Uutiset

Saaren kartanon residenssi

17.04.2024

Saaren kartanon residenssin avoimien ovien päivä lauantaina 25.5.2024

Saaren kartanon keltainen päärakennus keväisenä päivänä.

Kuvs: Jussi Virkkumaa

Osoite:
Saaren kartano
Saaren rantatie 21
23140 Hietamäki

Saaren kartanon avoimien ovien päivä 25.5. klo 11–16

Saaren kartanon residenssi toivottaa kaikki kulttuurin, taiteen, luonnon ja historian ystävät jälleen lämpimästi tervetulleiksi avoimien ovien päivään. Vuosittainen avoimien ovien päivä tarjoaa monenlaista nähtävää, kuultavaa ja koettavaa sekä aikuisille että lapsille.

Klo 11 alkaen kartanolla ja sen alueella on luvassa muun muassa videoanimaatio, Kesätori-taideteos, maisemaan ja alueella tehtyyn eliölajikartoitukseen liittyvät luennot, linnunpönttötyöpaja sekä työpaja lapsille ja perheille, joissa tutustutaan alueen eliölajeihin taiteen keinoin.

Tapahtumaan on maksuton bussikuljetus Turusta Saaren kartanolle ja takaisin. 

Saaren kartanon avoimien ovien päivään on vapaa pääsy ja se on kaikille avoin. 

Kuva: Jussi Virkkumaa

Päivän ohjelma

Muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia.

Klo 11 päärakennus 

Avoimien ovien päivän avaa Saaren kartanon residenssin johtaja Leena Kela. 

Klo 12 kartanon navetan tanssisali 

Biologi Roni Sepän luento Miten karjan metsälaidunnus ja kasvillisuus vaikuttavat perinnebiotoopin hyönteisiin?  

Saaren kartanolla toteutettiin vuonna 2021 hyönteislajiston inventaario, jonka pohjalta Turun yliopisto tutkii, millaisia vaikutuksia karjan metsälaidunnuksella mahdollisesti on hyönteisten lajistoon ja monimuotoisuuteen. Esityksessä käydään läpi havaittua lajistoa ja tutkimuksen tuloksia.  

Luennon kieli on suomi ja kesto noin 30 min.  

Klo 13 kartanon navetan tanssisali 

Maisema-arkkitehtuuriopiskelija Eveliina Kunnattoman luento Biologinen kulttuuriperintö Saaren kartanopuistossa.  

Biologinen kulttuuriperintö on luonnon monimuotoisuutta, joka on kehittynyt ihmisen ja luonnon välisessä vuorovaikutus- ja riippuvuussuhteessa pitkän ajan kuluessa. Kulttuurimaisemista etenkin perinnebiotoopeissa kulttuuriperinnön ja luonnon monimuotoisuuden kytkökset, eli biologinen kulttuuriperintö, on laajasti tunnistettu sekä ymmärretty. Sen sijaan muiden kulttuurivaikutteisten ympäristöjen, kuten historiallisten puistojen ja puutarhojen biologista kulttuuriperintöä on tutkittu paljon vähemmän, jos ollenkaan. Kunnaton tutustui Aalto-yliopiston diplomityössään biologiseen kulttuuriperintöön sekä siihen, millä tavoin biologista kulttuuriperintöä voisi tarkastella historiallisissa ympäristöissä, kuten puistoissa ja puutarhoissa. 

Luennon kieli on suomi ja kesto noin 30 min. 

Klo 11.30–13.30 Saarentien ja navetan välissä oleva laidun 

Maanviljelijä ja lampuri Säde Aarlahti kertoo kartanon alueella maisemaa hoitavista lampaistaan. 

Klo 12.45 ja klo 14.15 Mietoistenlahden alue

Taiteilija Camille Auerin queer-lintukävelyt, joihin tulee ilmoittautua infopisteellä. Kierrokset vievät eri kohteisiin ja tarkemmat tiedot sekä esteettömyysinformaation saat infopisteeltä ilmoittautumisen yhteydessä.

Camille Auer on kirjoittaja ja taiteilija, joka on tehnyt normikriittistä lintututkimusta usean vuoden ajan. Kierroksilla tarkkaillaan ympäristön lintuja ja kuunnellaan Auerin havaintoja siitä, miten sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvät normit vaikuttavat tapaamme katsoa lintuja ja maailmaa.  Ihmiset ajattelevat helposti, että kaikki koiraat ovat kuin miehiä ja kaikki naaraat kuin naisia. 

Homoseksuaalisuus on lintujen parissa melko yleistä ja lintujen sukupuoli saattaa joskus muuttua niiden elämän aikana, mutta näitä ei tuoda useinkaan esille luontomediassa. Kävelyllä kuullaan konkreettisia esimerkkejä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta lintujen parissa ja haastetaan ajattelemaan asioita lintujen näkökulmasta. 

Huomioithan säänmukaisen vaatetuksen. Mikäli sinulla on omat kiikarit, voit ottaa ne mukaasi.

Kävelyn kieli on suomi ja sen kesto on noin 1 tunti 15 minuuttia. 

PÄIVÄN MUU OHJELMA

Kulttuuripolku-ulkonäyttely

Saaren kartanon alumni, taidekollektiivi Mehiläisten seura rakentaa kesän aikana Kulttuuripolun näyttelyn Mietoistenlahden rantamaisemaan. Kesätori on Mehiläisten seuran yhteisöllinen tapahtumasarja, jota on järjestetty vuodesta 2021 lähtien, pääosin Tullisaaren kartanopuistossa Helsingin Laajasalossa. Avoimien ovien päivänä toukokuussa 2024 Kesätori saapuu Saaren kartanoon. Tapahtumassa nähdään Mehiläisten seuran aiempia teoksia ja uusia teosaihioita, istutetaan ja kylvetään kesäkukkia sekä rupatellaan puutarhoista, mehiläisistä ja huvimajoista.

Videoanimaatio kartanon päärakennuksen kellarissa

Koko päivän voi tutustua Saaren kartanon alumnin, kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikon Saaren kartanon residenssissä työstämään Rotta ja rajakoira -videoanimaatioon päärakennuksen keskiaikaisessa kellarissa.  

Rotta ja rajakoira on runollinen tarina ihmisen luomasta vyöhykkeestä, mutta ilman ihmistä. Animaatio pohtii rajaa ja sen merkityksettömyyttä luonnolle. Ihmiseltä suljettuina nämä vihreät linjat tarjoavat luonnolle omalakisen vapaan alueen.

Animaatio on piirretty ja kirjoitettu pääosin ulkona, hitaasti osana ympäristöä. Ihmisäänellä toteutetun äänimaiseman on säveltänyt ja toteuttanut Saaren kartanon alumni, vokalisti Sarah Albu. 

Rantaniityn lehmien esittely

Maanviljelijä Katariina Vapola kertoo rantaniityllä laiduntavista aberdeen angus -karjasta sekä niiden merkityksestä alueen maisemanhoidossa. Tarkemman ajankohdan saat infopisteellä.

Linnunpönttötyöpaja navetan pihalla

Rakenna oma linnunpönttö pihasi linnuille! Paikalla on Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistyksen edustajia opastamassa sinua rakentamaan eri lajeille sopivia linnunpönttöjä.

Piirrä harvinaisia hyönteisiä navetan taiteilijastudiossa

Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch vetää työpajaa, joka perustuu biologi Roni Sepän pro gradu -tutkielmaan. Päivän aikana voit piirtää kartanon alueelta löytyneitä harvinaisia hyönteisiä valokuvien avulla. Alkuperäisistä piirustuksista sidotaan taidekirja, joka tulee osaksi residenssin ekologista kirjastoa. 
Tauko klo 12.00–12.45.

Kahvitarjoilu

Tapahtuman maksuttomasta kahvitarjoilusta vastaa Mietoisten Martat. Kahvit ja herkulliset leipomukset löytyvät jaakopinladosta Saarenrantatien alkupäästä.

BUSSIKULJETUS

Järjestämme tapahtumaan maksuttoman bussikuljetuksen Turusta Mynämäen kautta Saaren kartanoon ja takaisin. Kuljetukseen tulee ilmoittautua etukäteen ja ilmoittautuminen on sitova.

Lue tarkemmat tiedot sekä ilmoittaudu oheisen linkin avulla: 
Bussikuljetus Turusta 

PYSÄKÖINTI

Mikäli saavut omalla autolla, seuraa tapahtumapaikalla pysäköinnin ohjausta.

Navigaattoriin voi laittaa osoitteeksi Saarenrantatie 21 tai Saarentie 220, 23140 Hietamäki.

TAPAHTUMAN SAAVUTETTAVUUS

Tapahtumassa on useita eri tiloja: päärakennus, navetta, jaakopinlato.  

Päärakennukseen on esteetön kulku henkilönostimella. Esteetön sisäänkäynti sijaitsee pääsisäänkäynniltä katsottuna rakennuksen nurkan takana vasemmalla. Soittokello löytyy hissin luota. 

Päärakennuksen ensimmäinen kerros on esteetön. 

Päärakennuksen kellari ei ole esteetön. 

Navetan pääsisäänkäynti on esteetön.  

Esteetön WC on päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Esteetön ulko-WC on jaakopinladon läheisyydessä. 

Jaakopinlato on esteetön. 

Esteettömän autopaikan etäisyys päärakennuksen esteettömästä sisäänkäynnistä on noin 100 m. 

Kulkuväylät alueella ovat pääosin soraa ja hiekkaa. Navetan ja päärakennuksen väliä kuljetaan hiekkapinnoitteista tietä pitkin. Matkan varrella on mäki. 

Tiloissa ei ole induktiosilmukkaa. 

Mikäli sinulla kysymyksiä tai toiveita saavutettavuuteen liittyen, ole yhteydessä Saaren kartanoon saari@koneensaatio.fi tai puh. +358 44 350 0236 (residenssiemäntä Iiris Lahti).

Otamme tapahtumassa valokuvia, joita käytetään residenssin omilla viestintäkanavilla, esimerkiksi verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja uutiskirjeessä.

Tapahtumassa noudatetaan Koneen Säätiön turvallisemman tilan periaatteita.

Kuva: Jussi Virkkumaa