Mary Wollstonecraftin moraalifilosofia

Hakemuksen tiivistelmä

Mary Wollstonecraft omaa kiistattoman aseman feministisen ajattelun klassikkona ja hän on viime vuosina saanut huomiota myös yhteiskuntafilosofian alalla. Tämä hanke lähestyy Wollstonecraftin ajattelua toisesta näkökulmasta, fokusoimalla hänen moraalifilosofiaan ja tutkimalle miten järki, tunteet ja kuvittelu ovat vuorovaikutuksessa keskenään, aihe jota tutkimuskirjallisuus on tähän mennessä vain sivunnut. Hankkeen puitteissa näytetään miten nämä mielen kyvyt muodostavat perustan Wollstoncraftin tavalle ymmärtää moraalista toimijuutta. Tutkimus on ensisijaisesti filosofianhistoriallinen ja se pyrkii huolellisiin ja kontekstia huomioiviin tekstitulkintoihin. Samalla haluan kuitenkin myös osoittaa, että Wollstonecraftin tapa yhdistää järkeä ja tunteita sekä korostaa kuvittelukyvyn merkitystä, on hyvin relevantti kohta alkavan 2020-luvun moraalifilosofiaa ajatellen. Hankkeen tuloksena syntyy englanninkielinen monografia Wollstonecraftin moraalifilosofiasta. Teos tulee koostumaan kuudesta pääluvusta, jotka jakautuvat temaattisesti niin, että niissä käsitellään järkeä, tunteita, kuvittelukykyä, tietoa, hyvettä ja velvollisuuksia. Monografia perustuu tutkimustyölle, jonka pohjalta olen jo julkaissut artikkeleita ja kirjalukuja alan eturivin aikakausilehdissä ja kokoomateoksissa, mutta kirjan luvut ovat kaikki uudelleen kirjoitettuja kokonaisuuksia.

Hankkeeseen Mary Wollstonecraftin moraalifilosofia myönnetyn rahoituksen turvin työskentelin 12 kuukautta (2/2021-1/2022) apurahatutkijana tutkimusvapaalla vakinaisesta toimestani sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopistossa. Rahoituskauden aikana kirjoitin käsikirjoituksen ”Mary Wollstonecraft” julkaistavaksi Cambridge University Pressin kirjakonseptin Cambridge Elements sarjassa Women in the History of Philosophy. Käsikirjoitus toimitettiin kustantajalle 3.1.2022 ja hyväksyttiin 18.3.2022 julkaistavaksi vertaisarviointilausuntojen perusteella.

Käsikirjoitukseni koostuu johdannon ja johtopäätösten ohella kuudesta pääluvusta, jotka käsittelevät järkeä, passioita, kuvittelukykyä, ystävyyttä ja rakkautta, tietoa ja hyvettä. Wollstonecraftia käsittelevän tutkimukseni keskiössä on jo pidempään ollut nimenomaan hänen moraalifilosofiansa. Tässä teoksessa keskityn ennen kaikkea hänen moraaliajattelunsa metafyysisiin ja tietoteoreettisiin perusteisiin. Wollstonecraft ei yleensä määrittele positioitaan ja niiden käsittely vaatii siksi sekä historiallista rekonstruktiota, jossa hänen kantojaan verrataan muihin aikakaudella esitettyihin kantoihin, ja rationaalista rekonstruktiota, jossa hänen usein melko hajanaisten huomioiden pohjalta hahmotellaan yhtenäisiä filosofisia argumentteja.