Monitaiteisen pienjulkaisutoiminnan kehittäminen

Haen työskentelyapurahaa kirjalliseen ja taiteelliseen työskentelyyn. Tarkoituksenani on seuraavien vuosien aikana kehittää taideomakustantamisen rakennetta, jossa monitaiteisten pienjulkaisujen ammattimainen tuottaminen ja levittäminen olisi taloudellisesti mahdollista ja taiteellisesti tarkoituksenmukaista. Tahdon luoda tilan, jossa itsenäiset, marginaaliset, syventymistä vaativat kirjalliset sisällöt, kuten taide-esseet ja pienet klassikkosuomennokset, kohtaavat uuden kuvataiteellisen käsityksen instituutioiden ulkopuolisesta julkaisutoiminnasta. Tuotantovälineiden ottaminen omiin käsiin on visiossani keskeinen ihanne ja tavoite. Toimintani on pienimuotoista. Se myöntää ja ottaa vakavasti julkaisutaiteen, myös marginaalisen kirjallisuuden, yleisöjen pienuuden. Kirjan tapauksessa ISBN-tunnuksen hankkiminen kuitenkin takaa sen, että teokset arkistoidaan Kansalliskirjaston vapaakappalekokoelmaan. Monitaiteisuus on yhtä oleellinen lähtökohta. Se merkitsee julkaisun käsittämistä itsenäiseksi taideobjektiksi, jossa ei ole erikseen muotoa ja sisältöä. Toisin kuin tavallisessa painetussa kirjallisuudessa, sanalla ei ole julkaisussa dominoivaa asemaa, vaan visuaaliset elementit ovat ”sisältöä” yhtä lailla. Pyrin julkaisutoiminnallani mielekkäällä tavalla vastaamaan taiteen julkaisemisen muutoksiin, kuten digitalisaatioon ja yleisöjen fragmentoitumiseen. Toisaalta pyrkimyksenä on luoda yhtenäisyyttä ja uutta kulttuuria taidejulkaisemisen sekalaiselle kentälle.

Työskentelin vuodet 2021–2023 Koneen Säätiön rahoituksella Bokeh-julkaisuprojektini parissa. Tänä aikana rakensin vuonna 2020 spontaanisti alkaneesta julkaisuhankkeesta omaehtoisen, marginaalisen ja kokeellisen mutta jatkuvuuteen ja kestävyyteen tähtäävän "työkalun" tai kanavan sellaisille kirjallisuuden ja kuvataiteiden teoksille, joille painetun julkaisun muoto on luonteva mutta joita konventionaalinen "kirjantekokoneisto" ei ehkä ymmärtäisi tai huolisi.

Bokehin julkaisutahti on ollut kiivas: vuoden 2023 loppuun mennessä julkaisuja oli kertynyt vajaat kolmekymmentä. Editoinnin, kirjamuotoilun ja itse painotöiden ohella olen käyttänyt paljon aikaa ja voimia Bokehin "brändin" rakentamiseen sekä oman työvälineistöni kartuttamiseen ja kunnostamiseen. Kolmen vuoden aikana Bokeh onkin kehittynyt pienen kjrjapainon ja kustantamon yhdistelmäksi.

Vuosina 2022 ja 2023 osallistuin sekä Turun että Helsingin kirjamessuille. Lisäksi olen ollut läsnä monissa pienemmissä kirja- ja julkaisutaidetapahtumissa. Vuoden 2023 elokuussa osallistuin myös Chart Book Fair -tapahtumaan Kööpenhaminassa. Lokakuussa 2023 työllistin Kuvataideakatemian harjoittelijan kuukauden ajaksi.

Koneen rahoitus mahdollisti kaiken tämän työn keskeytymättömyyden ja määrätietoisuuden. Nyt käsillä on aktiivinen kirjallisuus-, kuvataide- ja julkaisutaidealan toimija, joka ei tavoittele kasvua tai voittoa vaan jatkuvuutta, toisin sanoen riippumattomuuden ja ulkoisten realiteettien tasapainoa. Vuonna 2024 tilanne näyttää tässä suhteessa hyvältä.