Porilainen puhekieli kulttuuriperintönä

Väitöstutkimuksessani tarkastelen porilaista puhekieltä kulttuuriperintönä. Näkökulma on suomalaisessa ja kansainvälisessäkin kielentutkimuksessa tuore. Monitieteinen tutkimusasetelma tuo lisätietoa puhekielen ja identiteetin suhteesta sekä siihen liittyvästä kielitietoisuudesta, kehittää alueelle ominaisen puhekielen asemaa kulttuuriperintönä sekä auttaa pitämään yllä Suomen kielellistä monimuotoisuutta. Tutkimuksella on neljä päätavoitetta, joiden avulla tuon lisätietoa puhekielen merkityksestä kielenkäyttäjien identiteetille. Ensinnä tavoitteena on selvittää, miten Porin puhekielestä muodostuu kulttuuriperintöä. Toisena tavoitteena on selvittää, millaiseksi tämä kulttuuriperintö – Pori, porilainen kielenkäyttö ja porilaisuus – rakentuu mediassa ja muissa julkisissa diskursseissa. Tutkimuksen kolmantena tavoitteena on selvittää, millaisia Pori, porilainen kielenkäyttö ja porilaisuus ovat porilaisten ja ei-porilaisten kielenkäyttäjien havainnoimana. Tutkimuksen neljäs tavoite on teoreettinen. Pyrin selvittämään, millaista lisäarvoa kulttuuriperinnön tutkimuksen ja diskurssintutkimuksen menetelmien hyödyntäminen tarjoaa murre- ja kielitietoisuustutkimuksen kehittämiseksi. Tutkimustani ohjaavat teoriat alueellisesta identiteetistä, puhekielestä ja kulttuuriperinnöstä kulttuuriyhteisön aktiivisen tuottamisen tuloksena. Tutkimusasetelmassa yhdistyvät sosiolingvistinen kielitietoisuustutkimus, kansanlingvistiikka, kulttuuriperinnön tutkimus sekä diskurssianalyysi.

Hanke oli osittainen menestys. Kaikki tutkimukselleni asettamani tavoitteet eivät täyttyneet, mutta se ei johtunut apurahasta, vaan pandemia-ajan tuomista henkisistä ja käytännön ongelmista, jotka hidastivat tutkimusprosessia. Tästä huolimatta apurahakauden aikana näki päivänvalon kaksi neljästä tutkimusartikkelista, ja kumpikin niistä oli pienoisia menestyksiä niin tiedeyhteisössä kuin suuremmankin yleisön keskuudessa, vaikka tuskin niistä mitään alan ikuisia klassikkoja tuleekaan. Myös kaksi muuta artikkelia etenivät kuitenkin loppuvaiheille saakka, joten sikäli melko lähelle tavoitetta kuitenkin päästiin.

Säätiön tuen ansiosta Porin murteen tutkimus on ottanut keskipitkiä harppauksia kohti tieteen kovaa kärkeä. Apurahakauden ansiosta saamme tietää paljon aiempaa enemmän niin porilaisten murrepakinoiden ja sketsihahmojen kielestä, porilaisiin murteenkäyttäjiin liittyvistä olettamuksista kuin arkipäivän murreaktivismista ja kulttuuriperintötyöstä. Myös monitieteisyys fennistisen variaationtutkimuksen alueella sai vahvistusta töideni ansiosta, kun kulttuuriperinnön tutkimuksen menetelmät tulivat aiempaa keskeisemmällä tavalla osaksi murteentutkimuksen metodipankkia. Myös suuri yleisö sai osansa.