Revontulten Maa / Norrskenets Land – yhteenkietoutuneita tarinoita kuulumisesta

Yhteisöllinen, monikielinen taideprojekti, jossa taiteen eri keinoin ja tarinankerronnan kautta pohditaan yhdessä osallistuvien tarinankertojien kanssa kokemuksia siirtolaisuudesta, monikulttuurisuudesta, kulttuurienvälisyydestä ja monikielisyydestä. 1,5 vuotta kestävä pilottihanke alkaa Suomen ja Ruotsin rajalta, Tornio-Haaparannasta, Norrbottenista Luleåsta sekä Ronnebystä, Etelä-Ruotsista. Tämä on taiteellinen ja kokeellinen tutkimusmatka “suomalaisuuteen”, “ruotsalaisuuteen” ja johonkin siltä väliltä. Toteutustapa on yhteistyöhön perustuva tarinankerronnallinen taidetyöpaja/prosessi, joka toteutetaan yhdessä siihen osallistuvien kanssakertojien kanssa. Keskeisemmät työskentelymuodot ovat dialogi, yhdessä tekeminen sekä kanssakertojien omatoiminen työskentely (metodina ohjattu itsetutkiskelu ja tarinankerronnan muodot erilaisten taiteellisten toteutustapojen kautta). Tavoitteena on moniääninen ja monimutkaisen kerroksellinen tarina, jonka tarkoitus on laajentaa käsitystä siirtolaisuudesta ja pohtia miten ilmiö koetaan useamman sukupolven ajalla – usealla kielellä taiteen ja tarinankerronnan keinoin toteutettuna. Materiaalista koostuu yhteisöllisesti luodut taideteokset installaation ja verkkoteoksen keinoin. Projektin tarinoita esitetään paikallisesti tilassa ja osa niistä saa ulottuvuuden verkossa, jossa ne voivat tavoittaa suuremman yleisön. Installaatio/verkkoteos julkistetaan yleisölle avoimessa tapahtumassa. Työstän luodusta materiaalista myös kirjan dummyn.

Revontulten Maa / Norrskenets Land on Ruotsiin ja Suomeen sijoittuva dialoginen, dokumentaarinen ja taiteellinen yhteistyö, jossa taiteen eri keinoin ja tarinankerronnan kautta pohditaan yhdessä osallistuvien tarinankertojien kanssa kokemuksia siirtolaisuudesta, kulttuurienvälisyydestä ja monikielisyydestä. Yhdessä taiteilija Eija Mäkivuotin kanssakertojina on toiminut eri ikäisiä suomensukuisia siirtolaisia Pohjois-Ruotsista sekä tornionjokilaaksolaisia rajan molemmin puolin. Moniosainen hanke on taiteellinen, dokumentaarinen ja kokeellinen tutkimusmatka “suomalaisuuteen”, “ruotsalaisuuteen” ja johonkin siltä väliltä.

Monivaiheinen tarinankerrontaprosessi ja yhdessä kertominen tapahtuu Pohjois-Ruotsissa, Suomen ja Ruotsin rajalla sekä Helsingissä vuosina 2020–2023. Hankkeen pilottivaihe, 1. vaihe käynnistyi Koneen säätiön apurahan turvin vuosina 2020-2021. Revontulten Maa / Norrskenets Land on work-of-art-in-progress, siis edelleen muotoutuva prosessi, joka näkyy myös hankkeen eri teosten moniulotteisuutena ja ennalta määrittämättömyytenä. Kukin kertoja on työskennellyt yhdessä Mäkivuotin kanssa etsien itselleen sopivan aiheen ja sen toteutusmuodon. Prosessissa taiteilija on luonut tilaa tarinankerronnalle, jonka kautta jokainen kanssakertoja on muuntanut kokemuksiaan taiteen keinoin välitettäväksi. Yhdessä tekemistä ovat määrittäneet ennen kaikkea dialoginen ote ja osallistujien opastaminen omaehtoiseen tutkimiseen ja työskentelyyn.

Revontulten Maa / Norrskenets Land –hankkeen lähtökohtana on taiteilijan kiinnostus siihen, kuinka yhdessä voidaan kertoa tarinoita monimutkaisista asioista ja kuinka sen voi tehdä ilman ennalta annettuja kategorioita ihmisille tai ilmiöille. Hankkeen rajoja ylittävässä kaksoisnäyttelyssä ja tarinankerrontaprosessissa Mäkivuotin kanssakertojina ovat toimineet hänen lähipiirinsä ihmiset: Taina Mäkivuoti, Tapani Mäkivuoti, Pirkko Sihvonen, Mikko Mäkivuoti, Anne Mäkivuoti, Jarno Kotavuopio, Ida-Emilia Mäkivuoti, Emma-Sofia Mäkivuoti, Leena Appelqvist, Jouko Alapartanen, Henri Hiltunen, Matilda Löytty ja Anki Kemi.

Tavoitteena on moniääninen ja monimutkaisen kerroksellinen tarina kuulumisesta johonkin tai jonnekin sekä aina jossain jonkin välissä olemisesta usealla kielellä taiteen ja tarinankerronnan keinoin. Hankkeen tarinoista/taideteoksista koostetaan kaksiosainen näyttely (2021), verkossa oleva taideteos (2022) ja kirja (2023). Hankkeesta kertovia mikrotarinoita julkaistaan sosiaalisessa mediassa (Instagram) vuosina 2020–2023.

Hankkeen 1. vaihetta ja sen tarinoita esiteltiin kaksiosaisessa rajoja ylittävässä näyttelyssä (Aineen taidemuseo, Tornio, Suomi 17.9.–14.11.2021 ja Studio Jala, Haaparanta, Ruotsi 27.10.–24.11.2021).

Työ hankkeen parissa jatkuu.