Uutiset

Toiminta Helsingissä

05.02.2018

”Unet ja muut yhteiset tilat”: Naapurihmasto-keskustelutilaisuus






Naapurit elävät erilaista arkea eivätkä välttämättä jaa yhteistä maailmankuvaa. Isoista eroista huolimatta kaikki kokoontuvat öisin nukkumaan. Asuinalueet hiljenevät, valot sammuvat ja naapurit löytävät yhteisen vireen. Ovatko unet se yhteisöllisen tietoisuuden voima, jota emme ole vielä huomanneet hyödyntää yhteisöjen rakentamisessa? Minkälainen yhteinen nimittäjä uni on?

Yhteisöllinen uneksiminen (Social Dreaming) on ryhmässä tapahtuvaa unien jakamista ja tutkimista. Unien jakaminen ja niiden keskinäinen keskustelu auttaa meitä lähestymään uudella tavalla sitä, missä olemme ja mikä on aina ollut silmiemme edessä. Unien yhteisöllinen jakaminen voi keventää yllättävästi tunnelmaa ja luoda edellytyksiä myös muulle merkittävälle puheelle.

”Unet ovat yhteisön varjo”, sanoo luennoitsijana ja Social Dreaming -työpajan ohjaajana toimiva Harri Hyyppä. Hyyppä on OrganisaatioDynamiikan Instituutin (ODI) ja Finnish Social Artisanin (FINSA) asiamies, koulutusanalyytikko (Suomen ryhmäpsykoterapia ry) ja kansainvälisen Social Dreaming -organisaation GLF (Gordon Lawrence Foundation) jäsen.

Tilaisuus järjestetään Lauttasaaren Kulttuurikeskus Sähinässä, joka on kansalaisaktiivien 2014 perustama omarahoitteinen toimintatila ja ammattiyhteisö. Sähinän taustalla on ajatus erilaisten tekijöiden toiminnan ja tietotaidon keskittämisestä yhteisiin tiloihin. Tiloissa työskentelee päivittäin noin 50 ammattilaista nykysirkustaiteilijoista akupunktioklinikkaan. Talossa järjestetään kaupunkilaisille säännöllistä ja kynnyksetöntä toimintaa.

Heini Ahon, Leena Kelan ja Eero Yli-Vakkurin muodostama Naapurihmasto-työryhmä työskentelee Koneen säätiön Lauttasaaren kartanon rakennusvaiheen residenssitaiteilijoina kesään 2018 saakka järjestäen keskustelutilaisuuksia ja performatiivisia tapahtumia.

Ohjelmassa on noin tunnin mittainen luento ja ilta jatkuu työpajaosuudella. Luennolle voi osallistua, vaikka ei olisikaan kiinnostunut Social Dreaming -metodin kokeilemisesta käytännössä. Työpajaan osallistujien toivotaan pitävän unipäiväkirjaa viikon ajan ennen tilaisuutta. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Lämpimästi tervetuloa!

TORSTAINA 8. HELMIKUUTA KELLO 17–20

KULTTUURIKESKUS SÄHINÄ, 3. KERROS, HEIKKILÄNTIE 10, HELSINKI