Uutiset

Saaren kartanon residenssi

20.11.2018

Vuoden 2018 viimeiset residenssivieraat ovat saapuneet

Vuoden viimeisen jakson vieraat saapuivat marraskuun alussa Saaren kartanoon. Marras–joulukuussa residenssissä työskentelevät kirjailijat Marjo Heiskanen ja Chris Kraus (USA), taitelija ja kirjoittaja Vappu Jalonen, kuvataiteilijat Jaakko Karhunen, Yassine Khaled (Marokko/Suomi) ja Nestori Syrjälä sekä taiteilija, valokuvaaja Sanne Kabalt (NL). Näytelmäkirjailija, ohjaaja Kevin Doyle jatkaa työskentelyään Saaren kartanon kutsutaiteilijana.






Helsinkiläinen kirjailija Marjo Heiskanen työstää Saaren kartanossa nuorille lukijoille romaania, joka käsittelee ilmastonmuutosta. Ennen varsinaista romaanin kirjoittamista hän aikoo omaksua aiheen tutkimalla ja itse opiskella ilmastonmuutosta muun muassa fysiikan näkökulmasta. 

Taiteilija ja kirjoittaja Vappu Jalosen teokset sijoittuvat kuvataiteen, kirjallisuuden, esitystaiteen, äänitaiteen ja tutkimuksen risteyskohtiin. Residenssissä hän työstää uutta performanssia, jota hän rakentaa teksti- ja äänilähtöisesti sekä kehollisten harjoitusten (muun muassa juoksun ja hiljaisen läsnäolon) kautta.  

Alankomaalainen taiteilija, valokuvaaja Sanne Kabalt pyrkii työskentelyjaksollaan tutkimaan taideteoksen syntyprosessia itse teoksena. Valokuvaa liitetään jo sanana voimakkaita mielleyhtymiä: valokuva esimerkiksi ”vangitsee” hetken (engl. capture). Valokuva nähdäänkin usein staattisena lopputuloksena näyttelyssä tai julkaisussa, mutta Kabalt on kiinnostunut valokuvaan liittyvistä prosessista – mitä tapahtuu ennen ja jälkeen kuvan ottamisen ja sen esille laittamisen. Työskentelyssään hän hyödyntää valokuvan lisäksi sekä performanssia että installaatiota. 

Lontoossa asuva kuvataiteilija Jaakko Karhunen työstää Saaren kartanolla taiteellista tutkimusprojektiaan “Reading the enemies”, joka käsittelee erimielisyyttä. Hän tutkii kiistan ja erimielisyyden perustavaa luonnetta sekä tieteessä että poliittisessa keskustelussa, kutsumalla humanististen alojen tutkijoita tekemään tulkintoja omista vastustajistaan.  

Marokkolainen, Helsingissä asuva kuvataiteilija Yassine Khaled käsittelee monitaiteisessa työskentelyssään vallan ja vaurauden ja vallattomuuden ja köyhyyden välillä olevaa epätasapainoa. Residenssiaikanaan hän aikoo toteuttaa taidetta ja yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevän 2–3 öljyvärimaalauksen sarjan, jossa yhdistyy tulkinta Jean-Baptiste Carpeauxin ”Ugolino and His Sons” -veistoksesta sekä näkemys nykyisestä poliittisesta tilanteesta Marokossa. Lisäksi hän myös kirjoittaa esseen maalauksista, ja niiden suhteesta Marokon poliittiseen tilanteeseen ja Euroopan pakolaiskriisiin. 

Yhdysvaltalainen kirjailija Chris Kraus syventyy kartanolla eri tyylilajeja yhdistävään esseeseen, joka kertoo valokuvaaja Reynaldo Riverasta. “Reynaldo Rivera: Provisional Notes for a Disappeared City” -essee julkaistaan keväällä 2019 Riveran työstä kertovaan kirjassa. Rivera valokuvasi 1980–1990-luvuilla kotikaupunkiaan Los Angelesia erilaisesta näkökulmasta: hänen kuvistaan välittyy kiehtova kaupunki, jossa on halpoja vuokra-asuntoja, kotibileitä, underground-muotia ja -bändejä ja muutamia latinalaisamerikkalaisia homo/transvestiittibaareja. 

Helsinkiläinen kuvataiteilija Nestori Syrjälä pohtii työskentelyssään kiihtyvien ympäristökriisien myötä sitä, miten laajennetun kuvanveiston tekniikoita voi edelleen kehittää vastaamaan näihin haasteisiin? Voivatko veistoksen materiaalit, käytetyt työkalut ja energia toimia teoksen merkitysten synnyssä yhdenvertaisesti taiteilijan ideoiden kanssa? Entä miten taiteen kautta voi käsitellä psykologisia reaktioita, esimerkiksi ahdistusta ja surua, joita kasvava tieto ilmastonmuutoksesta ja massasukupuutoista meissä synnyttää?   

Newyorkilainen näytelmäkirjailija, ohjaaja Kevin Doyle jatkaa työskentelyään Saaren kartanon kutsutaiteilijana. Voit lukea tarkemmin hänen työskentelystään täältä.

Lue lisää vieraistamme