Kuolemanrajakokemuksia ja jälleensyntymää käsittelevän runoteoksen kirjoittaminen

Tulevaisuuksien kuvitteleminen on aina ollut taiteen tehtävä. Ilman sitä jäämme nykyhetkeen tietämättä, minkä muun on mahdollista olla totta. Kirjoitan kuolemanrajakokemuksista, entisistä ja tulevista elämistä teoksen, jossa on toivoa ja mahdollisten maailmojen avaruutta. Kannustan itseäni ja lukijoita mahdollisiin maailmoihin sen sijaan, että kertoisin, mitä tapahtuu juuri tässä ajassa juuri nyt. Elämme autofiktion aikaa, mutta kuoleminen on autofiktion päätepiste. Viides runoteokseni käsittelee siis erilaisia kuolemanrajakokemuksia (near-death experience = NDE) sekä uudelleensyntymän teemoja. Millaista on kuolla ja palata takaisin elämään? Kuinka elämä ja arvot tällaisen kokemuksen jälkeen muuttuvat? Tavoitteenani on löytää uusia näkökulmia kuolemisen hetkeen. Voiko kuolemaan suhtautua luottavaisesti ja toiveikkaasti? Etsin elämän väliaikaisuuden sijasta pysyvyyden näkökulmia. Miten pysyvyyden ajatus (erityisesti jälleensyntymisen muodossa) vaikuttaisi yksilökeskeisen maailmamme arvoihin, kulutuskäyttäytymiseen jne.? Kysyn myös, voiko jälleensyntymisessä/uudelleen elämisessä olla jotakin positiivista, vaikka syntyisimme takaisin tälle ilmastonmuutoksen kourissa kamppailevalle planeetalle. Toivo tuntuu 2020-luvulla erityisen ajankohtaiselta tunteelta. Elämme maailmanlopun uutisoinnin aikaa. Media elää kriiseistä ja katastrofeista – ilmastonmuutos, koronavirus jne. Dystopiatarinat ovat olleet suosiossa koko 2000-luvun ajan. Kaunokirjallisuus on hyvä kanava avartaa tätä lamaannuttavaa pelko- ja kriisiajattelua ja avautua kohti toivoa. Olisiko jo utopioiden aika? Kirjoitan toivosta olematta naiivi; kirjoitan kuolemasta olematta traaginen; kirjoitan jälleensyntymisestä olematta uskonnollinen. Apurahakaudella teen pohjatöitä viidennen runoteokseni kirjoittamista varten ja kirjoitan työsuunnitelman mukaisesti vaiheittain käsikirjoituksen ja siitä kustannustoimitukseen valmiin teoksen.

Hanke toteutui suunnitelman mukaisesti. Kirjoitin runoteoksen, jonka lähtökohtana ovat kuolemanrajakokemukset sekä se, miten kokemukset muuttavat kokijan suhdetta elämään ja kuolemaan. Kohtasin paljon toivoa, jota kirjoitin runoihin. Pohdin myös paljon pelkoja ja pelottomuutta, jota on oltava, jotta toivosta voi kirjoittaa.

Koska sain keskittyä kirjoittamiseen kokonaisvaltaisesti, löysin itselleni uudenlaisia tapoja kirjoittaa. Olen aina ollut vahvasti temaattinen kirjoittaja, ja nyt annoin itselleni luvan etsiä ja harhailla enemmän. Sen sijaan, että olen aiemmin kirjoittanut kokonaisia runoja, nyt kirjoitin niiden lisäksi paljon ajatuksia ja katkelmia. Kun loin valmista teosta, käsissäni oli valtava määrä yhden tai kahden säkeen mittaisia katkelmia, joista lähdin kokoamaan teosta. Lähestymiskulma oli minulle uusi ja hedelmällinen, ja se kehitti minua ammatillisesti eteenpäin. Teoksen muoto poikkeaa aiemmista runokirjoistani siten, että siinä ei varsinaisesti ole erillisiä runoja vaan teksti jatkuu sivulta toiselle soljuen.

Rahoitus mahdollisti minulle myös palautteen hankkimisen kirjoittamisen eri vaiheissa. Halusin muuttaa toimintaympäristöäni kehittääkseni itseäni runoilijana, ja hankin käsikirjoitukselle kommentteja uusilta esilukijoilta. Teoksesta on tehty kustannussopimus, ja se ilmestyy Enostonen kustantamana syksyllä 2024.

Kahden vuoden mittainen apuraha on mahdollistanut kirjailijanurani ajattelemista eteenpäin. Sen lisäksi, että olen keskittynyt kirjoittamaan viidettä runoteostani, olen ajatellut myös sitä, missä kohdassa uraani olen ja mihin suuntaan haluan seuraavaksi lähteä. Rahoittamanne teos saakin henkistä jatkoa kahdessa seuraavassa runoteoksessani.