Irakin nousu terrorin raunioista

Hakemuksen tiivistelmä

Pystyykö Irak rakentumaan vuosikymmenten terrorin jälkeen? Suomeen on viimeisen kolmen vuoden aikana muodostunut merkittävä irakilaisyhteisö vuoden 2015 turvapaikkailmiön seurauksena. Vielä vuosia monien irakilaisten oleskelustatus Suomessa tulee olemaan epäselvä. Yksi merkittävä syy tähän on tiedon puute. Suomessa viranomaisten ja tutkijayhteisön sekä poliittisen tason tietämys Irakin ajantasaisesta yhteiskunta- ja turvallisuustilanteesta on hyvin kapea, paikoin olematon tai vanhentuneen tiedon ja kuulopuheiden varassa. Hankkeen tavoite on kerätä ajantasaista tietoa Irakin yhteiskunnan toimivuudesta eri tasoilla ja eri konteksteissa, mahdollisimman lähellä sitä elinpiiriä, josta Suomeen tulleet ja asettuneet henkilöt ovat lähteneet. Fokuksessa ovat Suomessa asuvien irakilaisten kertomat yhteiskunnan ja henkilön turvallisuutta epävakauttavat tahot. Tietojen pohjalta syntyy raportteja suomalaisviranomaisten käyttöön ja julkaistavaksi, samoin yksityiskohtaista empiiristä tietoa tieteentekijöiden hyödynnettäväksi. Lisäksi kenttätyön tuloksena julkaistaan kirja työnimellä "Selviytyjät. Irakilaisten nousu Isisin varjosta". Hanke toteutetaan noin kuukauden kenttätyöllä Irakissa, pääosin Bagdadissa, Basrassa ja Mosulissa, joissa haastattelut ja kuvamateriaali kerätään. Kenttätyö kestää noin kuukauden. Sen tekevät hankkeen vetäjä, kuvaaja ja paikallinen avustaja.

Hankkeen ydinkysymyksenä oli, pystyykö Irak rakentumaan vuosikymmenten terrorin jälkeen? Nyky-Irakia ovat piinanneet sodat ja erilaiset konfliktit käytännössä joka vuosikymmen 1980-luvulta lähtien: ensin Iran-Irak -sota, sitten Persianlahden sota 90-luvulla, 2000-luvulla Yhdysvaltojen miehitystoimet ja diktaattori Saddam Husseinin kaataminen sekä sitä seurannut verinen sisällissota, ja lopulta 2010-luvulla terroristijärjestö Isisin vastainen taistelu.
Suomeen irakilaisia on tullut vuosikymmenten aikana muun muassa pakolaisina ja viimeisimmät tulijat muistetaan turvapaikanhakijoina vuonna 2015. Suomessa viranomaisten ja tutkijayhteisön sekä poliittisen tason tietämys Irakin ajantasaisesta yhteiskunta- ja turvallisuustilanteesta on hyvin kapea, paikoin olematon tai vanhentuneen ja kuulopuheiden varassa. Hankkeen tavoitteena oli kerätä ajantasaista tietoa Irakista tämän epäkohdan korjaamiseksi. Tietojen pohjalta tavoitteena oli kirjoittaa erilaisia raportteja sekä kirja.
Suunnitelman mukaisesti tiedonkeruu tapahtui huhtikuussa 2019 Irakissa, pääsääntöisesti Bagdadissa ja Basrassa. Toukokuussa aineisto koottiin yhteen, ja touko- ja heinäkuun aikana valmistui kirja Riivattu maa. Kertomuksia Irakin pelosta, uskosta ja toivosta. Kirjan kustansi Docendo. Se julkaistiin syyskuun lopussa.
Kirjan lisäksi tein suunnitelman mukaisesti erillisen viranomaisraportin sekä lyhyempiä artikkeleita aiheesta.
Haastattelut Irakissa onnistuivat hyvin. Ihmiset puhuivat juuri niistä arjen asioista, joista halusin kuulla. Asioista, joita Suomen viranomaiset ja monet tutkijoistakaan eivät pääse ihmisiltä kysymään. Ihmiset puhuivat aivan tavallisesta arjesta, peloista, uskosta, toivosta, tulevaisuudesta ja halusta parempaan elämään. Vielä huhtikuussa 2019 Irakissa oli havaittavissa toivon pilkahduksia. Tosin jo tuolloin Tahririn aukiolla oli mielenosoitus aina pyhäpäivisin. Syys-lokakuussa 2019 tilanne muuttui radikaalisti juuri tuolla aukiolla, kun mielenosoittajat saivat tarpeekseen siitä hallinnon saamattomuudesta, josta sain kuulla haastateltaviltani jo keväällä.