Algoritmin kulttuuri

Algoritmin käsite on viime vuosina laajentunut merkityksiltään ja saanut uusia käyttötapoja. Hankkeemme tavoitteena on lähentää teknistä ja sosiaalitieteellistä algoritmiymmärrystä tuottamalla empiirisesti perusteltuja näkökulmia kaupallisiin, poliittisiin ja kokemuksellisiin teknologiasuhteisiin. Koska Suomessa on toistaiseksi pieni joukko hankkeen tematiikkaa tutkivia humanisteja ja yhteiskuntatieteilijöitä, tuomme suomalaistutkijoiden rinnalle ruotsalaisia ja tanskalaisia tutkijoita. Konkreettisiin esimerkkeihin tukeutumalla pyrimme osoittamaan pohjoismaisen kontekstin erityispiirteitä. Hahmotamme algoritmikehityksen tiedollisia, kaupallisia ja eettisiä reunaehtoja tarkastelemalla, miten algoritmiperusteisen arvonluonnin vakiintuneet tavat ohjaavat teknologian kehitystä yrityksissä ja toisaalta miten niistä pyritään irtautumaan. Tutkimme teknologian kehitykseen ja käyttöönottoon liittyvää eettistä neuvottelua ja yritämme muotoilla sen pohjalta uudenlaista teknologiaetiikkaa. Hankkeen ytimessä on halu ymmärtää, kuinka algoritmiset järjestelmät osallistuvat työhön ja arkeen, tulevat osaksi yhteiskunnallista vaikuttamista, avaavat uusia mahdollisuuksia sekä tuottavat ristiriitoja ja valta-asetelmia.

Algoritmin kulttuuri hankkeessa on tutkittu digitaaliseen toimintaympäristöön liittyviä käsityksiä, käytäntöjä ja tavoitteita sekä kuvattu algoritmisia järjestelmiä arkisen kokemuksen ja työn uudelleenjärjestäjänä. Lisäksi olemme kehittäneet käsitteitä ja tutkimustapoja ihmisen ja koneen yhteistoiminnan ja jännitteiden analyysiin. Olemme edistäneet keskustelua algoritmifolkloresta, pohjoismaisina pidettyihin arvoihin kuten autonomiaan ja avoimuuteen liittyvistä jännitteistä ja tasapainottelusta sekä ihmistyön katoamisesta teknologiaympäristöissä. Arjen algoritmiymmärrystä koskeva analyysi ja sitä tukevat tutkimukselliset lähikuvat osoittautuivat onnistuneeksi tavaksi viedä teknologiaetiikkaa koskevia huomiota arvioitavaksi erilaisille yleisöille. Näin olemme myös altistaneet hankkeen tutkijat kritiikille ja keskustelulle sekä edistäneet empiiriseen työhön pohjautuvaa eettistä keskustelua teknologiasta.

Algoritmin kulttuuri hankkeen tueksi on rakentunut vahva kansainvälinen verkosto. Esittämämme kysymykset algoritmisten järjestelmien kulttuurisista reunaehdoista olivat ajankohtaisia ja yhdistimme voimamme tutkijoiden kanssa, jotka pohtivat samoja kysymyksiä. Näin hanke on edennyt uusiin suuntiin, ja lisärahoitusten tukemana on rakennettu kansainvälisiä avauksia. Näistä tärkein on eurooppalainen Public values in algorithmic futures -hanke, jossa olemme jatkaneet arvoihin ja eettisiin näkökulmiin liittyvää työtä. Kun tutkijat ovat saaneet rahoitusta muista hankkeista, olemme rekrytoineet heidän tilalleen Britanniasta ja Tanskasta. Hankkeessa ovat työskennelleet Anne Kaun, Tuukka Lehtiniemi, Linda Turunen, Kirsikka Grön, Sonja Trifuljesko, Julia Granroth, David Moats ja Perle Møhl. Kaikkien nykyinen työ jatkaa tässä hankkeessa aloitettujen teemojen parissa. Algoritmin kulttuurin tuotoksia on julkaistu useissa kansainvälisesti arvostetuissa lehdissä sekä Minna Ruckensteinin kirjoittamassa The feel of algorithms -teoksessa (University of California Press, 2023).