keräämään aineistoa artikkeleihinsa.

Joululevon jälkeen vuoden 2024 alussa käärimme taas innoissamme hihat, jotta pääsemme työn tohinaan hankkeen toisen vuoden tuomien haasteiden ja hauskuuksien äärelle.

TiTaRa-hankkeessa tutkitaan, miten tieteen ja taikuuden rajamaastossa toimineista henkilöistä kirjoitettiin englanniksi keskiajalla ja uuden ajan alussa. Hankkeen vastuullisena johtajana toimii FT Mari-Liisa Varila, joka tutkii keskiajan ja uuden ajan alun englanninkielisiä astrologisia tekstejä yhdistäen kielitieteen ja kirjahistorian menetelmiä. Kirjailija, FT Sara Norja tutkii alkemistisia käsikirjoitustekstejä ja painettuja kirjoja filologian, sanastontutkimuksen ja käsikirjoitustutkimuksen menetelmillä. FM Ida Meerto tutkii keskiajan englannin kielen noita‑sanaston muodostumista ja käyttöä sanastontutkimuksen, korpustutkimuksen sekä filologian menetelmiä käyttäen. Kirjailija, TM Kristel Nyberg on roolipelisuunnittelija ja tietokirjailija, ja hän vastaa roolipelin suunnittelusta ja toteutuksesta.

Katso lisää somessa:

TiTaRa Instagramissa ja Blueskyssa