Ekotekoja – Mitä minä voin tehdä

Ympäristön nykytila huolestuttaa monia - myös lapsia ja nuoria. Herää kysymys, mitä minä voisin tehdä. ”Ekotekoja” kertoo pienistä ja suuremmistakin asioista ja valinnoista, joita jokainen voi tehdä ympäristön hyväksi – luonnossa, kotona, pihalla ja puutarhassa sekä laajemmalti yhteiskunnassakin. Ekotekoja lähestytään kirjassa iloisesti, positiivisesti ja uhkakuvia maalaamatta. Ilmastoahdistuksen ei pitäisi liiemmälti kuulua lasten elämään. Ekotekoihin tartutaan kirjassa käytännönläheisesti. Siinä kerrotaan perusasioita kierrätyksestä ja luonnonsuojelusta. Kirjasta saa myös vinkkejä mm. siitä, miten kodin puuhia voi tehdä ympäristöystävällisemmin ja mitä kaikkea voi tehdä itse eli mitä kaikkea ei välttämättä tarvitse ostaa kaupasta. Jokaisessa luvussa on ”mistä aloittaisin laatikko”, jossa annetaan aihealueeseen liittyvä pieni käytännön tehtävä, jonka jokainen pystyy halutessaan tekemään. Kaupasta ostettaviakin asioita toki jonkin verran käsitellään, ja kirja on myös kannanotto puhtaan, kotimaisen ruuan puolesta. Kirjassa opastetaan ikkunanlauta- tai parvekeviljelyn sekä kasvimaan pidon alkuun, sekä kerrotaan luontoystävällisemmistä valinnoista kaupassa ostoksia tehdessä. Kirjasta löytyvät luvut niin luonnonsuojelusta, kalastamisesra, sienestyksestä, marjastuksesta kuin villiyrttien keruustakin ekoteon eli luonnon säästämisen näkökulmasta. Kirjassa pyritään keskittymään ensisijaisesti konkreettisiin tekoihin ja opastetaan esim. perhosbaarin, hyönteishotellin, linnunpönttöjen sekä lepakon ja siilin talvipesien rakentamisessa.

Luonnonsuojelija – säästetään yhdessä Suomen luontoa ekoteoilla
ISBN 978-952-373-293-3
Otavan kirjapaino, Keuruu 2021

Tietokirja noin 8-13-vuotiaille lapsille. Tarkoitettu nimenomaan suuren yleisön käyttöön; tarkoituksena tuoda luonnonsuojelu mukavaksi osaksi jokaisen arkipäivää kaikilla elämän osa-alueilla.

Aloitin kirjan teon syksyllä 2019 Suomen Tietokirjailijat ry:n apurahan turvin: hahmottelin kirjan sisällön ja kirjoitin noin kolmasosan teksteistä. Prosessi jäi pandemian vuoksi kesken; kirjailijan muut tulonlähteet katosivat tyystin ja vuosi 2020 oli keskityttävä kaupallisempiin, nopeasti toteutettavissa oleviin julkaisuihin. Myös kustantaja halusi siirtää kirjan julkaisua, sillä ympäristön suojelu ei tuolloin ollut päällimmäisenä ihmisten mielessä.

Alkuvuodesta 2021 pystyin apurahan turvin keskittymään kirjan loppuunsaattamiselle oleelliseen tutkimustyöhön. Erityisesti ravinnon osalta käsitys siitä, mitä pidetään luontoystävällisenä muuttuu varsinkin mediassa jatkuvasti. Haasteena on löytää todellinen tieto mahdollisesti kaupallisten intressien takaa. Myös vaatteiden materiaaleihin ja kierrätykseen on keksitty viime vuosina paljon uutta, samoin pakkausmateriaaleihin. Paneuduin siis mm. Luken eli luonnonvarakeskuksen tietoihin ja tilastoihin sekä otin selvää esimerkiksi kestävän kalastuksen periaatteista, Reilun kaupan toiminnasta, vaatteiden materiaaleista, niiden ekologisuudesta ja kierrätyksestä ennen kuin kirjoitin näitä käsittelevät osuudet. Oma haasteensa juuri näissä osioissa oli kertoa asiat riittävän yksinkertaisesti ja lapselle ymmärrettävästi, kuitenkin mitään oleellista poisjättämättä. Yksinkertaisen lauseen takana saattaa olla työpäivän mittainen selvitystyö.

Kirjan osuudet, joissa kerrotaan luonnosta, eläimistä, villiyrteistä, marjoista ja sienistä eivät vaatineet uutta tutkimustyötä, vaan pääsin suoraan kirjoitusprosessiin. Näistä asioista olen sekä kouluttanut että kirjoittanut vuosikymmenen - tosin hieman eri näkökulmasta.

Tee itse -osuutta aloittaessani tein huhtikuussa pienimuotoisen haastattelun sosiaalista mediaa hyväksi käyttäen. Haastatteluun vastasi parikymmentä ihmistä. Halusin selvittää, mitä lasten vanhemmat tekevät itse käsin lastensa kanssa ja millaisen itse tekemisen lapsen kanssa he mieltävät luontoa säästäväksi. Tältä pohjalta omien ideoideni lisäksi toteutin kirjan viimeisen, eli Tee itse -osuuden.

Kirjan varsinaisen kirjoitustyön sain valmiiksi huhtikuussa. Touko- ja kesäkuussa vielä viimeistelin tekstejä sekä osallistuin sen kuvituksen valintaan sekä taiton suunnitteluun. Kirja lähetettiin painoon ennen juhannusta ja se ilmestyi elokuussa hieman ennen koulujen alkua eli aikataulussa, joka oli kustantajan toivoma. Kirjan nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa kustantajan toiveesta, jotta se paremmin tavoittaisi kohderyhmän.