Uutiset

Toiminta Helsingissä

31.05.2018

Lauttasaaren kartanon suurremontti valmistui – kartanon ovet avataan kesätapahtumassa 8.6.

Perusteellinen remontti Koneen Säätiön uudessa toimitilassa Lauttasaaren kartanossa on valmistunut. Säätiön muutto kartanoon merkitsee uutta vaihetta vuonna 1837 rakennetun kartanon ja Lauttasaaren vanhimman rakennuksen, vuosilta 1791–93 peräisin olevan Punaisen huvilan, historiassa. Kartanon ovet avataan kaikille kaupunkilaisille Kurkista kartanoon -kesätapahtumassa perjantaina 8. kesäkuuta.


Lauttasaaren kartano on Koneen Säätiön uusi toimitila, josta säätiö haluaa luoda uuden tieteen ja taiteen sydämen Helsinkiin. Kartanossa on työtiloja säätiön henkilökunnalle, minkä lisäksi säätiön apurahansaajien osaamisen laajaa kirjoa hyödynnetään ja tuodaan esille esimerkiksi puheohjelman, näyttelyiden ja konserttien avulla. Säätiön tavoitteena on tehdä kartanosta avoin kohtaamisten ja vuorovaikutuksen tila kaikille tieteestä ja taiteesta kiinnostuneille.

”Uskomme ihmisten välisten kohtaamisten merkitykseen, ja näitä joskus ehkä yllättäviäkin kohtaamisia haluamme synnyttää kartanossa. Kartanoon voi syksystä alkaen tulla nauttimaan korkealaatuisesta puheohjelmasta, keskustelemaan ja kyseenalaistamaan sekä löytämään uutta ajattelua. Tänä vuonna nostamme esiin erityisesti taiteilijoita, jotka ovat työskennelleet parhaillaan 10-vuotisjuhlaansa viettävässä, säätiöön ylläpitämässä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssissä”, kertoo säätiön johtaja Anna Talasniemi.

Lauttasaaren kartanoalue muodostaa kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaan kokonaisuuden, joka on historiallisesti kerrostunut. Kartanon ja Punaisen huvilan huolellisessa kunnostuksessa ja restauroinnissa on kunnioitettu rakennusten alkuperäistä henkeä niiden nykykäyttöä silmällä pitäen. Kunnostuksen suunnittelusta vastasi Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy ja pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Minna Lukander. Rakennusurakasta vastasi Lehto Remontit Oy ja talotekniikan urakasta Consti Oy. Maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemen (LOCI maisema-arkkitehdit Oy) johdolla suunniteltuun kartanon puutarhaan on palautettu Bengt Schalinin 1920-luvulla tekemät muotopuutarhasuunnitelmat.

 

Punaisessa huvilassa avautuu tiede-taidekahvila Puhuri

Lauttasaaren kartanon pihamaalla sijaitsevaan Punaiseen huvilaan avautuu 4. kesäkuuta Kahvila Puhuri. Puhurissa tarjoillaan kattaus leipiä ja muita suolaisia ja makeita leivonnaisia, kuten vegaanisia omenamunkkeja. Ruuan ekologisuus on ollut suunnittelussa tärkeä arvo: valikoimassa otetaan huomioon ruuan ympäristövaikutukset ja valikoima vaihtuu satokausittain.

Puhurin erityisantia ovat erilaiset tieteen ja taiteen ohjelmasisällöt, kuten puheohjelma ja näyttelyt. Kahvilan ensimmäinen näyttely on taiteilija Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Saaren kartanon siirtolaispuutarha.

Kahvilan yläkerrassa työskentelee Lauttasaari-Seura ja Lauttasaari-lehden toimitus. Huvilaan on kunnostettu lisäksi residenssiasunto taiteilijoiden ja tutkijoiden käyttöön. Kahvilan päivittäisestä toiminnasta vastaa Erikoisjoukko Oy.

Kahvila on avoinna kesäkautena ma–pe klo 10–15. Tutustu Puhuriin. 

 

Kartanon puistoon rakentuu Lahopuutarha

Nykytaide on tärkeä osa Lauttasaaren kartanon toimintaa. Puutarhassa nähdään myös nykytaidetta.  Suurin teoskokonaisuus on taiteilijapari Janne Nabbin ja Maria Teerin Lahopuutarha.

Lahopuutarha valittiin Lauttasaaren kartanon puiston tulevaksi taideteokseksi järjestetyn kutsukilpailun kautta. Lahopuutarha on monimuotoinen ja muuttuva teosten ja interventioiden rykelmä, josta tulee taiteilijoiden mukaan kartanoa ympäröivän muotopuutarhan anarkistinen lisäosa. Janne Nabb ja Maria Teeri ovat kertoneet, että he haluavat Lahopuutarhan tarkentavan ihmisen katsetta ja toimintaa uudelleen muodostamalla rakennettuun puistoympäristöön odottamattomia kohtaamisia ja monilajisia yhteisöjä.

Lahopuutarha-teoskokonaisuuteen voi tutustua kartanon kesätapahtumassa 8.6.

 

Tervetuloa kurkistamaan kartanoon!

Järjestämme Kurkista kartanoon -kesätapahtuman Lauttasaaren kartanossa (Otavantie 10) perjantaina 8. kesäkuuta kello 15–21. Tapahtumassa esiintyy Lau Nau ja Kalle Salonen duo ja kartanossa voi kohdata Naapurihmaston performansseja. Lapset voivat osallistua naamiotyöpajaan. Katso ohjelma ja päivän lisätiedot täältä.

Vuonna 1956 perustettu Koneen Säätiö on itsenäinen ja riippumaton organisaatio, joka parantaa maailmaa luomalla edellytyksiä rohkeille tieteen ja taiteen avauksille. Säätiö tukee tieteellistä tutkimustyötä, kulttuuria ja taidetta sekä tieteen yleistajuistamista apurahoin ja ylläpitää Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssiä Mynämäellä. Säätiö tuki tiedettä ja taidetta 33,2 miljoonalla eurolla vuonna 2017.

 

 

Lisätietoja ja median haastattelupyynnöt:

viestintäpäällikkö Heljä Franssila, Koneen Säätiö,  helja.franssila@koneensaatio.fi, 044 728 9908

viestintä- ja tapahtumakoordinaattori Annaliina Niitamo, Koneen Säätiö,  annaliina.niitamo@koneensaatio.fi, 050 361 6659