Tarinat ja julkaisut

Kaivolla-blogi

02.11.2023

Hiljaisen kansan äänet: kuinka tutkimustieto jalostui musiikiksi?

Kuva: Silva Belghiti, Hiljaisen kansan äänet -musiikkivideon viittomakielinen laulaja.

Hiljaisen kansan äänet -musiikkivideo kertoo sadasta muistosta koostetun tarinan kahdella kielellä, lauletulla suomella ja suomalaisella viittomakielellä. Tässä kirjoituksessa Marjo Laitala ja Katja Sutela kertovat, miten kuurojen ja kuulevien yhteinen musiikkiproduktio syntyi. Voit katsoa blogin viittomakielisen version tekstin lopusta.

Hiljaisen kansan äänet -musiikkivideo.

Laulu: Laura Vaarala
Viittomat: Silva Belghiti
Musiikin sovitus ja tuotanto: Jussi Jaako

Jussi Jaako – kitarat, basso, koskettimet, taustalaulu
Katja Sutela – taustalaulu
Aleksi Itkonen – rummut

Miksaus: Mika Haapasalo/Popstudio
Masterointi: Svante Forsback/Chartmakers

Marjo: Kuurojen ja kuulevien yhteinen musiikkiproduktio on nyt valmis. Miten me oikein päädyttiin VisualVoiceen? Siis heidät tekemään ja esittämään Hiljaisen kansan äänet -biisiä.  

Katja: Etkö muista… Outi oli nähnyt yhtyeen Kaustisilla ja vaikutuksen oli tehnyt erityisesti lauletun suomen ja viittomakielen tasavertaisuus esityksessä. 

Marjo: Kuten on tässä meidän hankkeen musiikkivideossakin. 

Katja: Niin, ja koska se kertoo yli sadasta muistosta koostetun tarinan lapsuudesta kuurona tai huonokuuloisena, niin lyriikoilla on siinä aivan keskeinen rooli.

Marjo: Laura ja Silva kertoivat, että nimenomaan musiikki yhdisti heidät vuosia sitten.

Katja: Hiljaisen kansan äänet on heidän ensimmäinen oma laulunsa. Sen työstämisessä he saivat aluksi Outilta katsauksen tutkimushaastatteluissa kerrotuista teemoista. Outi myös näytti vanhoja ja enää vain harvoin käytettyjä viittomia, joilla iäkkäät kuurot koulukokemuksiaan kuvasivat, ja näitä viittomia Silva hyödyntää viittomakielisessä lyriikassa.

Marjo: Sinut nimeän tuotannon mentoriksi, koska olit tiiviisti mukana toteutuksen kaikissa vaiheissa alusta loppuun.

Katja: Äh, minun osuuteni oli auttaa Lauraa melodian kirjoittamisessa ja laulun säveltämisessä. Ja lopusta en kyllä voi ottaa lainkaan kunniaa itselleni. Se kuuluu Jussi Jaakolle, joka sovitti laulun sen valmistuttua ja hoiti tuotannon loppuun. 

Marjo: Jussi on kyllä aika kaveri, soittaa biisissä useita instrumentteja ja taitaa laulaakin. Muuten, olen kuulevinani myös sinun äänesi siinä kertosäkeessä.

Katja: Lauloin siihen stemmoja, kyllä.

Marjo: Viittomakielen ilmaisuvoima tekee myös vaikutuksen, kuten Jussikin totesi musiikkivideon julkistamistilaisuudessa keskiviikkona. Mitä meille jäi tästä päällimmäisenä mieleen?

Katja: Onhan se koskettavaa, että lähinnä pakolla kuurojen puheen tuottamisen ja kielen harjoittamisen välineenä käytetty oppiaine on nyt valjastettu kertomaan kuurojen historiaa, kuurojen ehdoilla.

Marjo: Toivottavasti me saadaan tällä musiikkivideolla levitettyä hankkeen tutkimustuloksia laajasti eri yleisöille ja saavutetaan myös monia heistä, joille kuurojen kouluhistoria on tuntematon tai jotka kokevat musiikin visuaalisesti.

Outi Ahonen on Hiljaisen kansan äänet -hankkeen kuuro ja viittomakielinen tutkija.

Silva Belghiti ja Laura Vaarala muodostavat yhtyeen VisualVoice, joka on hankkeen taiteellinen kumppani. 

Katso blogin viittomakielinen versio

Lue hankkeen tutkija Marjo Laitalan aiempi blogikirjoitus Kuuroudesta tietäminen