3D-tulostettujen hybridineulevaatteiden ja käsityöjulkaisun valmistus

Apurahakauteni aikana tutkin queer-kokemusta 3D-tulostettujen ja virkattujen hybridivaatteiden keinoin. Projektissani yhdistän kaksi tee-se-itse -tekniikkaa kokeilevasti toisiinsa. Analysoin kotikäyttöisen 3D-tulostuksen ja neulesuunnittelun yhtymäkohtaa ja mahdollisuutta hyödyntää erityisesti virkkaamisen tilkkutyötekniikkaa, jonka avulla 3D-tulostettujen osien saumoihin voi lisätä liikkuvuutta joustavan rakenteen avulla. Yhdistämällä verrattain uuden ilmiön ja perinteikkään menetelmän toisiinsa näen mahdollisuuden uudenlaisien tulkintojen ja ideoiden syntymiseen. Työn prosessin ja lopputuloksen taltioin science fiction -käsityöjulkaisuksi, joka esittää spekulatiivisen skenaarion tulevaisuuden käsityöstä, jossa perinteiset menetelmät kuten neulonta ja virkkaus yhdistyvät nykyajan teknologiaan. Lähtökohtani työhön on taiteellinen, mutta eksploratiivinen ja tutkiva. 3D-tulostaminen mahdollistaa uniikkien muotojen ja tekstuurien valmistamisen digitaalisesta simulaatiosta suoraan fyysiseksi objektiksi. Temaattisesti työni pohtii kulutuksen, teknologian ja identiteetin monimutkaista suhdetta transhumanistisesta queer-näkökulmasta. Transhumanistisen ajatuksen pääargumentti on, että ihminen nykymuodossaan on vain alku kehitykselle, joka jättää jälkeensä perinteisen evolutiivisen kehityksen teknologian avulla. Hankeeni pohjaa siihen miten 3D-tulostus teknologialla on mahdollista tuoda fyysiseen maailmaan asioita, jotka ovat olleet ennen olemassa vain digitaalisessa ympäristössä. Digitaalisessa 2D-ulottuvuudessa ajan viettäminen on kiinnostavaa, koska siellä voin performoida puolia itsestäni, jotka eivät ole visuaalisia fyysisessä maailmassa. Digitaalisessa maailmassa voin muuntautua avatariksi, joka ei vastaa fyysistä olemustani, mutta viestii jotain sisäisestä maailmastani. 3D-tulostus mahdollistaa uudenlaisen kehon modifioinnin osaksi vaatetta.

Apurahakauden aikana valmistin kahdeksan asukokonaisuuden malliston, joka yhdisti 3D tulostettuja osia toisiinsa neule- ja virkkaustekniikoita hyödyntäen. Valmistamieni asujen pohjalta taitoin Handmade in HEL käsityölehden, jossa avaan suunnitteluprosessia projektin taustalla sekä ohjeistan 3D tulostimen käytössä ja jaan suunnittelemieni 3D osien tiedostot mahdollistaen niiden lataamisen ja testaamisen myös muille ihmisille. Valmistin lehdestä pienen erän fyysisiä kopioita sekä julkaisin nettiversion juhavehmaanpera.com/magazine, jonka voi ladata ilmaiseksi.
Aloitin projektin keväällä 2022 hankkimalla oman kotikäyttöisen 3D tulostimen. Projektin alkuvaiheessa suunnittelin luonnostelemalla kiinnostavia muotoja, joita voisi yhdistää helposti toisiinsa. Syksyllä ja talvella 2022–2023 valmistin kahdeksan asukokonaisuuden vaatemalliston suunnittelemieni muotojen pohjalta, jotka esittelin Toukokuussa 2023 Fashion In Helsinki tapahtumassa kansallismuseolla kansainväliselle yleisölle. Tapahtuman jälkeen aloin valmistamaan projektin pohjalta tehtyä Handmade in HEL -käsityöjulkaisua, joka yhdistää perinteistä käsityötä uudempaan kotikäyttöiseen 3D tulostus teknologiaan. Esittelin projektin lopputuloksen näyttelyn muodossa Craft Cornerissa Taito galleriassa Helsingin esplanadilla Joulukuussa 2023.