Tarinat ja julkaisut

Konehuone-kolumni

11.04.2025

Mikä on vastuuhenkilön rooli Koneen Säätiön hankkeissa?

Kuvitus: Marika Maijala

Koneen Säätiön rahoitus perustuu luottamukseen, joten vastuuhenkilöillä on tärkeä rooli hankkeen ja säätiön välisenä linkkinä. 

Koneen Säätiö jakaa suurimman osan tieteen ja taiteen rahoitustaan työryhmille. Työryhmät voivat toimia organisaatioissa tai olla järjestäytymättömiä. Työryhmissä on aina vastuuhenkilö, lähtökohtaisesti se, joka on hakenut hankkeelle rahoitusta. Aikaisemmin puhuimme hankkeen johtajasta, mutta olemme siirtyneet käyttämään nimitystä vastuuhenkilö, koska säätiö maksaa henkilökohtaisia työskentelyapurahoja, joihin liittyy paljon itsenäisyyttä. Työsuhteitahan ei henkilökohtaisen apurahan pohjalta synny, eikä hankkeen vastuuhenkilöllä ole työnantajan direktio-oikeutta heihin, jotka tekevät samassa projektissa henkilökohtaisella apurahalla tiedettä tai taidetta. 

Vastuuhenkilö on säätiön suuntaan vastuussa hankkeelle myönnetyn rahoituksen käytöstä. Hän toimii myös hankkeen ensisijaisena yhteyshenkilönä, joka pyytää myönnetyn rahoituksen maksuun, tekee mahdolliset muutoshakemukset ja laatii säätiölle väli- ja loppuraportit. Näin ollen vastuuhenkilöksi kannattaa nimetä henkilö, jolla on mahdollisuus huolehtia näistä käytännön asioista hankkeen aikana.

Kuten jo mainittiin, vastuuhenkilö ei ole hankkeessa henkilökohtaista apurahaa saavien tekijöiden esihenkilö. Työsuhteita muodostuu toki silloin, kun hankkeelle on myönnetty palkkarahoitusta. Silloin palkkaa saavilla on esihenkilö jossakin organisaatiossa, mutta ei säätiössä. Esimerkiksi tutkimusavustajat tai tuottajat, jotka saavat hankkeesta palkkaa, eivät siis ole säätiön työntekijöitä.

Vastuuhenkilön tehtävänä on myös huolehtia, ettei hankkeessa esiinny syrjintää. Asiaan kuuluu, että kaikki hankkeessa mukana olevat toimivat reilusti ja asiallisesti. Monissa organisaatioissa on eettisen käyttäytymisen ohjeet, joista saa lisätukea, esimerkiksi Koneen Säätiön turvallisemman tilan ohjeista. Erityisesti tieteellistä tutkimusta koskevat eettiset ohjeet on Tutkimuseettinen neuvottelukunta Suomessa koonnut Hyväksi tieteelliseksi käytännöksi (HTK), mutta ohjeissa keskitytään tutkimusetiikkaan, esimerkiksi tiedevilppiin, eikä oteta kantaa hankkeissa toimimisen tai yliopistollisen ohjauksen etiikkaan. Taiteen tekijöille suosittelemme tutustumista Forum Artisin kokoamaan taide- ja kulttuurialan eettiseen ohjeistoon, joka on alaltaan laajempi kuin HTK-ohjeistus.

Ongelmatilanteissa säätiön henkilöstö voi olla avuksi mahdollisuuksiensa mukaan. Lisäksi monissa asioissa meidän täytyy ohjata kysyjät varsinaisten ”palveluntarjoajien” puoleen. Esimerkiksi verotukseen, Mela-vakuutuksen juridiseen puoleen tai Migrin linjauksiin emme voi vaikuttaa.

Säätiöiden toiminta, erityisesti Koneen Säätiön toiminta, perustuu luottamukseen. Luottamusta ei mainita säätiön arvoissa, koska se on koko toiminnan pohja. Koneen Säätiö on vertaisarvioinnin kautta ja hallituksen päätöksellä päättänyt luottaa hankkeen vastuuhenkilöön ja muihin hankkeessa toimiviin ihmisiin. Säätiöllä on silti oikeus erityisen hankalissa tilanteissa vaihtaa hankkeen vastuuhenkilöä, peruuttaa rahoitusta tai jopa periä sitä takaisin.