Kaivanto NVC Oy – väkivallattoman vuorovaikutuksen kaivosyhtiö

Kaivanto NVC Oy on voittoa tavoittelematon kaivosyhtiö, joka tuottaa kaivostoimintaan liittyvää rakentavaa ja myötäelävää kommunikoinnin kulttuuria Pohjois-Suomessa. Yrityksemme kerää, jalostaa, kierrättää erilaisia kaivoshankkeisiin liittyviä todellisuuksia väkivallattoman vuorovaikutuksen (nonviolent communication NVC) ja esitystaiteen keinoin. Kaivanto NVC Oy toimii tärkeänä osana yhteisymmärryksen lisäämistä tuottaen inhimillistä- ja henkistä pääomaa sekä parempaa vuorovaikutusta huomioiden ihmiset, ympäristön ja yhteiskunnan. Kaivosyhtiömme porautuu keskenään erilaisiin kaivostoimintaan liittyviin sosiaalisiin, taloudellisiin sekä ympäristöllisiin kokemuksiin haavoittuvuuteen, huumoriin, läsnäoloon heittäytyen. Yrityksemme visio on luoda esitysksellisen toiminnan avulla tiloja, joissa on tarpeeksi happea keskenään erilaisten mielipiteiden läsnäololle ilman eturistiriitaa. Henkilöstömme ammentaa taiteelliseen työskentelyyn NVC-koulutuksista sekä kaivosyritysten viestinnästä ja jargonista, joita tutkimme myös kehollisella tasolla hyödyntäen sanattomia taiteellisia praktiikoita. Aloitamme koeporaukset pohjoissuomalaisten kaivossuhteisiin järjestämällä nettikeruun sidosryhmiemme ja yksilöiden kuulemiseksi. Laajennamme kenttätyöskentelyyn sekä kerätyn materiaalin jalostukseen ja avoimiin paikallisväestölle suunnattuihin esityksiin Lapin kaivospaikkakunnille kaivoshankkeemme etenemisen tiimoilta. Toimintamme erinomaisuus tähtää kärsivälliseen sisäisen laadun sekä tunne-tarveketjun tarkkailuun ja myötäelävän vuorovaikutuksen parantamiseen rakentaaksemme luottamusta niin paikallisiin ihmisiin kuin muihinkin olevaisiin. Polarisoituminen ja keskustelukulttuurin köyhtyminen ovat haasteita, jotka ohjaavat Kaivanto NVC Oy:n missiota ja osaamisemme keskittyykin mustavalkoisuuden vähentämiseen vastuullisella tavalla. Yrityksemme pyrkii nollatoleranssiin ihmisiin ja ympäristöön kohdistuvassa tuomitsemisessa.

Kaivanto - myötäelävä kaivoshanke tutkii kaivoskulttuuriin liittyviä erilaisia todellisuuksia myötäelävän vuorovaikutuksen sekä esitystaiteen keinoin. Tämä uuden ajan taiteellinen kaivoshanke paneutuu erilaisiin sosiaalisiin, taloudellisiin sekä ympäristöllisiin kysymyksiin kehollisuuden ja kokemuksellisuuden kautta kysyen, millä tavoin kaivokset muokkaavat maailmankuvaamme, tajuntaamme, yhteisöjämme ja ympäristöämme? Hanke luottaa väkivallattomaan vuorovaikutukseen (nonviolent communication NVC) eli rakentavaan ja myötäelävään yhteiseloon.

Myötäelävän kaivoshankkeen aloitus toteutettiin Helsingissä ja Kolarissa 2021-2022 Koneen säätiön ponnistusapurahan ja Wihurin rahaston osarahoituksen turvin. Ponnistusvaiheen aikana työryhmä opiskeli väkivallatonta vuorovaikutusta luoden työyhteisön, jonka työskentely nojaa väkivallattomuuteen, tunteiden ja tarpeiden ilmaisemiseen, läpinäkyvyyteen sekä pyyntöihin. Tämän pohjalta hanke tutki kaivoskulttuuriin liittyvää kommunikointia ja sen aiheuttamaa konfliktia Länsi-Lapissa, Kolarissa. Hankkeen aikana tutustuttiin paikalliseen kaivosyhtiöön sekä sen kannattajiin ja vastustajiin kuljettaen tapaamisissa vahvasti mukana myötäelävää, välkivallatonta vuorovaikutusta. Mustavalkoisuuden sijaan pyrimme ymmärtämään eri osapuolia, myös omaa arvomaailmaamme haastaen, ja hahmottamaan laajaa systeemistä näkökulmaa suhteessa kaivoskeskusteluun.

Tapaamisten pohjalta loimme paikkasidonnaisen, kevyesti osallistavan “Louhoksen lumo” -esityksen Kolarin Hannukaiseen, vanhan kaivoksen sivukivikasoille, paikkaan mihin kaavaillaan tulevaa Hannukaisen avolouhosta. Hankkeen aikana kuvattiin myös erillinen “Mineraalin kosketus”- videoteos, joka saa ensi-iltansa 2023.
Teosten näkökulmana on mineraalinen elämä, joka ei nouse esiin ihmiskeskeisissä kaivoskonflikteissa.

Kaivanto – myötäelävä kaivoshanke tutki ihmisyyteen kietoutuneita ja sekoittuneita mineraalisia elämänmuotoja, joita löytyy niin kehoistamme kuin kallioperästäkin. Myötäelävän kaivoshankkeen tavoitteena oli vahvistaa taiteen ja kohtaamisen keinoin ihmisen vastavuoroista ja vuorovaikutteista suhdetta niin ihmisten kuin alkuaineiden, kivien, eliökunnan ja vesistöjen kanssa.

Kaivanto – myötäelävä kaivoshanke netissä:
www.kaivanto.org
www.instagram.com/kaivantokaivanto/
www.facebook.com/kaivantokaivanto