Bioetiikan instituutin mobiilisovelluksen kehittäminen ja pilotointi yhteiskunnassa ajankohtaisten bioeettisten kysymysten opettamisen ja kansalaiskeskustelun mahdollistamiseksi

Bioetiikan instituutin hallituksen puheenjohtaja Heikki Saxén on opetellut toteuttamaan mobiilisovelluksia (Android ja iOS) ja hankkeen tavoitteena on kehittää omin voimin näin sovellus, jonka kautta kansalaiset voivat saada tietoa bioetiikan ajankohtaisista teemoista (kuten geenitutkimuksen tai koronapandemian eettisistä ja yhteiskunnallisista haasteista) ja ottaa niihin kantaa. Bioetiikka on tiedonala, jolla käsitellään lääke-, terveys- ja biotieteiden eettisiä ja laajempia yhteiskunnallisia kysymyksiä, joista edellä mainitut ajankohtaiset teemat käyvät hyvänä esimerkkinä. Sovellus tarjoaa ensinnäkin helposti lähestyttävää opetusmateriaalia tällaisista teemoista. Lisäksi sovelluksen keskeinen tavoite on rikastaa kansalaiskeskustelua bioetiikasta madaltamalla kynnystä tähän keskusteluun, mikä on ollut pitkään keskeinen haaste bioetiikan alalla. Sovellus tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden kommentoida näitä teemoja (nähden muiden kommentit) ja myös äänestää keskeisistä bioeettisistä valinnoista. Onnistuessaan sovellus tarjoaa jopa kansainvälisesti katsoen uraauurtavan toimintamallin. Varsinkin koronapandemian aikaan on tärkeää kehittää uusia digitaalisia osallistumisen kanavia ja yhdistää näitä luovasti ajankohtaisten yhteiskunnallisten teemojen käsittelyyn sekä näiden taustalla olevaan tietämykseen. Sovelluksen teknisestä kehityksestä vastaa Heikki Saxén, minkä ohella siihen sisältöjä tekevät myös muut yleishyödyllisen Bioetiikan instituutin jäsenet, jotka edustavat laajasti eri aloja. Sovelluksen sisältöjä kehitetään lisäksi keskeisesti yhteistyössä New Yorkin yliopiston lääketieteellisen etiikan keskuksen kanssa, jonka kautta mukaan saadaan samalla kansainvälisiä yhteistyökumppaneita yliopistoista muun muassa Ghanasta ja Tokiosta. Lisäksi mukana on yhteys Harvardin yliopiston tutkijoihin. Kehitystyön ja pilotoinnin ohella tehdään samalla tutkimusta sovelluksen toimivuudesta, erityisesti bioetiikan, deliberatiivisen demokratian ja pedagogiikan näkökulmista.

Hankkeessa on kehitetty bioetiikan alan teemojen kokonaisvaltainen opetus- ja osallistumissovellus, MyBioethics (www.mybioethics.com), joka on lajissaan maailman ainoa. Ilmainen sovellus tarjoaa käyttäjille matalalla kynnyksellä mahdollisuuden perehtyä kirjoon bioetiikan teemoja, kuten eläimiä koskeviin eettisiin aiheisiin tai neuroetiikkaan. Varsinaisten opetussisältöjen ohella sovelluksesta löytyy muuta sisältöä, kuten tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia kyselyitä, joiden kautta käyttäjät voivat kartoittaa moraalista ajatteluaan.

Sovellus on lisäksi vuorovaikutteinen ja käyttäjät voivatkin osallistua sovelluksen kautta, kuten tehdä moraalisia valintoja teemoihin liittyvissä tapausesimerkeissä sekä verrata näitä valintoja muiden vastaaviin ja ilmaista näkemyksensä. Kokemukset sovelluksesta ovat olleet positiivisia sekä yleisesti ottaen että esimerkiksi osana lukio- ja yliopisto-opetusta. Sovellus on asennettu yli 5000 kertaa ja parhaillaan se on saatavilla 72 maassa globaalisti.

Samalla sovelluksen käyttöä on tutkittu monin tavoin, mistä erityisen kiinnostaviksi teemoiksi on muodostunut paitsi ylipäänsä sovellusten käyttö tällaisten aiheiden opetuksen ja osallistumisen tukena myös sovelluksen tarjoama mahdollisuus tutkia käyttödatan pohjalta empiirisesti sitä, miten eri tahot mieltävät bioetiikan moraalisia teemoja.

Onkin paljastunut kiinnostavia uusia yhteyksiä, kuten käyttäjien luontosuhteen vahva korrelaatio heidän näkemyksiinsä moninaisissa bioetiikan teemoissa, kuten itsemääräämisoikeuden suhteen. Löydökset tarjoavat paitsi kiinnostavaa tietoa moraalisesta ajattelusta myös mahdollisuuden kehittää bioetiikan teemojen käsittelyä paremmin vastaamaan sitä, miten eri tahot ne arjessaan mieltävät.

Sovelluksen ja sen tutkimuksen osalta työtä on tarkoitus merkittävällä tavalla jatkaa pitkäjänteisesti tulevaisuudessa, mihin hyvän lähtökohdan tarjoaa sovelluksen päivittäin kasvava globaali käyttäjäkunta. Tarkemmin tästä työstä kerrotaan sovelluksen kotisivuilla.