Yhteenkietoutuneisuutta ja keskinäisriippuvuutta käsittelevän teossarjan toteuttaminen vuosina 2021–2023

Hakemuksen tiivistelmä

Vuosien 2021–2023 aikana toteutamme kolme laajan mittakaavan teosta maisemoidulle täyttömäelle, suurelle näyttämölle ja käytöstä poistuvaan voimalaitokseen. Esitykset purkavat auki niitä monimuotoisia ja monimutkaisia kytköksiä, joiden kautta elämämme tällä planeetalla on mahdollista. Ne pyrkivät valaisemaan lajien välisiä yhteenkietoutumisia ja riippuvuussuhteita ja hahmottamaan tapoja, joilla rasismi, kolonialismi ja kapitalismi liittyvät käsillä oleviin ekologisiin kriiseihin. Vuosaarenhuipulla Helsingissä ja myöhemmin Kuopiossa toteutettava Kompostin lapset tutkii paikan rakentumista erilaisten eliölajien, rakentamisesta ylijääneiden maamassojen ja ihmisen mielikuvituksen vuorovaikutussuhteissa. Neljän päivän läheisyys tuo inhimillisen kokemuksen rinnalle lokkien, näiden huikeiden siivekkäiden, ihmeellisen vieraan ja täysin vastaansanomattoman todellisuuden. Elektromusikaali puolestaan asettaa ihmisen osaksi sähköverkkojen, elektromagneettisen säteilyn, muinaisen auringonvalon ja palavan kivihiilen huminaa. Teokset ovat tarinoita materiaalisuuksista ja monilajisista ruumiillisuuksista. Ne haparoivat ainakin teatterin, evoluutiobiologian, kuvataiteen, äänitaiteen, ekologian, musiikin, eläinfilosofian, fysiikan ja tanssin välisyyksissä, rakentaen laajaa kudelmaa ja kieltäytyen kunnioittamasta yksittäisten esitysten tai genrejen rajoja. Kehitämme teossarjassa tapaa toimia kansainvälisesti, mutta ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Kaikki tulevat teokset sovitetaan paikallisille esiintyjille, kulloiseenkin esityspaikkaan ja sitä ympäröivään kontekstiin sopivaksi. Teossarjan ennakkotyötä varten luomme VR-teknologiaan perustuvan työhuoneen, joka mahdollistaa pitkäjänteisen ja kestävän suunnittelutyön myös Suomen ulkopuolella toteutettaville esityksille.

WAUHAUS toteutti hankkeen puitteissa vuosina 2021–24 teoksia, jotka käsittelivät elämää mahdollistavia keskinäisriippuvuuksia ja yhteenkietoutumia sekä haastoivat ihmiskeskeistä maailmankuvaa.

Hankkeen ensimmäinen teos, Suurenmoinen sotku, sai ensi-iltansa vuonna 2021. Se toteutettiin paikkaerityisenä kävelyesityksenä Helsingissä ja Kuopiossa yhteistyössä HAMin, Helsinki Biennaalin ja ANTI-festivaalin kanssa. Teos tarkasteli monimuotoisia kytköksiä ihmisten, toislajisten eliöiden ja materiaalien välillä. Osana tätä kokonaisuutta syntyi myös videoteos Some Unexpected Remnants sekä esityksen tekemiseen opastava Manuaali, jotka olivat esillä HAMin Jaettu tila -ryhmänäyttelyssä vuonna 2023.

Hankkeen toisena teoksena WAUHAUS toteutti näytelmäkirjailija Pipsa Longan näytelmän “neljän päivän läheisyys” suomenkielisen kantaesityksen. Teos käsitteli lokkien ja ihmisten rinnakkaiseloa ja kuolevaisuutta. Esitys oli WAUHAUSin, & Espoon teatterin ja Kamariorkesteri Avantin yhteistuotanto, joka sai ensi-iltansa & Espoon teatterissa.

Kolmas teos, Renaissance, käsitteli puolestaan uudelleensyntymistä ja muodonmuutoksia. Viiden esiintyjän tanssiteos sai ensi-iltansa Tanssin talossa joulukuussa 2024 Zodiakin ja WAUHAUSin yhteistuotantona.

Hankkeeseen sisällytettiin myös taidetta, aktivismia ja tutkimusta yhdistävä Huolenpidon piirit -esitystapahtuma, joka järjestettiin Helsingissä vuonna 2022 ja myöhemmin Kuopiossa ja Oulussa. Tapahtuma etsi uusia tapoja käsitellä huolenpitoa suhteessa itseen, yhteiskuntaan ja ympäristöön. Hankkeen aikana WAUHAUS aloitti myös uuden PETER ASUI TALOSSA -teoksen suunnittelun, joka saa ensi-iltansa 2026.

Hanke kehitti kollektiivin toimintaa, toi uusia työskentelytapoja sekä laajensi yhteistyöverkostoja. Monipuoliset esitysympäristöt tavoittivat myös erilaisia yleisöjä.