Äiti / Mother (työnimi) – tulevaisuuden muokkaamisen vastuuseen perustuva työskentely ekofeministisestä näkökulmasta

Työskentelen Äiti / Mother teoskokonaisuuden parissa, jonka aiheena on äitiyden globaali, ylisukupolvinen, kollektiivinen ja subjektiivinen kokemus. Lähestyn ekofeministisestä näkökulmasta äitiyttä ja elämän säilyttämisen vaistoa tulevaisuuden muutosvoimana. Kokonaisuus koostuu essee-videoteoksesta, yhteisötaideteoksesta ja audioteoksesta. Ihmislajin säilymisen kannalta eräs liian vähälle huomiolle jäänyt kysymys liittyy äidin asemaan yhteiskunnassa. Aiemmin äitien ja ympäristönsuojelun välillä on ollut vahva yhteys, koska äidin rooliin on oletettavasti kuulunut huoli siitä, millaisessa ympäristössä heidän lapsensa ovat kasvaneet. Massiivisten ympäristönmuutosten keskellä ja yhteiskuntamme muuttuessa kasvatusvastuuta kantavat äidit saattavat olla ekologisen taistelun etulinjassa juuri tulevien sukupolvien arvojen rakentumisessa, elämän säilyttämisessä ja huolenpidossa. Äidin hyvinvoinnilla ja jaksamisella on väliä laajassa mittakaavassa, mutta tästä huolimatta puhutaan vain yleisestä vanhempien uupumuksesta. Olen kiinnostunut siitä, miten eri kulttuurit ovat lähestyneet äitiyttä luoden erilaisia rituaaleja ja kollektiivisia tukemisen tapoja. Olen kiinnostunut siitä, kuinka äitiyden merkitys on aina ollut tärkeää vaikeina aikoina. Kysyn ekofeministisestä näkökulmasta, miten äitiys määritellään ja missä olosuhteissa paras mahdollinen äitiyden kokemus voisi tapahtua? Onko hyvinvoiva äiti yhtä kuin hyvinvoiva yhteiskunta ja monilajinen ympäristö? Vaatii rohkeutta uskoa valoisampaan tulevaisuuteen uusien sukupolvien synnyn myötä. Sillä, miten lapsemme syntyvät tähän maailmaan ja kasvavat osaksi yhteisöjä, on kauaskantoiset seuraukset. Pyrin työni kautta purkamaan haastavia aiheita ja yhdistämään kollektiivista tietoa kokonaisuuksiksi, joissa eheytyminen, empatian kokemus ja syvempi ymmärrys voisi mahdollistua. Kaiken pelon ja tuhon sekä jäykkien ja vanhentuneiden rakenteiden keskellä elämän syntymä ja herkän voimakas kasvu on ihme.

Työskentelyni hankkeen parissa pureutui äitiyden globaalien, ylisukupolvisten, kollektiivisten ja subjektiivisten kokemusten ympärille, jossa lähestyn ekofeministisestä näkökulmasta äitiyttä ja elämän säilyttämisen vaistoa tulevaisuuden muutosvoimana. Käänsin katseen myös toiseen suuntaan - äitimistyö ja hoiva ympäristöä ja ei-inhimillistä kohtaan.
Äitimistyössä, hoivassa sekä sen puutteessa on kysymys siitä miten me ihmislaji-tyypillisesti ollaan yhteydessä toisiimme, muihin lajeihin sekä ympäristöömme. Kun puhutaan kestävästä kehityksestä laajemmassa mittakaavassa on puhuttava myös kestävästä kehityksestä ihmisyhteisöjen sisällä. Työni hankkeen Äiti /Mother kokonaisuuden parissa pureutui laajasti äitiyden, synnyttäjien oikeuksien, hoivan merkityksen, ympäristökysymysten ja kestävän kehityksen kysymysten äärelle. Työskentelyni aikana olin kiinnostunut siitä, miten eri maiden kulttuurit ovat lähestyneet äitiyttä ja hoivaa luoden erilaisia rituaaleja ja kollektiivisia tukemisen tapoja. Äitimistyön ja hoivan merkitys on aina ollut tärkeää vaikeina aikoina ja löysin työni kautta monia vaihtoehtoja nykyisen kehityssuunnan kääntämiseksi. Tarvitaan aika iso yhteiskunnallinen ja globaali muutos jossa myös äitiyden merkitys on ajateltava uusiksi kohti kestävämpää kehityssuuntaa. Äitimisen ja hoivan syvin merkitys on elämän ylläpitämisessä ja huolehtimisessa elämän jatkuvuudesta sen kaikissa muodoissa. Ympäristö- ja maailman poliittisten kriisien keskellä hoivasta on tullut yhä tärkeämpää. Kysyin teosten työprosessin myötä ekofeministisestä näkökulmasta, miten äitiys määritellään ja missä olosuhteissa paras mahdollinen äitiyden kokemus voisi tapahtua? Onko esimerkiksi Itämeren pitkään jatkunut tutkiminen hoivatyötä?
Hanke onnistui mielestäni hyvin vaikka osa työn lopputuloksesta tulee näkyviin vasta tämän vuoden aikana.